Fugleinfluensa påvist i Hellas

132 nordmenn er på ferieøya Chios, der viruset er oppdaget.

Den siste uka har spredningen av fugleinfluensa-viruset gitt helsemyndighetene i mange land hodepine. Fra før er viruset funnet i Romania, og tusenvis av fugler må nå slaktes. Viruset er også funnet i Tyrkia, der ni mennesker ble testet for viruset rett før helga.

Nå er viruset oppdaget på den greske øya Chios, som er et feriemål for norske sydenfarere.

Lilleput reiser er den eneste norske operatøren som har turer til den idylliske øya, som ligger i Egeerhavet ikke langt fra den kjente historiske øya Lesbos og den tyrkiske kysten.

— Vi har 132 nordmenn der nede. Vi vil ikke hausse opp dette og gjøre mange engstelige. Reiselederne har fått beskjed om å informere og be folk om å ikke mate endene, for å si det slik, sier daglig leder i Lilleput, Frode Schiøtz, til Aftenposten.no.

De norske turistene skal etter planen hjem til lørdag. Ifølge Schiøtz er det trolig ikke flere turister på Chios. Turistsesongen ble avsluttet i helga hos de fleste andre europeiske turoperatørene.

Schiøtz vet ikke hvor på Chios de smittede fuglene ble oppdaget.

— Jeg antar at det er i sentrale strøk på øya, sier han.

Gjør tester

Det dreier seg tilsynelatende om den mildere formen for fugleinfluensa, som kalles H5.

Viruset er oppdaget hos en kalkun som kommer fra en liten kalkunfarm på den bittelille øya Inousses. Til sammen ble ni kalkuner testet for viruset.

Veterinærinstituttet gjør nå flere tester for å se på viruset. Et spesiallaboratorium i Thessaloniki skal også se på prøvene som er tatt. Ekspertene skal se om viruset tilhører H5N1, som er den dødelige formen for virus. Dette viruset ble oppdaget i Romania rett før helgen.

All transport av fugler og egg er stoppet. Folk og kjøretøyer får heller ikke bevege seg fra Inousses eller området innenfor og til andre deler av Chios.

- Ingen grunn til panikk

Overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet tar meldingen om fugleinfluensaen med stor ro. Han ber nordmenn på Chios om å unngå kontakt med fugler og for øvrig nyte feriedagene.

— Det ville jeg gjort. Dette er ikke noe annerledes enn når folk har vært på ferie i Vietnam og Thailand. Unngå kontakt med fuglemarkeder og fuglefarmer, og unngå død fugl. Generelt er det trygt å spise fjørfe og egg så lenge det er godt varmebehandlet. Jeg ville nyte ferien, det er svært vanskelig å bli smittet av fugl, forsikrer Iversen til Aftenposten.no.

Drøyt hundre mennesker er bekreftet smittet av fugleinfluensaen på verdensbasis.

— Til sammenlikning er mellom 100 millioner og 150 millioner fugler slaktet. Risikoen er minimal. Ingen turister ble smittet i landene i Sørøst-Asia, så vidt vi vet, sier han.

Chios-turistene vil derfor ikke bli kontrollert på noen måte når de lander til lørdag.

Kan komme til Norge

Hellas er det første EU-landet som avdekker smittet fugl.

— Utviklingen er som ventet. Nå kommer trekkfuglene fra Sentral-Asia til Middelhavet og Nord-Afrika. Enkelte fugler tar viruset med seg, og vi må forvente at det sprer seg videre. Vi må være forberedt på at det kommer til Norge med trekkfuglene til våren, sier Iversen.

Det finnes ingen vaksine mot fugleinfluensaen, kun mot influensa. Tamiflu, som mange nordmenn har hamstret, brukes som medisin mot alle typer influensa, også fugleinfluensa, men først etter at man er blitt influensasyk.

Den greske øya Chios er et ettertraktet reisemål.