Norge

Google overvåker maskinen din

Foto: JOHN MACDOUGALL

Amerikansk forbrukergruppe kritiserer Google Desktop Search. - Google lagrer nemlig søkene dine.

  • Lucas H. Weldeghebriel

Amerikansk forbrukergruppe kritiserer Google Desktop Search. — Google lagrer nemlig søkene dine. Forbrukerorganisasjonen Electronic Frontier Foundation (EFF) hevder at den siste versjonen av Google Desktop utgjør en trussel mot privatlivet.

Dette fordi det er en funksjon i programmet som lar Google lagre personlig data på serverne i opptil 30 dager, skriver BBC.

Google på sin side sier at de planlegger å kryptere all data som overføres fra brukernes harddisker, og begrense tilgangen til dataene.

Myndighetstrøbbel

Den nye versjonen av Google Desktop kommer samtidig med at Google kjemper mot amerikanske myndigheter om å slippe å måtte utlevere opplysninger om hva folk søker på. Noen av Googles hovedkonkurrenter har allerede bøyet seg for myndighetene.

Saken har fokusert oppmerksomheten på den personlige informasjonen som internettselskapet besitter

— Det er sjokkerende å se at Google forventer at dets brukere stoler på at selskapets forvlatning av innholdet på deres personlige datamaskiner. Hvis du ikke konfigurerer Google Desktop, vil Google sitte på kopier av dine skatteopplysninger, kjærlighetsbrev, forretningsdokument og alle andre tekstbaserte filer som programvaren kan indeksere, sier EFFs advokat Kevin Bankston til BBC.

Innrømmer å trå over privatgrensen

— Vi tror at det vil være et veldig nyttig verktøy, men du vil måtte gi opp noe privatliv, innrømmer Marissa Mayer, Googles direktør for søkeprodukter og brukeropplevelse.

Årsaken til at Google lagrer opplysningene er at Google Desktop 3 har en funksjon som lar brukerne søke etter innhold på sin egen datamaskin fra andre datamaskiner.

Programvarepakken blir sett på som en utfordring til Microsofts dominans på måten folk forholder seg til datamaskiner.

Microsoft vil med det nye Windows Vista lansere indekssøk, som gjør søkefunksjonene mye bedre. Litt på etterskudd av både Google og de Mac-baserte operativsystemet OS X.

Les også

  1. Ny Google Toolbar

  2. Google interessert i Napster

  3. Google Tunes på vei