Helgeværet: Grått og trist over hele landet

Hvis du ikke vil ha dårlige nyheter, bør du ikke lese videre.

De fleste av oss må belage oss på å ta frem paraplyen denne helgen.

— Dessverre, det blir ikke den beste avslutningen i mai, sier Kristian Gislefoss, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Han varsler en helg med mye skiftende vær over hele landet, hvor det kort fortalt blir regn og regnbyger over hele landet, men nedbøren vil komme på noe forskjellig tidspunkt.

Her kan du sjekke helgeværet der du bor.

Kjølig helg

Fredag kveld letter været noe Østafjells, etter en regntung dag. Men oppholdsvær og en del skyer erstattes av regn når et lavtrykk kommer inn over landsdelen, og allerede lørdag formiddag vil det bli vått igjen på Sørlandet, før regnet brer seg i retning Østlandet.

Lørdag kveld får vi et opphold fra regnværet, før det setter inn igjen på formiddagen søndag. Vinden vil komme fra sørvest, og gi perioder med liten kuling langs kysten, forteller Gislefoss.

— Til tross for at vi er i slutten av mai, blir det en relativt kjølig helg, med maks temperatur på 12-14 grader. I høyfjellet vil nedbøren i tillegg kommer som snø, sier meteorologen.

Litt bedre i vest

Vestlendingene er noe heldigere; de vil få en del oppholdsvær lørdag, men indre strøk og i Møre og Romsdal vil få en og annen byge. Men så kommer lavtrykket fra Østlandet, og gir regn og regnbyger også i denne landsdelen. Også trønderne må tåle en del regn: Her vil det regne fredag kveld, mens det vil regne av og på gjennom hele helgen.

— Det blir mulighet for torden på Vestlandet, og temperaturen vil ligge på rundt 10 grader. Det blir altså ingen kjempehelg i Sør-Norge, sier Gislefoss.

Kaldt i nord

Helgeværet ser relativt likt ut for Nord-Norge sin del: Etter hvert som lavtrykket trekker nordover, kommer regnet.

Nordland får først regn lørdag, etter hvert blir det oppholdsvær. Søndag kommer regnet igjen. Troms og Finnmark kan nyte oppholdsvær fredag kveld, men må så tåle regn og regnbyger både lørdag og søndag.

Det blir perioder med liten kuling helt i nord, ellers frisk bris langs kysten.

— Temperaturen er ikke mye å skryte av: 6-8 grader, forteller Gislefoss.

Håp om bedre vær

Spitsbergen får det kaldest, med periodevis sludd eller snø gjennom hele helgen. Temperaturen vil ligge på 0-2 grader.

En liten trøst: Starten av juni ser bedre ut, spesielt for Sørlandet sin del. Da bygger det seg opp et høytrykk, som gir 15 grader eller mer. Selv om det blir mye variert vær frem til neste fredag, vil det bli en del pent vær i starten av uken for Sør-Norges del, mens Nord-Norge vil få best værtype mot slutten av uken.