Norge

Kareem Amer satt fire år i egyptisk fengsel. I Norge lever han med trygghetsalarm.

Egyptiske Kareem Amer (31) forlot islam. Han har måttet betale en høy pris. Internett ble vendepunktet for Amer.

Egyptiske Kareem Amer sier at han overlevde de fire årene i fengsel på grunn av en kvinne som ble et symbol på det han kjemper for. Hun tok kontakt med ham fordi hun likte artiklene hans om likestilling og menneskerettigheter. Hun ble en av årsakene til at han definerte seg som ateist.
  • Andreas Slettholm
    Kommentator
  • Olga Stokke
    Journalist

Faren ble rasende. Egyptiske Kareem Amer var syv år gammel hjemme i Alexandria ved Nilens utløp, denne dagen hadde han ikke gått til moskeen for å be. Farens slag rammet hardt, og etterlot en frykt som naget ham under hele oppveksten i en streng, konservativ familie.

— Han truet med at neste gang skulle han …

Kareem Amer drar pekefingeren over strupen.

— Min far truet med å slakte meg.

Kareem Amer sitter med bena i kors på det lille loftskontoret i Bergen Offentlige Bibliotek. Den mørke gløden i blikket og et svakt smil røper at frykten er snudd til raseri.

— Jeg hater dem. Jeg har ingen kontakt med familien min. De har nesten ødelagt livet mitt.

  • På lørdag sto norske eksmuslimer frem som frafalne fra islam. Les den sterke saken her: Derfor bryter vi med islam

- De ville jeg skulle bli lærd eller jihadist

Han vokste opp sammen med mor og far, fire brødre, og to søstre som gikk med hijab fra de var to år gamle. Som barn erfarte han at undring og nysgjerrighet om tro og profeten Mohammeds liv var utålelig.

Kareem Amer lever i dag som fribyforfatter i Bergen, etter å ha blitt rettslig forfulgt på grunn av bloggingen i Egypt.

«Hvis Gud har skapt verden, hvem skapte Gud?» spurte Kareem Amer sin far. Slike spørsmål ble besvart med slag på hender og hode. Musikk og bøker var forbudt, bortsett fra Koranen som han måtte lære utenat.Faren forlangte at Amer skulle studere sharia, islamsk lov, ved prestisjetunge Al-Azhar.

— Mine foreldres drøm var at jeg skulle bli islamsk lærd eller jihadist. Men jeg ville studere jus for å arbeide med menneskerettigheter, forbedre kvinners rettigheter. Men jeg greide ikke å stå mot presset.

Han forteller at faren støttet Osama bin Laden etter 11/9 i USA – og at han selv var usikker på hvor han sto. Vendepunktet ble internett.

Interessert i hvorfor det er et så stort tabu å forlate islam? Her er en forklarende bakgrunnssak:

Les også

Fem grunner til at det er vanskelig for muslimer å forlate islam

Sonet etter blogging

All informasjonen som han fikk tilgang til, endret gradvis hans ståsted.

I 2005 opprettet han en blogg hvor han skrev kritiske artikler om sekteriske forhold i egyptisk politikk, om lærerne og undervisningen ved Al-Azhar, et av de mest prestisjetunge universitetene i den muslimske verden.

Han skrev om vold mot kvinner. At kvinner arver mindre enn menn. At kvinner og jenter blir seksualisert, og må dekke seg til med hijab og niqab for å beskytte menn mot seksuelle lyster.

Alt dette førte til at Amer ble utvist fra universitetet, fengslet og til slutt dømt i 2006.

Men sosiale medier er blitt et globalt samfunnshus for eksmuslimer. På stadig nye nettsteder finner de hverandre, og forteller hvorfor de valgte å bryte med islam.

To familiefedre med afghansk bakgrunn på Østlandet turte ikke stå frem som eksmuslimer:

Les også

«Kona vet ikke at jeg er ateist»

1 av 5 ikke-religiøse i Saudi-Arabia

Egypteren deler skjebne med en rekke tidligere muslimer som har fått internasjonal oppmerksomhet. Som Aftenposten fortalte lørdag, er frafall fra islam et tabu i Norge, men regelrett livsfarlig i en del andre land.

Men Kareem Amer ser ikke på seg selv som eksmuslim, fordi han aldri på noe tidspunkt i livet valgte å bli muslim.

I Saudi-Arabias, der bloggeren Raif Badawi nå sitter fengslet, er frafall likestilt med terrorisme i landets nye sikkerhetslov.

Åpne frafalne lever med en dødsstraff hengende over seg også i andre land. Noen lever med et omfattende sikkerhetsopplegg. Noen har sonet fengselsstraffer (se faktaramme) .

Islamforsker Knut Vikør sier at man nærmest blir oppfattet som rabiat hvis man konverterer til en annen religion eller, enda verre, blir ateist, i muslimske land.

— Det er som å strene naken rundt på gaten, sier Vikør.

Men ikke-muslimene finnes overalt. Til og med i Saudi-Arabia oppga 19 prosent av de spurte i en undersøkelse at de ikke er religiøse. Fem prosent definerte seg som ateister, ifølge WIN/Gallup International-undersøkelsen fra 2012.

Tross straffene er frafalne mer synlige enn før, og finner hverandre takket være internett og sosiale medier. I en rekke land finnes det organisasjoner for eksmuslimer, som kjemper for deres rett til å være åpen om hva de ikke tror på.

Ayaan Hirsi Ali var en av de første, internasjonalt kjent eksmuslimene. I dag er de mange, og internett er svært viktig for dem også:

Les også

Sosiale medier har gjort eksmuslimer mer synlige

Får drapstrusler i Norge

Kareem Amer var første egyptiske blogger som ble dømt til for islamkritikk. Etter fire års soning fikk han i 2012 beskyttelse i Bergen som fribyforfatter ( se faktaramme ).

Også i Norge blir han truet, og noen av truslene handler om hans eget liv. Men her ringer politiet for å høre om alt er ok, og utruster ham med trygghetsalarm. På Facebook har han fått meldinger som «noen kommer til å ta deg».

— Jeg prøver ikke å bry meg om det, sier Amer.

Han er fortsatt opptatt av, og opprørt over, kvinners manglende rettigheter i islam. Han forstår ikke hvorfor muslimer ikke er mer kritiske til at profeten Mohammed giftet seg med Aisha da hun var et barn på ca. syv år.

Kareem Amer skulle gjerne startet livet på nytt. Samtidig angrer han ikke på det han har gjort.

— Jeg følte at jeg ikke hadde noe å tape. Jeg hadde uansett ikke noen fremtid. Det er veldig viktig at folk kommer ut av skapet som ikke-troende. Bare det kan forandre samfunnet.

Nå lærer han norsk, han må ta opp fag fordi han aldri fikk med seg papirene fra Egypt. Nå vil han tenke litt på seg selv, forsøkte å komme over traumene fra oppvekst og fengsel.

— Jeg liker ikke at folk dømmer meg, tror at jeg er muslim. Jeg valgte aldri religionen.

Har du fått med deg Aftenpostens serie om islam i Norge? Les gjerne denne:

Les også

Opplevde mindre hets da han klippet skjegget

Før sommeren skrev Aftenposten om dem som

Les også

Misjonerer bokstavtro islam på gaten - tusener av unge vil leve som i Midtøsten for 1400 år siden

Les mer om

  1. Islam i Norge