Norge

Breivik vil snakke med fengselspresten

Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) har begynt å få det tyngre i fengselet. Tidligere avviste han kontakt med fengselspresten. Nå vil han snakke med ham likevel.

Her kjøres Anders Behring Breivik fra Ila til ett av flere avhør med politiet. Foto: Bendiksby, Terje

  • Jenny Sandvig

Den terrorsiktede 32-åringen har sittet fengslet siden ugjerningene den 22. juli, mesteparten av tiden i isolat på en sikkerhetscelle på Ila fengsel og forvaringsanstalt.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) har kun hatt kontakt med sin forsvarer, fengselsbetjenter og politi.

Han har tidligere fått tilbud om å snakke med fengselsprest, men fremstøtet er blitt avvist. Men nå — 17 dager etter terrorangrepet - ytrer han ønske om å snakke med fengselspresten.

– Han har gitt uttrykk for at han ønsker å snakke med fengselpresten, sier Breiviks forsvarer, Geir Lippestad, til Aftenposten.no.

- Føler seg isolert

– Har han sagt hvorfor? Gir han utrykk for anger?

– Nei, men han føler seg veldig isolert. Så det er for å snakke med noen, sier Lippestad.

Fengselspresten i Ila fengsel og forvaringsanstalt, Odd Cato Kristiansen, sier til Aftenposten.no at han er kjent med at Behring Breivik nå vil snakke med ham.

Møtes denne uken

Trolig vil de to møtes til samtale denne uken, ifølge fengselspresten. Ettersom mange innsatte ønsker å snakke med presten, har han ikke tid til å snakke med Behring Breivik over et langt tidsrom.

— Det er jo mange som ønsker seg en samtale, så det begrenser seg til en time til tre kvarter av gangen, sier Kristiansen.

- Hvordan forbereder du deg til dette møtet?

— Jeg har ikke lyst til å kommentere dette spesielt. Jeg bestreber meg på å møte alle med et åpent sinn, sier fengselspresten.

Han vil ikke uttale seg om hvordan samtalen vil foregå, og hva som eventuelt skiller et møte med en fengselsprest fra andre prester.

— Jeg jobber i fengselet og er underlagt taushetsplikt, sier han.

Breiviks forsvarer, Geir Lippestad. Foto: JONATHAN NACKSTRAND

Merker forskjell

Politiet har bekreftet at prøvene tatt av Behring Breivik etter pågripelsen viser at han var påvirket av ulovlige narkotiske stoffer under terrorangrepene.

– Merker du forskjell på ham nå som virkningen av rusmidlene har avtatt?

– Det gjør jeg nok, men det er vanskelig å beskrive hva forskjellen består i nøyaktig. Men han gir uttrykk for at han har det tungt i fengselet, og det ga han ikke uttrykk for i starten, sier Lippestad.

I fengselet har han bedt om bøker og TV-serier på DVD, i tillegg til en PC uten tilkobling til Internett, som han har til hensikt å skrive et forsvarsskrift på. Tidligere er han blitt tilbudt penn og papir, men dette vil han ikke bruke.

Behring Breivik foretrekker å skrive forsvarsskriftet på et word-program. Dette vil det nå bli lagt til rette for, fra fengselets side.

Kartlegger fornærmede

På en pressekonferanse i dag sa politiet at de nå jobber med å kartlegge alle de fornærmede etter terrorangrepene mot Regjeringskvartalet og Utøya. Foreløpig har politiet over 600 fornærmede i saken, men antallet kommer trolig til å bli langt høyere.

Politiet mener at ettersom Anders Behring Breivik forsøkte å ta livet av så mange som mulig med bilbomben og på Utøya, må han også dømmes for forsøk på forsettlig eller forsøk på overlagt drap for alle disse forholdene.

— Vi vet allerede at det er en rekke departementsansatte som var tilstede, og vi ber dem melde seg for politiet. Vi mener de er å anse som fornærmet i forsøk på overlagt drap, sa politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby på en pressekonferanse i politihuset i Oslo mandag ettermiddag.

77 mennesker ble drept under angrepene mot Regjeringskvartalet og på Utøya. 18 personer er fortsatt innlagt ved Oslo universitetssykehus med alvorlige skader som følge av terrorangrepene.

Les også

  1. Politiet leter etter flere bombe-ofre

  2. Behring Breivik kan straffes selv om han var utilregnelig

  3. Flere hundre fornærmede etter terrorbomben