Valgkampfinansiering: LO-familien har gitt 5 millioner mer enn Høyres rike onkler

Rikfolk og finans- og næringsliv blar opp mer enn 7 millioner kroner i år til Høyres valgkamp. LO og fagforbundene fyller på sin side opp Aps valgkampkasse med nær 20 millioner kroner.

Arbeiderpartiet og leder Jonas Gahr Støre får millionstøtte fra LO. Her er han sammen med forrige LO-leder Gerd Kristiansen. Høyre på sin side, får millionstøtte fra næringslivseliten representert ved Kristian Siem, Arne Fredly og Stein Erik Hagen.

Investorer og næringslivseiere som Arne Fredly, Harald Møller og Kristian Siem har åpnet lommebøkene sine og bidratt med over 7 millioner kroner til statsminister Erna Solbergs parti i år.

I tillegg fikk Høyre inn 7 millioner kroner til valgkampen i fjor, inkludert hele 5 millioner kroner fra Stein Erik Hagen. Dermed har Høyre nå vel 14 millioner kroner på valgkampkontoen.

Hittil i år har LO-familien bevilget rundt 20 millioner kroner, til Jonas Gahr Støres parti, Arbeiderpartiet.

Minst 27 mill. totalt sett til Ap

Men dette er et øyeblikksbilde som vil forandre seg frem til valget, dels fordi mange bidrag først registreres etter fire uker, og dels fordi Høyres «rike onkler» gjerne åpner lommene på et senere tidspunkt enn LOs ulike organisasjonsledd.

Investoren Arne Fredly har spyttet inn 100.000 kroner til Høyres valgkamp.

I tillegg får Ap en årlig, fast fagligpolitisk bevilgning til blant annet kurs og skolering på 7 millioner kroner fra LO, og 300.000 kroner i tilsvarende årlig støtte fra Fagforbundet.

Det betyr at Ap får minst 27 millioner kroner fra LO og forbundene totalt til drift og valgkamp i år. I tillegg kommer en rekke små og store bevilgninger fra lokale fagforeninger til fylkes- og lokallag, som ingen på Youngstorget har full oversikt over.

Høyre har mål om 20 mill.

Høyre har planer om å jevne ut styrkeforholdet en god del.

– Vi har som mål å samle inn 20 millioner kroner. Det trenger vi om vi skal være i nærheten av å gjennomføre en valgkamp som kan konkurrere med Ap, sier Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset.

Les også

Les også: Hagen femdobler pengestøtten til Høyre

Hagen ga 5 millioner

En av høyresidens største bidragsytere, Stein Erik Hagen vil ikke kommentere om han vil gi pengegaver også i år.

Stein Erik Hagen støttet Høyre med 5 millioner kroner i fjor, og vil ikke kommentere om han bidrar i år også.

Aarset mener LOs bidrag reelt er langt høyere enn milliongavene.

– I tillegg til at LO sponser Ap, gjennomfører fagbevegelsen egne kampanjer mot Høyre og regjeringspartiene. Og de bruker sine mange ansatte og tillitsvalgte mot oss, sier han.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sier LO ser det som sin oppgave å kjempe for en samfunnsutvikling som gir sosial og økonomisk trygghet, og arbeid til alle.

– LOs medlemmer har ikke millioner på konto som de kan gi til partier for å forme en politikk de ønsker. Derfor gir vi i fellesskap til de partiene som er mest enig med våre medlemmer, og det skjer etter en åpen og demokratisk prosess, sier Gabrielsen.

Bidrar med en del av lønnen

Ap-leder Jonas Gahr Støre har også bidratt med nesten 11.000 kroner til partiets valgkampsentral. Årsaken er et vedtak i Oslo Arbeiderparti om at heltidstillitsvalgte skal betale to prosent av lønnen til partikassen.

Men det er et beskjedent beløp i forhold til SV-leder Audun Lysbakken og hans partifeller på Stortinget som alle må betale 34.000 kroner til partikassen. For ikke å snakke om Lan Marie Nguyen Berg, byråd for Miljøpartiet de Grønne, som har betalt 50.000 kroner av egen lomme til partiet.

Oslo-byrådene Raymond Johansen, Geir Lippestad og Robert Steen har betalt henholdsvis 15.000, 23.000 og 23.000 kroner av lønnen til partiet. SVs Inga Marte Thorkildsen har gitt rundt 58.000 til SVs valgkamp.

Byråd Lan Marie Nguyen Berg (Miljøpartiet), byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og byråd Inga Marte Thorkildsen har bidratt med henholdsvis ca. 50.000, 15.000 og 58.000 kroner til sine partikasser.

Kjente navn bidrar

Her er noen av privatpersonene som har bidratt til Høyres valgkamp:

  • Christian Bjelland, eier i familieselskap (kroner 25.440).
  • Arne Fredly, investor, Monaco-basert (kroner 100.000).
  • Kristian Siem, rigg- og shippingmann, London-baserte (kroner 25.000).
  • Christen Furuholmen, eiendomsinvestor (kroner 101.200).
  • Harald Møller, eier i familieselskap har gravd dypest i lommene (kroner 150.000).

Men aller mest penger får Høyre fra en rekke bedrifter og eierselskaper:

De mest sjenerøse har bidratt med en halv million kroner hver:

  • Høegh Eiendom AS og shippingfamilien Høegh.
  • Agra AS som er eid av Heje-familien hvor blant andre selskapet Mills inngår.
  • Pecunia AS et eiendomsselskap eid av Neslein-familien.
  • Sole Invest AS eid av finansmannen Jan Petter Collier.
  • Sundt AS som er Sundt-familiens investeringsselskap.

På de neste plassene følger Wilh. Wilhelmsen Holding ASA med kroner 300.000 og Ojada AS (Erik Gunnar Braathen) med kroner 250.000, Reiten Investment Company AS (Narve Reiten) med 250.000.

Aps rike onkel Mohn

Arbeiderpartiet har bare én «rik onkel», næringslivsleder Trond Mohn i Hordaland. Han har til gjengjeld gitt en halv million kroner alene til Hordaland Ap.

Industrileder Trond Mohn er Aps eneste rike onkel og har bidratt med 500.000 kroner til Hordaland Aps valgkamp.
Les også

Les også Ola Storengs kommentar: Hans-Christian Gabrielsen kan bli Norges mektigste mann

Liten støtte til Frp

Fremskrittspartiet har langt færre rike venner enn Høyre, faktisk bare to som har bidratt i år: Herbjørn Hansson har bidratt med kroner 100.000, og Wilh. Wilhelmsen Holding ASA med kroner 125.000.

Men Frp fikk vel 3 millioner kroner i valgkampstøtte i fjor. Canica AS, kontrollert av Stein Erik Hagen ga 2,5 millioner kroner, mens Høegh- og Anker-familien bidro med henholdsvis 250.000 og 100.000 kroner.

SV fikk 2 millioner av LO-kongressen, og har i tillegg fått 2.650.000 av Fagforbundet, Fellesforbundet og NNN. Senterpartiet fikk 1 million kroner av LO-kongressen, og har fått ytterligere 2.550.000 av LO-forbundene.

KrF får minst av alle, kun kroner 11.560 fra én privatperson i Harstad.