Norsk Ukraina-hjelp er i Europa-toppen. Nå er de konstant på vingene for å redde sårede soldater.

Ruslan Sadovoi (t.h.) og de andre krigsskadede soldatene fra Ukraina er løftet inn i flyet og festet på båreholdere i det spesialtilpassede SAS-flyet. I midtgangen hjelper Karstein Krosby-Schjerven i Forsvarets luftevakueringsteam de fastspente passasjerene, mens lege og koordineringssjef Anders Holtan overvåker de hardest skadede før flyet reiser fra Rzeszow.

RZESZOW-FRANKFURT-AMSTERDAM (Aftenposten): På dette SAS-flyet er boardingkortet en bit med tape, og passasjerene kan oppgradere til båreplass.

Rzeszow Jasionka Airport, Polen: Før var dette en søvnig småbyflyplass med noen billigruter til England og Nord-Europa og litt chartertrafikk sørover.

Nå står rakettramper og luftvernradarer nesten like tett som rullebanelysene langs flystripen sørøst i Polen.

Flyene til Wizz Air, LOT og Ryanair har fått selskap av utallige fraktfly.

– Rundt oss her ser vi at våpen og militært utstyr lastes av. Samtidig venter vi på ødelagte kropper i andre enden. Det er krigens output, brutalt sagt, sier Håkon Asak, oberstløytnant og medisinsk ansvarlig i Forsvarets luftevakueringsteam.

Under den ene vingen på SAS-flyet «Grimhild Viking» legger en gruppe norske sanitetssoldater ut båre etter båre på asfalten.

«Kolonnen var 10 kilometer unna for 10 minutter siden», lyder det fra radiosambandet.

To ambulansekortesjer er på vei over grensen fra Ukraina med krigsskadede pasienter, mens en truck løfter paller med våpen ut av et stort lastefly mindre enn 200 meter bortenfor.

– Du får det veldig tett på kroppen her. Jeg mener det er viktig at Norge bistår Ukraina både medisinsk og militært, sier Asak.

Mens en rekke med blinkende ambulanser kjører rolig inn og parkerer foran det norske flyet, sier Petter Iversen, brigader og sjef for Forsvarets sanitet:

– Logistikk har alltid vært viktig i krigføring. Helt tilbake til Napoleons tid, da hestevognene kjørte granater og kuler frem – og tok med skadede tilbake. Dette er bare en moderne versjon av det.

Snart skal de ta imot menneskene: En ble såret i et bakholdsangrep. En har sittet i russisk fangenskap. Og en jente skal få brannskadehjelp på Haukeland.

Les hele saken med abonnement