Norge

Oslo-politiet gleder seg over lite festing: – Tyder på at folk tar reglene på alvor

Politiet har fått klar beskjed om å slå hardt ned på smittevernbrudd. Natt til lørdag var oppløftende for hovedstaden.

Det er stille i Oslos gater for tiden. Foto: Fredrik Hagen / NTB

  • Daniel Røed-Johansen
    Journalist
  • NTB

Politiet i Oslo avsluttet ved 2-tiden natt til lørdag en fest på Grünerløkka med tolv deltagere. Alle blir anmeldt for brudd på smittevernreglene.

I Oslo er det forbudt å arrangere eller delta på private sammenkomster med flere enn ti personer til stede.

Natten har likevel vært oppløftende for Oslo-politiet.

– Det ble bare denne ene festen. Ingen andre er anmeldt, og det er gledelig. Det tyder på at folk tar reglene på alvor, og det er vi glade for, sier operasjonsleder Line Skott i Oslo politidistrikt til NTB lørdag morgen.

Hun sier det har vært en veldig rolig natt i hovedstaden sammenlignet med det de er vant til natten til lørdager ellers.

– Det er tydelig at skjenkestoppen har en effekt, sier Skott.

Regjeringen kom med advarsel

Byrådet i Oslo innførte nylig en sosial nedstengning.

Forbudet mot samlinger på mer enn ti personer ble da fulgt blant annet av skjenkestopp og stenging av en rekke møteplasser. Målet er at folk skal møtes mindre.

89 prosent av de spurte svarer at de følger alle koronaregler. Det kommer frem i en undersøkelse bestilt av Oslo kommune og gjennomført forrige uke. 76 prosent stiller seg bak de strenge reglene.

Mobildata viser at langt færre nå beveger seg i sentrumsområdet. Foreløpig har det ingen stor effekt på smittetallene. Lørdag morgen rapporterer kommunen at 154 personer er registrert smittet det siste døgnet. Dagssnittet de siste syv dagene er 184 – mot 161 de syv dagene før.

Det tar imidlertid tid før en nedgang i smitten vil fanges opp i statistikken. Grunnen er at det tar tid fra man blir smittet, til man får symptomer, testes og til slutt registreres.

Stanset samling med 40 personer

Politiet rundt omkring i landet har natt til lørdag grepet inn i sammenkomster.

De stanset en samling med rundt 40 personer i Nannestad i Viken fylke:

Politiet i Troms skriver at de har opprettet anmeldelse etter to ulike fester. Det var flere deltagere enn tillatt begge steder:

Ellers har natten vært stille, ifølge operasjonsleder Rune Nilsen i Troms Politidistrikt. Han sier til NTB at de fleste ser ut til å følge reglene.

Regjeringen har tydelig oppfordret folk om å holde seg mest mulig hjemme. De har bedt politiet prioritere brudd på smittevernreglene.

Hva som faktisk er forbudt eller bare frarådet, varierer fra sted til sted. Reglene er strengere i områder med høy smitte.

Det er tegn til at spredningen av viruset bremser opp nasjonalt. Oslo skiller seg imidlertid ut som den store utfordringen.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Oslo
  4. Politiet