Norge

Her blir Kjetil slått og sparket

Video fra fire overvåkingskameraer bidro til at politiet raskt fikk innblikk i det som skjedde da Kjetil Rusvik (32) ble mishandlet på Holmlia-bussen.

 • Forf>
 • <forf>karin Bøhm-pedersen <

I går ble bildene vist i Oslo tingrett, som en ordløs, visuell dokumentasjon av forløpet til den invalidiserende hjerneskaden Rusvik ble påført natt til 7. januar i fjor.Filmen har hjulpet politiet i arbeidet med å identifisere både sentrale vitner og de tre som er tiltalt i saken, selv om den ikke gir noe fullstendig og detaljert bilde av hele hendelsesforløpet.— Vi har ulike forklaringer fra tiltalte og vitner. Ved hjelp av filmen kan vi i alle fall plassere noe av dette i forhold til hva som er fakta, sier aktor, konstituert statsadvokat Johan Øverberg.

Redde vitner.

Etterforskningen av saken har vært preget av at flere vitner har kviet seg for å gi politiet opplysninger, sannsynligvis av frykt for represalier. Tre menn, to 18-åringer og en på 20, er tiltalt for ran og grov mishandling av Kjetil Rusvik, som før overfallet var lettere funksjonshemmet etter en trafikkulykke.

Nekter.

De tre, som er kamerater, nekter straffskyld for ran. To innrømmer å ha slått ham hardt i ansiktet inne i bussen. Angivelig fordi de følte seg provosert av at Rusvik virket full, at han blødde og at han maste for å få tilbake lommeboken sin.Tredjemann på 18 nekter all skyld, og sier han bare forsøkte å stagge kameratene sine. De to andre hevder derimot at det var 18-åringen alene som ranet til seg Rusviks lommebok med 200 kroner i, og som ga offeret det de har betegnet som et kraftig "amerikansk fotballspark" i hodet, etter å ha tatt løpefart. Selve ranet og sparket skal ha skjedd på bussholdeplassen, før bussen gikk. I retten i går sa også to vitner at de hadde sett denne 18-åringen sparke Rusvik utenfor bussen. Vitnene er kamerater av de tiltalte, og har i likhet med et tredje vitne også vært siktet i saken. - Han (18-åringen) var mest aktiv, både ute og inne. Han var skrekkelig stolt da han viste frem lommeboken etterpå, forklarte ett av disse to vitnene, som også fortalte at alle de tre tiltalte hadde slått.Overvåkingsvideoen viser at Kjetil Rusvik til slutt ligger alene igjen i ett av de bakre setene, og at bussjåføren kommer ned og får ham med seg fremover. Underveis ser man at den ene passasjeren etter den andre forlater bussen, mens Rusvik åpenbart blir slått flere ganger i kaoset som hersker bak.Filmen viser også at 18-åringen som beskyldes for "fotballsparket", tar løpefart utenfor bussen og åpenbart sparker oppover, men ikke hva han eventuelt sparker mot eller treffer.

 1. Les også

  Bussvoldssaken: Kamerat husket lite

 2. Les også

  Vitner turde ikke si fra

 3. Les også

  Far til voldstiltalt ville be om unnskyldning

 4. Les også

  Bussjåføren ville varsle sentralen

 5. Les også

  - Han var blå i ansiktet

 6. Les også

  Ble slått fordi han blødde

 7. Les også

  - Fikk knespark i ansiktet

 8. Les også

  Mor og sønn kjemper sammen

 9. Les også

  Voldsoffer (32) sendes på sykehjem

Kjetil Rusvik er på vei inn i bussen. Han går bakover mot de tiltalte for å få tilbake lommeboken sin. Foto: OVERVÅKINGSKAMERA

Relevante artikler

 1. OSLO

  33-åring ble invalid etter grov vold på byen. To gjerningsmenn må i fengsel og betale ham 2,5 mill.

 2. NORGE

  Draps- og terrortiltalt i Bærum appellerte forgjeves til politiet

 3. NORGE

  «Gi oss penger. Gi oss det du har!» Slik begynte ranet og knivdrapet på 23 år gamle Egil Tostrup Bråten.

 4. NORGE

  Bråten-drapet: Familien har ventet i over 14 år i uvisshet

 5. FOTBALL

  Aktor ber om tre måneders fengsel for Bendtner

 6. OSLO

  18-åring fengslet etter knivstikking på buss