Norge

«Frøken Skullerud» ble etterlatt på en parkeringsplass - nå er hun trygg

Mishandlede dyr skal få rett til å bli omplassert, ifølge nytt lovforslag.Til nå har avliving vært eneste alternativ hvis tidligere eier sier nei til omplassering.

Avmagret og forkommen var frøken Skullerud da hun ble funnet og bragt til dyreklinikk.
  • Lene Skogstrøm
    Journalist

Dvergkaninen «frøken Skullerud» — oppkalt etter stedet der hun ble etterlatt på en parkeringsplass - var mager og livredd da hun ble funnet mens hun prøvde å gjemme seg under en bil. Dyrebeskyttelsen i Oslo og Akershus sendte henne til en dyreklinikk. Nå er hun midlertidig i trygg forvaring hos fosterfar Aleksander Eriksen (25), i påvente av et nytt hjem. Fosterforeldre for dyr som kan stille opp på kort varsel kommer det til å bli stort behov for når den nye lovendringen trer i kraft.

Live Kleveland, informasjonsleder i Dyrevernalliansen

— Det er et paradoks, slik regelen er i dag, at dyremishandleren kan kreve sine ofre drept selv om vedkommende ikke får lov å ha dem lenger, sier informasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen.

Avmagret og forkommen var frøken Skullerud da hun ble funnet og bragt til dyreklinikk.

Mannen som druknet sin egen hund fikk straffen halvert:

Les også

Borgarting lagmannsrett reduserer hundedrapsdom

Vil redde livet til mange dyr

Landbruks— og matdepartementet ønsker nå å endre den aktuelle paragrafen i dyrevelferdsloven, og sender på høring et lovforslag som kan redde livet til mange hus- og kjæledyr. Lovendringen har vært ønsket i mange år av dyrevernerne. Men departementet forutsetter at det finnes organisasjoner og mennesker som ønsker å ta imot dyr, som Aleksander Eriksen.

Han fikk frøken Skullerud for to uker siden, har omdøpt henne til Mini og har brukt mye tid på å få henne til å føle seg trygg. Nå hopper hun rundt i leiligheten på St.Hanshaugen i Oslo, napper litt høy og koser seg på fanget til fosterfar.

- Slipp kaninen ut av buret!

— Kaniner har mye humor! De har rykte på seg å være litt dumme, stille og kjedelige. Men hele adferden deres blir endret hvis de får komme ut av buret, får god plass rundt seg og blir sosialisert sammen med mennesker, sier Eriksen. - Mini har masse personlighet.

Aleksander Eriksen (25) bruker mye tid på å gjøre kaninen Mini trygg på mennesker.

Det finnes ikke noen statistikk over hvor mange dyr som blir avlivet etter at Mattilsynet fratar dyreeier retten til å holde dyr.

Men ifølge Live Kleveland er det ofte slik at en person som har mishandlet dyr så grovt, ikke ønsker å la dyrene få lov til å leve videre.

— Mishandlerne føler det som et nederlag

— Personen har gjerne skyldfølelse, og føler det som et nederlag at andre skal få lov til å overta der vedkommende selv må slippe dyrene, sier hun. - Det er også noen som tror at dyrene ikke vil få det godt hos ny eier. Det er nesten alltid feil.

Dyr som har blitt grovt mishandlet, vil i de aller fleste tilfeller klare å få et godt liv hos nye mennesker, påpeker hun.

— Mattilsynet må gjøre en konkret vurdering av dyrene, og om de er friske nok til at de kan omplasseres.

Listhaug: - Vil styrke dyrs rettigheter

— Denne lovendringen vil styrke dyrevelferden og respekten for dyr og dyrs egenverdi bedre enn gjeldende bestemmelse, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug.

Listhaug påpeker at regjeringen er opptatt av å styrke dyrs rettigheter og dyrevelferden. I høst ble det opprettet et prøveprosjekt med dyrepoliti i Sør-Trøndelag, som videreføres i statsbudsjettet. Mattilsynet, som er myndighetenes verktøy innen dyrevelferd, gjennomfører også flere tilsynsbesøk enn tidligere.

Dyrebeskyttelsen i Tromsø omplasserer flere hundre katter hvert år, og skaffer dem gode fosterhjem Her styreleder Susanne Langvad med katten Rose.

Over hele landet drives hjelpesentre for dyr

— Å ta livet av katter, kaniner, hunder eller marsvin, er på ingen måte god dyrevelferd, sier styreleder Susanne Langvad ved Dyrebeskyttelsen Norge sin avdeling i Tromsø.

Hun er overbevist om at det over hele landet er organisasjoner og enkeltmennesker som gjerne vil gi dårlig behandlede dyr et godt hjem.

I Tromsø driver Dyrebeskyttelsen et hjelpesenter i tillegg til å organisere ca. 110 fosterhjem der det for tiden bor 140 dyr for kortere eller lengre tid. De har også klare en del hjem som kan ta i mot katter som akutt må ha et nytt hjem.

I 2014 omplasserte Dyrebeskyttelsen i Tromsø 209 katter, 19 hunder og 10 smådyr. De regner med et enda høyere tall i år.

Les om fosterforeldre for Foreningen for omplassering av dyr i Oslo:

Les også

Mira ble sperret inn i en kasse og dumpet i skogen. Der fødte hun tre unger.

Omplassert 96 katter hittil i år

Organisasjonens medlemmer samler også inn forvillede og husløse katter, gir dyret en helseundersøkelse og omplasserer det om man ikke finner eieren.

— Hittil i år har vi omplassert 96 katter. Spesielt nå i den kalde årstiden har slike husdyr det vondt utendørs, sier Hege Foshaug, som koordinerer omplassering og fosterhjem i Tromsø-området.

En av kattene som får bo på kattehuset i Tromsø.
Les også

Nå risikerer dårlige eiere inntil 17.200 kr. i gebyr

Traumatiserte katter trenger tid

Ikke alle dyr kan omplasseres direkte. Noen er traumatiserte, nærmest ville, og trenger tid på å komme seg. Kattehuset er beregnet på slike, og her går ca. 50 personer på skift for å holde oppsyn med kattene.

Dyrebeskyttelsen i Tromsø brukte i fjor over en million kroner til veterinærer for dyr de tar vare på, penger som kommer inn via kontingent, frivillige gaver, grasrotandel og litt støtte fra kommunen. Nå planlegges et nytt hjelpesenter for dyr, med større kapasitet enn dagens tilbud.

Les også

  1. - Bønder bekymrer seg syke

  2. Kaster kattunger i grøften før ferien

  3. Må si fra om dyremishandling