Norge

Vil ta tilbake tippekampen

Både NRK og TV 2 er interessert i et samarbeid for å få tippekampen fra England tilbake på riksdekkende fjernsyn. Kampen om rettighetene begynner snart.

  • Forf>
  • <forf>øyvind Nordli <

Rettigheter. — Ikke uaktuelt, sier sportssjefene i begge kanalene. Når Ole Gunnar Solskjær og co. avslutter fotballsesongen neste år, går rettighetskontrakten til Canal + ut. Forballforbundet i England (FA) vil da selge rettighetene for Premier League til den som betaler mest. Og den prisen er så høy at hverken TV 2 eller NRK er i nærheten av å kunne bære kostnadene av alene. Trolig vil prisen ende på rundt 400 millioner kroner.Spesielt for ikke-kommersielle NRK er prisen uoverkommelig å bære alene.- Et samarbeid tilsier at vi kan legge mer penger på bordet. Mens prisene på TV-rettigheter synker i de aller fleste idretter, er de fortsatt skyhøy på engelsk toppfotball, sier Grete Johnsen, sportssjef i NRK.NRK og TV 2 har snakket sammen om et tippekamp-samarbeid. I løpet av de første månedene får de tilsendt et tilbud om pris. Da begynner budrundene med flere aktører på banen. Canal +, som har solgt seg for å være Premier Leauge-kanalen, vil kjempe for livet for å beholde fotballrettighetene. TV3/Viasat har også gitt uttrykk for at de vil strekke seg langt for å få engelsk fotball på sitt sendeskjema neste sesong.

Hele uka

— Vi hadde Premier League for noen år siden, men mye har forandret seg siden den gang. Nå sendes det ikke bare kamper på lørdager, men FA sprer matchene utover hele uka. Toppkampen går gjerne på søndag. Derfor vil det være en fordel å kunne dele sendetiden med noen andre, sier Bjørn Taalesen i TV 2.TV 2-kommentator Svein Mathisen jobber spesielt med rettigheter på sportssendinger. Han begynte i kanalen i 1995 nettopp for å kommentere engelsk fotball.- En kommersiell kanal er nødt til å være med i kampen for å få rettighetene på grunn av pris. NRK er sjanseløse alene, men et samarbeid er aktuelt. En kanal klarer ikke å "svelge unna" alle kampene i løpet av en uke. Dessuten er det jo ikke noe nytt at vi samarbeider med NRK. Det har vi gjort flere ganger, sier Mathisen.

Lave seertall

Seertallene på engelsk toppfotball har gått dramatisk ned etter at betalingskanalene kom på banen. Aftenposten sitter på tall som viser at lørdagskampene til Canal + blir sett av drøyt 35 000 på en god dag. Det er langt mindre enn hva TV 2 hadde da de viste kamper fra balløya. Da lå tallene på godt over 200 000 TV-seere på lørdager.NRK viser kamper fra 1. divisjon (Nationwide 1), og de ligger på ganske utrolige 250 000 seere. Til sammenligning kan nevnes at da tippekampen på NRK var eneste tilbud til TV-seerne på lørdag ettermiddag, fulgt godt over en million sendingene.- Den gang hadde vi ikke samme eksakte målinger som nå, men jeg tror ikke det er mye galt å påstå at vi lå på over millionen, sier NRKs Arne Scheie, som husker at en måling foretatt etter en kamp mellom Tottenham og Nottingham Forest, forøvrig med Erik Thorstvedt i aksjon, trakk 35 prosent seere, det vil si ca 1,33 millioner.Men Scheie presiserer at det da mer romslige målinger, der alle som gikk til og fra også var medregnet.Den lave seeroppslutningen rundt engelsk fotball i dag mener flere har påvirket interessen.- Det skrives ikke så mye om engelsk fotball i norske aviser som det ble gjort for noe år siden. Interessen går gradvis tilbake fordi tilgangen er dårligere, hevder Taalesen i TV 2.Norsk Tipping har opplevd tilbakegang for fotballtippingen de siste årene. I fjor lå den samlede omsetningen på 874 millioner kroner, mens nordmenn spilte for 939 millioner kroner året før, altså en tilbakegang på 65 millioner.- Det er helt klart en fordel for oss at tippekampen blir sendt på riksdekkende TV, innrømmer informasjonsdirektør i Norsk Tipping, Peer Jacob Svenkerud.- Det er sikkert flere årsaker til nedgangen, men noe av det skyldes helt klart færre TV-seere til engelsk fotball, sier han.- Er det aktuelt for dere å være med på et samarbeid med TV 2 og NRK økonomisk?- Nei, det har vi ingen planer om nå, sier han.Svein Mathisen sier det er merkelig at Norsk Tipping ikke vil være med på en slik avtale.- Takket være Lotto og Extra tjener de store penger, men jeg synes det er pussig at de ikke vil vurdere en avtale om å kjøpe fotballrettighetene til Premier League, sier Mathisen.

Les også