Norge

Dømt for ran med døden til følge

25-åringen fikk ni års forvaring, mens kameraten (38) fikk åtte års fengsel for drapet på klokkeren Per Høyland.

Per Høyland ble funnet drept i sin egen leilighet. To menn var i retten tiltalt for det grove drapet. Foto: ROLF BANGSEID

 • Ntb
 • Per Annar Per Annar Holm

De to mennene ble dømt for grovt ran med døden til følge, men de ble frikjent for rovmord. Onsdag ettermiddag klokken 14 falt dommen i Oslo tingrett. Dette er et grotest sak, hvor offeret ble utsatt for tildels betydelig mishandling før han døde.

— Tiltalte misforsto

— Retten finner likevel å måtte legge til grunn at motivet for en så omfattende mishandling av Høyland var at de tiltalte trodde han var pedofil. Retten understreker imidlertid at det ikke er funnet noen bevis i saken som tyder på at Høyland var pedofil, men at retten av hensynet til prinsippet om at all mulig tvil skal komme de tiltalte til gode legger til grunn at de har trodd dette og at dette har hatt betydning for omfanget av volden de utsatte Høyland for, skriver tingrettsdommer Anne Margrethe Lund, før hun fortsetter: I skjerpende retning legger retten for begge to vekt på at de utsatte Høyland for omfattende og grov mishandling, en mishandling som dels har vært meget nedverdigende, dels har hatt preg av ren tortur og som må ha vært meget smertefull. De var også bare en hårsbredd fra å bli dømt for drap, slår tingrettsdommeren fast: "Retten mener begge tiltalte kunne og burde ha innsett muligheten for at Høyland ikke ville bli funnet og dermed ville kunne dø enten på den måten han gjorde eller av mangel på vann og næring. I den forbindelse viser retten til at de forlot ham grovt mishandlet, bundet og kneblet uten å forsikre seg om at han ble funnet", heter det.

25-åringen sjefen

Yngstemann var klart mest aktiv under mishandlingen av offeret, som ble brent i skrittet og skåret opp i hodet mens han satt bundet fast på en stol, slår Oslo tingrett fast.

Grov mishandling

Aktor, statsadvokat Berit Johannessen, la ned påstand om 18 års forvaring, med en minstetid på ti år, for den 25 år gamle mannen som er tiltalt for rovmord og ran av den pensjonerte klokkeren Per Høydal (73), og 17 års fengsel for hans kamerat, en 38 år gammel mann.

— Jeg tar dommen til etterretning, og vil diskutere med riksadvokaten om vi skal anke, sier Johannessen til Aftenposten.no.

- "Bare" grovt ran

Begge de tiltalte nektet i retten straffskyld etter tiltalen for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter, men erklærte seg skyldig etter tiltalens punkt to om grovt ran.

De sitter i varetekt, og aktor hadde bestilt fremstilling i rettssal 164 slik at de begge fikk sjansen til å høre dommerens høytlesning som levnet ransduen særs liten ære. 25-åringen fikk ni års forvaring, med en minstetid på seks år, mens kameraten fikk åtte års fengsel. Begge erklærte at de tok betenkiningstid. Siden de hadde tilstått grovt ran med døden til følge, ble de av dommeren innrømmet et rabatt i straffen på ca. ti prosent. De tiltalte har under rettssaken fortalt hvordan de først dopet ned 73 år gamle Per Høyland med tabletter i et glass øl og deretter bandt ham fast med armer og ben til en stol.

- Tømte kontoen

Etter to og en halv time med til dels meget grov vold og mishandling, og etter at 25-åringen hadde vært ute og tatt ut penger med 73-åringens bankkort, forlot de to ham alene i leiligheten, fortsatt bundet fast til stolen.

Det gikk to døgn før 73-åringen til slutt døde. Skadene i ansiktet, hodet, brystkassen og buken skyldtes i følge rettsmedisinerne gjentatt, kraftig stump vold. "Mishandlingen foregikk over lengre tid og han må ha hatt betydelig angst både mens han ble mishandlet, men også i de over to døgnene det gikk før han døde", heter det i dommen.

 1. Les også

  Aktor krever lang forvaring

 2. Les også

  Drapsofferet kan ha vært i live over to døgn

 3. Les også

  - Det var han som brukte kniv på Høyland

Aktor, statsadvokat Berit Johannessen, fikk ikke retten med på at ranerne burde ha skjønt at offeret kunne dø. Foto: PER ANNAR HOLM

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Tiltalte etter Regestrand-drapet dømt til 15 og 20 års forvaring

 2. NORGE
  Publisert:

  18-åring dømt til 11 års forvaring for Varhaug-drapet

 3. NORGE
  Publisert:

  To av de tre tiltalte i parteringsdrapssaken på Ammerud dømt til fengsel i 16 og 17 år

 4. NORGE
  Publisert:

  Ap-politiker (48) dømt til 16 års fengsel for nettovergrep mot barn - anker saken

 5. NORGE
  Publisert:

  Slo kjæresten bevisstløs med kjevle på julaften

 6. NORGE
  Publisert:

  Hordalandspolitiker dømt til forvaring for overgrep mot gutter