Norge

- Stor verdi

Lagmann Torolv Groseth tror rekonstruksjonen på Utøya blir brukt for alt det er verdt, både i etterforskningen og i rettssaken.

 • Roald Roald Ramsdal
 • Ola Mjaaland Ola Mjaaland

Les også:

Les også

VGs skytebilder vekker reaksjoner

Les også

Raser mot Hagen: – Alle som har mistet noen, ønsker svar

Les også

Utøya ble gjort «nøytralt» før Behring Breivik kom

Torolv Groseth, lagmann i Eidsivating lagmannsrett, har sett flere rekonstruksjoner i retten og mener video er viktig.

Torolv Groseth, lagmann i Eidsivating lagmannsrett Foto: Åserud, Lise

– Rekonstruksjon har stor verdi og er en veldig visualiserende øvelse, hvor spesielt de som ikke har vært til stede ser gangen i hendelsene og bildene bedre. Jeg tror dette har mest å si for den videre etterforskningen, men det vil nok også bli brukt som video i retten. I etterforskningen vil det bli brukt for å sammenstille med vitneforklaringer og andre opplysninger, sier lagmannen.

–Blir brukt.

Han forteller at rekonstruksjon regelmessig blir brukt for alt det er verdt. Selv om dette omtales som avhør, og ikke rekonstruksjon.

–At etterforskerne ikke har valgt å gjøre en vanlig rekonstruksjon med figuranter, har å gjøre med at dette ikke er en vanlig situasjon hvor det lar seg gjøre.

–Politiet forteller at Behring Breivik var detaljert, rolig og villig til å forklare seg også på Utøya. Er det overraskende?

–Nei, min erfaring er at gjerningspersoner reagerer svært lite. Det er sjelden man ser følelsesutbrudd. Ofte skulle man tro at det kom en form for kollaps når gjerningsperson vendte tilbake til åsted. At det ikke skjer, kan nok forklares med at dette gjøres på et stadium der gjerningsperson er interessert i å forklare seg. Jeg har ikke deltatt på rekonstruksjoner selv, men ser videoene i retten, og vet derfor ikke hva som har skjedd utenfor kamera.

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  36-åring dømt til 17 års fengsel for drapet i Søndre Land

 2. NORGE
  Publisert:

  Se hva som skjedde da politiet gjenskapte skytedramaet

 3. FOTBALL
  Publisert:

  Store ødeleggelser på Brann Stadion: – Ikke noe bra sted å gjøre hærverk. Du blir sett.

 4. NORGE
  Publisert:

  Rekonstruerer drap før jul i Hokksund

 5. NORGE
  Publisert:

  Mann siktet for drapsforsøk etter knivstikking i Oslo – nekter straffskyld

 6. NORGE
  Publisert:

  I nesten seks år har de vært tause. Nå forteller politifolkene for første gang om de avgjørende minuttene i den omstridte Utøya-aksjonen.