Norge

Uvisst om det blir noen italiensk rettssak mot mulla Krekar

En uke før den er ment å starte, aner ikke advokat Brynjar Meling om det blir noe av den varslede terrorsaken mot mulla Krekar i den italienske byen Bolzano.

Mulla Krekar og hans advokat Brynjar Meling i Oslo tingrett 24. november i fjor, da Krekar først ble framstilt for varetektsfengsling på grunn av fare for at han vil unndra seg rettsforfølgelse i Italia. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

  • og NTB

Domstolen i Bolzano utsatte terrorsaken mot mulla Krekar og fem andre til 23. oktober. En uke før den skal starte, har imidlertid verken Krekar selv eller hans trofaste advokat i Norge, Brynjar Meling, hørt noen ting om den angivelig nært forestående rettsprosessen.

– Vi har ikke mottatt noen informasjon, ingenting er forkynt og Krekar har heller ingen italiensk advokat, sier Meling til NTB.

Les også

Det fungerer å sende signaler i asylpolitikken | Andreas Slettholm

Ingen reisedokumenter

– Krekar er ikke siktet for noen ting, han er frifunnet i Norge. Videre har han utreiseforbud fra Norge og har heller ingen reisedokumenter. Så det er i så fall mye som ikke er på plass før en rettssak kan starte noe annet sted enn i Norge, sier Meling.

Rettssaken mot Krekar som skulle ha startet i mars, ble utsatt da Krekars daværende offentlig oppnevnte forsvarer, italienske Enrica Franzini, ba om at oversettelsene av telefonavlyttinger av samtaler mellom de seks terrortiltalte skulle verifiseres av eksperter, ettersom hun mente at de kunne misforstås. Retten avviste dette, men utsatte likevel rettssaken fordi påtalemyndigheten ga domstolen enda flere avlyttinger, som måtte oversettes fra kurdisk.

Siden utsettelsen i mars har Franzini blitt løst fra oppdraget med å forsvare Krekar, og det er ikke blitt oppnevnt noen annen, så vidt Meling er blitt gjort oppmerksom på.

Franzini sier til NTB at det er i så fall ikke hun gjort kjent med. Advokaten utelukker samtidig ikke at en utnevning om endring er levert inn i Bolzano, ettersom hun ikke har hatt anledning til å reise dit i det siste.

– Jeg er personlig oppnevnt som forsvarer for Krekar, med mindre han utnevner en annen, noe det er innenfor rettighetene hans å gjøre, opplyser hun.

Les også

Gruppen som sto bak Teheran-terroren, hevdes å ha aner tilbake til mulla Krekars Ansar al-Islam

Les også

Krekar-rettssak i Italia utsatt til 23.oktober

– Pulveriseres

Krekar er en fri mann i påvente av den varslede rettssaken italienske myndigheter har reist mot mullaen og flere andre. Overraskede nok for norske myndigheter ble utleveringsbegjæringen mot Krekar droppet da PST jobbet iherdig med å få norske domstoler til å utvise den irakisk-kurdiske mannen i fjor.

– Det er bare en bekreftelse på at det ikke er en sak. Til høsten kommer de til å finne på noe annet, sa advokat Brynjar Meling til NTB etter utsettelsen i mars, noe han gjentar denne gang.

– Jeg blir ikke overrasket dersom denne saken pulveriseres og bare forsvinner, sier han.

Franzini sier at høringen som er satt til 23. oktober, mest sannsynlig kommer til å resultere i en ny utsettelse.

– Kalenderen for prosessen er i ferd med å bli gjennomgått, opplyser Franzini.

Les mer om

  1. Brynjar Meling
  2. Mulla Krekar
  3. Avlytting
  4. PST