«Slik endte jeg opp i yrket mitt»

Valg av yrke kan starte med en tilfeldighet, men for mange ender det opp med å være et livsprosjekt. Les hvorfor folk har valgt som de har gjort.

Jesper Høst (29) hadde ambisjoner om å ta doktorgrad på Blindern, men kjedet seg sånn allerede ut i andre studieår, at han i stedet viet tiden til bartenderjobben. Det angrer han ikke på.

Arbeidslivet er blitt mer fleksibelt, og krav til effektivitet og endringsvilje høyere enn noen gang.

Likevel mener 7 av 10 arbeidstakere at det er ganske sannsynlig eller svært sannsynlig at de om fem år er i akkurat samme yrke eller bransje som i dag. Det viser en fersk undersøkelse fra Arbeidsforskningsinstituttet (Afi).

— Det generelle bildet er at norske arbeidstakere er fornøyde med valg av yrke. Men det kan også være et uttrykk for manglende mulighet til å bytte, sier seniorforsker Ann Cecilie Bergene ved Afi.

Bijobben lokket mest

Men hvorfor ender vi egentlig opp i de yrkene vi gjør? Aftenposten dro ut og spurte et knippe arbeidstakere i Oslo. En kjedet seg så mye på Blindern at bijobben ble en lidenskap. En fulgte farens råd, og en fulgte drømmen som oppsto i 7-årsalderen. Alle fremhevet viktigheten av å jobbe med mennesker, og ingen av dem hadde byttet yrkesvei underveis.

Les hva de svarte:

afp000661382-g5e_xr2juk.jpg

Navn: Robert Cojanu (29)

Yrke: Tatovør

— Hvorfor ble du tatovør?

— Det kom helt naturlig som en del av musikk- og kunstinteresse. Tatoveringer er en viktig del av livet mitt. Jeg startet å øve meg på venner som 13-åring, jobbet etterhvert i den eldste tatoveringsstudioet i Romania og har vært med på å åpne to egne butikker i Norge og Romania. Jeg er selvlært, har egentlig en mastergrad i kunst. Men jeg var skuffet over kunstmiljøet i Romania, så endte opp som tatovør.

- Hva er det morsomste ved jobben?

— Det å møte forskjellige mennesker. Det er en avslappende jobb, og ikke mye 9-16. Jeg skiller ikke mellom jobb og fritid, dette er livet mitt ellers også.

- Hva er det kjedeligste ved jobben?

— Hvis jeg møter kjedelige mennesker uten hobbyer eller interesser. Som ikke vet hva slags tatoveringer de vil ha og heller ikke er åpne for forslag.

afp000661395-BRfhKjko1m.jpg

Navn: Marius Skjølaas (42)

Yrke: Kantor (kirkemusiker)

— Hvorfor ble du kantor?

— Jeg skulle egentlig bli journalist. Men jeg hadde alltid spilt klaver på gehør, og bestemte meg for å gjøre det skikkelig og lære noter da jeg var 19 år. Det ble en bratt læringskurve, men etter seks års utdanning var jeg kantor, og føler meg veldig heldig som kan jobbe så fine steder som i Trefoldighetskirken og Oslo domkirke. Et kirkeorgel har jo skikkelig mange spennende guttegreier, spaker og pedaler og masse lyd.

- Hva er det morsomste ved jobben?

— Variasjonen i arbeidet. Det er gudstjenester, konserter, Kongens 70-årsdag og vanlige spillejobber.

- Hva er det kjedeligste ved jobben?

— Å gå på møter. Vi kunstnere er ikke så glade i det.

afp000661397-o9kDRC6Hll.jpg

Navn: Kathinka Knudtzon (53)

Yrke: Tannlege

— Hvorfor ble du tannlege?

— Det begynte med at faren min syntes det var passende for meg. Da skulle jeg ihvertfall ikke bli det. Men fant fort ut at interessen var der likevel, og begynte studiene som 17-åring. Jeg har alltid vært glad i håndarbeid, og håndverket en tannlege får utøve passet meg bra. Og det er en forutsigbar jobb som har latt seg ypperlig kombinere med å få fire barn på fire år. Jeg har holdt på i 31 år og ville valgt det samme om igjen.

- Hva er det morsomste ved jobben?

