Ifølge en studie publisert denne uken i Journal of Anatomy, er dette det største gnager-fossil som noen gang er funnet. Den søramerikanske Josephoartigasia Monesi, som levde for mellom to og fire millioner år siden, kan ha brukt sine enorme fortenner til mer enn å nappe til seg gulrøtter.

Forskerne har bare funnet den halvmeter lange skallen til Josephoartigasia Monesi, men de mener hele dyret må ha veid omtrent ett tonn og vært over én og en halv meter høy. På størrelse med en okse, altså. I tillegg kommer de nesten 30 cm lange fortennene.

afp000836231-j0if0oT5e1.jpg
Illustrasjon: James Gurney

Bitt som en tigerFor å finne ut hva tennene kan ha blitt brukt til, gjorde de en CT-skanning av skallen, og laget en datamodell av den. De innarbeidet også en underkjeve i modellen, basert på beslektede dyr. Så analyserte de hvor mye kraft gangeren kunne legge i bittet.

Og det var ikke småtteri: 1400 Newton. Det er like mye som kraften i et tigerbitt, men styrken i fortennene overgikk dette. De var faktisk i stand til å motstå krefter tre ganger sterkere enn det tennene ville bli utsatt for ved tygging.

Forsvar mot rovdyr

Det betyr ikke nødvendigvis at denne enorme gnageren har brukt tennene som våpen i kamp. Men ifølge forskeren bak studien, Philip Cox ved University of York, er det sannsynlig at den har brukt tennene omtrent på samme måte som elefanter bruker støttennene.

– Vi konkluderte med at Josephoartigasia må ha brukt fortennene til noe mer enn bare å bite, som for eksempel å grave i bakken etter mat og forsvare seg mot rovdyr, sa Cox i en uttalelse. – Dette er veldig likt måten en moderne elefant bruker støttennene på.

Norsk enerett: Aftenposten