Jernbane-foreningene var krystallklare. Måneden etter fikk Vy en fordel.

Fagforeningene har medlemmer hos både Vy og Flytoget. Likevel har de lobbet for Vy i kampen om å få kjøre tog på Østlandet de neste ti årene.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) skal til slutt bestemme om Vy eller Flytoget skal få kjøre tog på Østlandet de neste 10 årene.

Det pågår en innbitt duell mellom to togselskaper nå. Denne bataljen inkluderer også to sentrale fagforeninger.

7. desember i fjor er samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) i Lillestrøm. Eller i «løvens hule», som lederen i Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF) skriver i sitt eget fagblad få dager senere.

NLF er et LO-forbund som organiserer rundt 1950 lokomotivførere over hele Norge. 1100 av dem jobber i Vy. 130 i Flytoget.

Nygård er i Lillestrøm for å delta på NLFs lederkonferanse. Der er han sammen med flere jernbanetopper fra Vy, Flytoget, Jernbanedirektoratet og ledende tillitsvalgte i NLF. Norsk Jernbaneforbund (NJF) er ikke til stede, det største fagforbundet i jernbanen. Over 2500 av medlemmene jobber i Vy. I Flytoget er tallet kun 117.

Blant temaene som blir diskutert, er den mulige oppsplittingen av togtilbudet på Østlandet.

I dag kontrollerer Vy persontrafikken her. Det vil Jernbanedirektoratet og Samferdselsdepartementet endre. De vil dele togkjøringen i to pakker. Flytoget og Vy skal få gi tilbud på hver sin del.

Det er LO, NJF og NLF sterkt imot.

Nå kan de få viljen sin.

Les hele saken med abonnement