— Det er hyggelig å ha de samme kundene år etter år. Og jeg synes det er gøy å forme fyllinger og få tenner som har sett ut som et takras til å skinne. Rett og slett se at jeg får litt orden på de som kommer innom, at de følger de rådene jeg har.

- Hva er det kjedeligste ved jobben?

— Alt utenom faget. Det administrative, datasikring, HMS, stadig nytt regelverk.

afp000661391-qH3uYPiYXW.jpg

Navn: Martha Yonas Hambissa (26)

Yrke: Farmasøyt

— Hvorfor ble du farmasøyt?

— Jeg likte alltid matte og kjemi på skolen, men det var først det siste året på videregående jeg skjønte hva jeg ville bli. Jeg hadde lyst til å bruke det jeg kunne til å gi veiledning og hjelpe folk. Jeg ville ha den menneskelige kontakten fremfor laboratoriejobbing. Jeg har jobbet litt på sykehjem og i barnehage også, men det var mer tilfeldige valg, det var farmasøyt jeg ville bli.

- Hva er det morsomste ved jobben?

— Når jeg ser at kundene har fått den hjelpen de trenger. Og også det å lære stadig nye ting om legemidler, følge med på forskningen.

- Hva er det kjedeligste med jobben?

— Å rydde varer. Det er veldig mye som kommer inn i løpet av en dag.

afp000661386-H5oyChy9Cm.jpg

Navn: Jesper Høst (29)

Yrke: Bartender

— Hvorfor ble du bartender?

— Jeg skulle jo bli akademiker, og tok musikkvitenskap på Blindern. Jeg var sikker på at jeg skulle ta doktorgrad til og med. Men det var dørgende kjedelig. Jeg har alltid vært en supersosial fyr, og glad i oppmerksomhet. Jeg hadde en bijobb som bartender, og fant ut at jeg var ganske god til det, så jeg droppet studiene og satset fullt på å bli skikkelig god til å lage cocktailer. jeg har deltatt i mange internasjonale mesterskap, og har en ambisjon om å endre måten folk drikker på og gjøre Oslo til en destinasjon for cocktailinteresserte. Bort fra kvantitet og over på kvalitet.

- Hva er det morsomste ved jobben?

— Det å overgå folks forventninger, gi dem et kick. Å skape magi ved at det man utøver får 90 prosent av lokalet som ikke kjenner hverandre fra før til å oppføre seg som gamle kjente.

- Hva er det kjedeligste ved jobben?

— Det å vaske ned sjappa i de små morgentimer etter 10-12 timer på jobb.

afp000661383-ekwiSyXsTH.jpg

Navn: Rory Rosenberg (25)

Yrke: Barista

— Hvorfor ble du barista?

— Tilfeldig, ved at jeg trengte en jobb da jeg var utvekslingsstudent her fra Sør-Afrika i 2009. Jeg tenkte det var bedre enn å være servitør. Men etterhvert vokste interessen min for faget, og jeg jobbet i kaffebrennerier i Sør-Afrika før jeg var tilbake i Norge igjen. Nå vil jeg være mer involvert i hele prosessen rundt kaffebrygging, og ambisjonene er å etterhvert eie mitt eget kaffebrenneri. Men jeg har også ambisjoner om å jobbe mer med manus og regi på film. Jeg har laget to kortfilmer, men foreløpig kan jeg ikke gi det mer plass enn som en hobby.

- Hva er det morsomste ved jobben?

— Kontakten med menneskene. Det er som speed-dating på stereoider. Man kan fortelle mye om et menneske ut fra hvordan de bestiller kaffen sin.

- Hva er det kjedeligste ved jobben?

— Rutinearbeid som bestilling og rengjøring. Det må være ekstremt rent i en kaffebar.

afp000661396-3LdrbGukEL.jpg

Navn: Roald Litland (64)

Yrke: Fysioterapeut

— Hvorfor ble du fysioterapeut?

— Jeg var på nippet til å bli ortopediingeniør (lager proteser red.adm.) . Jeg er nemlig veldig nevenyttig. Men jeg drev mye med idrett, og var fokusert på idrettsskader, så det var utslagsgivende. Og så ville jeg jobbe med mennesker. Jeg har kombinert dette ved blant annet å reise kloden rundt med forkjellige ishockeylandslag i 20 år. Jeg ville nok blitt snekker hvis jeg ikke hadde endt her. Kanskje jeg skal bli vaktmester når jeg går av med pensjon, det er så allsidig.

