Norge

Vinmonopolet åpner to ølmonopol

Irene Knutzen blir avdelingsleder for ølavdelingen når vinmonopolet i Søndra gate i Trondheim åpner ølpol.

Interessen for øl er så stor at polet åpner to ølpol med rundt 400 øltyper og stor utskifting av sortimentet - men bare to steder i landet.

  • Marianne Tønset

Interessen for og etterspørselen etter øl har gjort at Vinmonopolet starter prøveprosjekt med «ølpol», men foreløpig bare to steder i landet.

Ved Kvadrat i Sandnes og Bankkvartalet i Midtbyen i Trondheim åpnes det om et par måneders tid «ølpol» som et prøveprosjekt. Sammenlignet med andre utsalgssteder, får Bankkvartalet fire ganger så mange sorter øl.

De samlet inn penger for å starte bryggeri.

Les også

Nå er det folkefinansierte Oslo-ølet på polet.

Hyppig utskiftning

— Vi jobber for å kunne åpne ølpol før påske. Sortimentet vil ligge rundt 400 ulike øltyper og vi legger opp til stor utskiftning med nye øltyper hver 14. dag, sier kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet til Adresseavisen.

I Trondheim vil det være snakk om en utvidelse og ombygging som skal gi 70 kvadratmeter stor salgsflate for øl ved det eksisterende polutsalget i Søndre gate i Trondheim sentrum. Butikken er på totalt 380 kvadrat i dag.

Slik løste de problemet:

Les også

Volden stupte da de toproblempubene ble stengt

Øl den nye gaven

Ombyggingen skal starte i februar. Irene Knutzen blir ansvarlig for den nye ølavdelingen ved Vinmonopolet Bankkvartalet i Trondheim.

— Interessen blant er stor og vi har nesten daglig noen som spør etter ølsorter. Enten noe de har hørt om som de vil prøve, eller også øl i gave, som er noe relativt nytt, sier Knutzen.

Ved Bankkvartalet har sortimentet i det siste ølt og økt og er per dato oppe i 253 typer.

— Tanken at det skal være noe for alle som er interessert i øl. Både spesielle sorter, øl fra norske og utenlandske mikrobryggerier. Ikke bare fancy og dyre sorter, men mange ulike øltyper fra hele verden, sier Lorentzen.

  • **Dagligvarebutikkene hadde kanskje litt for godt utvalg:
Les også

Butikkøl holdt altfor høy prosent

.**

Sterkøl-ansvar siden 1993

Vinmonopolet overtok salget av alt sterkøl i 1993. Sterkøl, altså øl med høyere alkoholprosent enn 4,75 kan ikke lovlig selges i andre butikker. Så med økende interesse og spesialproduksjon av øl, må Vinmonopolet trå til.

— Vi har ikke vært flinke nok til å ivareta den kulturbæreren øl er. Det gjør vi nå noe med. Interessen for øl begynte å vokse for noen år siden, og det er nå stadig flere kunder som spør etter øl i vår utsalg. Det har vært en eventyrlig fremvekst av småskala-produsenter, noen som også har vokst seg store, og tilbudet har økt, sier Lorentzen.

— Ølkundene er opptatt av å smake noe nytt. Det vil det være mulig å bestille andre øltyper enn de vi har inne også. Noen vil ha høy pris eller selges kun i kasse etter bestilling, men alt tilgjengelig øl kan skaffes, sier Lorentzen.

Vin og øl blir krøll:

Les også

Talltabbe sendte vinsalget til himmels i statistikken

Etterhvert også til Oslo

I tillegg til nye ølpol i Trondheim og Sandnes, vil også Oslo få et slikt prøveprosjekt etter hvert, har Vinmonopolet bestemt. Men hvorfor ikke alle utsalgene?

— Alle har fått mye større ølsortiment nå enn før. Vi starter prøveprosjekt blant annet i Trondheim for å kunne tilby spesielle øltyper det er lite tilbud av. Vi har også spesialbutikker for vin vi ikke klarer å skaffe til alle våre 300 utsalg. Det kan være 1000 vinflasker totalt i hele verden vi kanskje klarer å skaffe fem flasker av. Da har vi ikke noe å fordele, men et tilbud for å kunne selge det et sted, sier Lorentzen.

- Hvorfor Trondheim?

— Interessen for øl er stor i Trondheim og vi håper å kunne tilby trønderne et spennende ølsortiment. Vi vil evaluere prøveprosjektet og om vi skal utvide til flere utsalg etter hvert, sier Lorentzen.

Les også

  1. EU-domstolen stanset skotsk tiltak mot flatfylla

  2. Venstre vil ha sterkøl i butikkhyllene

  3. Nå skal Sagene bryggeri endelig lage øl ved Akerselva

  4. Salgsnedgang kan gi færre merker i polhyllene

  5. Kan vin og sprit skape byutvikling?