Advarer mot Dentinox for barn som får tenner

Mange foreldre tyr til det reseptfrie middelet Dentinox ved tannfrembrudd. - Vær forsiktige med å bruke dette middelet, sier Legemiddelverket.

  • Karine Østtveit

Nattevåk, gråt og gretne barn. Det er hverdagen for de fleste småbarnsforeldre når de små får nye tenner. For å redusere smertene har svært mange foreldre hittil brukt den reseptfrie medisinen Dentinox. Nå vil Bivirkningsnemnda og Legemiddelverket begrense bruken av middelet.

– Vi mener foreldre bør være forsiktige med å bruke dette middelet, sier seniorrådgiver i Legemiddelverket, Hilde Samdal.

Hun har denne sommeren sendt ut informasjon til et nettverk av helsesøstre i alle fylker om at de ikke lenger bør anbefale bruk av Dentinox. Alle apotek i Norge skal også kjenne til rådet fra Legemiddelverket. I tillegg er det lagt ut informasjon om mulige bivirkninger på Legemiddelverkets egne nettsider.

Utstrakt bruk.

I fjor ble det solgt 78000 flasker med Dentinox. I og med at det årlig fødes rundt 60000 barn, tyder alt på at svært mange norske babyer og småbarn får middelet. Tidligere i år advarte de amerikanske legemiddelmyndighetene mot bruk av lokalbedøvende geleer, spray og løsninger hos barn under to år.

Å få tenner kan være svært ubehagelig. Likevel anbefales ikke lokalbedøvende midler. ILLUSTRASJONSFOTO: SCANPIX

I USA har det i forbindelse med slike stoffer vært meldt om en rekke tilfeller av den sjeldne, men alvorlige bivirkningen methemoglobinemi – en tilstand som fører til at det fraktes for lite oksygen rundt i kroppen med blodet, og som kan gi symptomer som grå— eller blåfarget hud og lepper, kortpustethet, svimmelhet og rask hjerterytme.

Kan være farlig.

Dentinox inneholder det samme virkestoffet som man antar at førte til bivirkninger ved bruk av de amerikanske medisinene – men i betydelig lavere doser. Det er så langt ikke meldt om noen bivirkninger av stoffet i Norge.

– Vi har ikke dokumentasjon som tilsier at de dosene som brukes i Norge, er farlige – kun informasjon fra utlandet som viser at dosene som benyttes der, kan være farlige. Likevel mener vi at nytten av produktet er såpass liten at det ikke er noen grunn til å bruke det hvis det ikke er nødvendig, siden det innebærer en risiko, sier Samdal.

Anbefaler biteringer

Hun anbefaler at foreldre med barn som får tenner, heller bruker kalde biteringer eller gnir barnets gommer forsiktig med en finger.

I referatet fra et møte i Bivirkningsnemnda fremgår det at nemnda også ønsker at Legemiddelverket undersøker muligheten for å reseptbelegge Dentinox for å begrense bruken, og at de også ønsker å se etter andre mulige tiltak for å begrense bruken.

– Ble det vurdert å trekke produktet?

– Det ble vurdert, men vi har valgt ikke å trekke det fordi det altså ikke er rapportert om bivirkninger i Norge. Nå håper vi at informasjonen vår om å begrense bruken når ut til foreldrene, sier Samdal.