- Hva er det morsomste ved jobben?

— Det å treffe nye mennesker, og ta tak i de utfordringene de har.

- Hva er det kjedeligste ved jobben?

— Alt papirarbeidet og journalføring. Det er dritkjedelig.

afp000661390-IcdSIqv_CV.jpg

Navn: Sara Witedal (25)

Yrke: Frisør

— Hvorfor ble du frisør?

— Jeg har villet blitt det siden jeg var 7-8 år. Min beste venn i Sverige hadde en storesøster som var frisør, og vi fikk øve oss i hennes salong. Vi fikk dukkehoder vi kunne klippe på.

- Hva er det morsomste ved jobben?

— Jeg liker det sosiale, å få jobbe med kunder og gjøre dem fine.

- Hva er det kjedeligste ved jobben?

— Vaske produkthyller. Det skal gjøres én gang om dagen.

Dette er viktigst

Før man kommer dit at man skal bytte yrke må man først velge ett. Sammen med forskerne Ingvild Almås og Erik Ø. Sørensen utførte NHH-professor Kjell G. Salvenes i 2011 en undersøkelse hvor 15-åringer ble spurt om hva de legger vekt på når de skal velge yrke.

— De fire tingene man rangerte høyest var om de følte at de gjorde en viktig samfunnsmessig jobb, om det var en utfordrende jobb, om de hadde gode kolleger og lønn, sier Salvanes.

På vandring

I undersøkelsen fra Arbeidsforskningsinstituttet svarer 17 prosent av de spurte arbeidstakerne over 15 år at det er svært usannsynlig eller ganske usannsynlig at de befinner seg i samme yrke om fem år. Med andre ord kan 1 av 6 arbeidstakere i Norge være på vandring over i andre yrker.

— Det er jo egentlig ganske mange, sier seniorforsker Bergene.

Men noe kan forklares med at andelen som oppgir dette er veldig høy i den eldste og i den yngste aldersgruppen, forklarer hun. For noen av dem er dette et uttrykk for at de er på vei ut av arbeidslivet som helhet eller snakk om ekstrajobber ved siden av studier.

— Særlig blant høyt utdannede ser vi at det er hyppigere skifter. De aller fleste skifter jobb innad i samme bransje, men rundt ti-femten prosent av de som skifter jobb går over i et annet yrke eller bransje, forteller Salvanes.

Fleksibelt arbeidsliv

Salvanes tror dette henger sammen med at Norge har et fleksibelt arbeidsliv.

— Jobber forsvinner og nye kommer til hele tiden, avhengig av teknologi, konjunktursvingninger og billig import. Dermed er det rimelig at såpass mange antar at de befinner seg i et annet yrke om fem år. Man skal huske at folk flytter mye også, flere flytter til byene og nye arbeidsmuligheter vil følge av det, sier Salvanes.

Mer forberedt på å bytte jobb

Avdelingsdirektør Are Turmo i NHO mener yrkesskifter er en naturlig konsekvens av arbeidsmarkedet nå.

— I et mer dynamisk arbeidsliv der endringene skjer raskere og kravene til innovasjon og effektivitet er høyere, må man være mer forberedt på å endre rolle og funksjon oftere enn før, sier Turmo.

I fjor var det rekordhøyt søkertall til høyere utdanning, en økning på 50 prosent siden 2000. Det betyr ikke at man nødvendigvis har havnet på rett hylle.

Turmo mener karriereveiledningen i grunnskole og videregående opplæring er for svak.

— Den må bli mer profesjonell. Det er vanskelig å velge etter interesse hvis man ikke vet hvordan dette passer med forskjellige yrker. Man bør få bedre hjelp til ikke å bare surfe på en bølge som er populært der og da, men som ikke matcher med behovet i jobbmarkedet eller der man kanskje ikke får brukt kompetansen sin, sier Turmo.

- Viktig å følge energien sin

Også organisasjonspsykolog Thor Ødegård etterlyser bedre karriereveiledning for å unngå at valgene blir tilfeldige. Han mener media er med på å avgjøre manges valg.

— Kravet til hver enkelt arbeidstaker er blitt mye høyere. Da blir det enda viktigere enn før å følge energien sin og velge riktig yrkesvei, ellers ender man fortere opp med å være utbrent, sier Ødegård.