I dag begynner rettssaken etter drapet på Galina Sandeva

En 26 år gammel mann fra Hamar er tiltalt for å ha drept Galina Sandeva (28) med minst 30 knivstikk.

Det var venner av Galina Sandeva som fant henne drept på Tomtekaia i Oslo, 17. desember 2015.

Galina Sandeva var fra Bulgaria og jobbet som prostituert i Oslo. 16. desember 2015 stanset hun for å ta med en ung mann i bilen sin og kjørte til Bispekaia. Der ble hun drept.

En 26 år gammel mann fra Hamar er tiltalt for forsettlig drap. Han har de siste årene bodd i Oslo. 26-åringen erkjenner drapet, men ikke straffskyld etter tiltalen. Slik lyder tiltalen:

«Onsdag 16. desember 2015 ca. kl. 21.30 på Tomtekaia 32 i Oslo, stakk han Galina Sandeva minst 30 ganger med en kniv i overkroppen og på halsen slik at livsviktige indre organer ble skadet. Hun døde etter kort tid av forblødning.»

Galina Sandeva jobbet prostituert i Oslo. Hun kom fra byen Dobritsj i Bulgaria.

Varulv og selvforsvar

Under et fengslingsmøte skal det ha kommet frem at 26-åringen trodde han var i ferd med å bli en varulv.

Det kom også frem at 26-åringens kamerat hadde fortalt at tiltalte tidligere hadde drept en annen prostituert også. 26-åringen skal ha brukt et TV-spill for å vise kameraten sin hvordan han utførte drapet, og fortalt at han etter drapet ble en varulv.

Også under et politiavhør skal 26-åringen ha forklart at han var i ferd med å utvikle seg til en varulv. Han skal også ha sagt at han handlet i selvforsvar da han knivstakk Galina Sandeva minst 30 ganger.

Dette er de siste bildene av Galina Sandeva, tatt av et overvåkingskamera om ettermiddagen 16. desember 2015. Få timer etterpå ble hun drept. Da hun ble funnet, hadde hun på seg de samme klærne.

Tiltalte var tilregnelig

26-åringens forsvarer, advokat Joar Berg Henjum, mener dette gir grunn til å sette spørsmålstegn ved 26-åringens psykiske helse.

Måten drapet ble begått på omtales som så voldsomt og makabert at det gir grunn til å sette spørsmålstegn ved mannens tilregnelighet.

Tiltalte har vært underlagt judisiell observasjon. Psykologspesialist Bjørn Solbakken og spesialist i psykiatri Helge Haugerud har konkludert med at han var strafferettslig tilregnelig både på gjerningstidspunktet og da han ble undersøkt.

Hårprøver som ble tatt av tiltalte etter pågripelsen, skal ha vist at han hadde spor etter flere typer rusmidler i kroppen.

Galina Sandeva jobbet fra bilen sin. Hun plukket opp drapsmannen i sentrum 16. desember 2015, og ble drept ved 21.30-tiden.

Håper på rettferdighet

Advokat Camilla Wiermyhr er oppnevnt som bistandsadvokat for moren og broren til Galina Sandeva.

– De kom fredag. Nå må jeg forberede dem på det som skal skje i retten og hva som kan komme frem. De ønsker bare at det skal bli en rettferdig rettssak og at gjerningsmannen får sin straff, sier Wiermyhr.

Venner og berørte tente lys og la igjen blomster og brev ved åstedet etter at Galina Sandeva ble drept.

Stjal mobiltelefonen

Politiet pågrep 26-åringen blant annet ved hjelp av Sandevas mobiltelefon, som drapsmannen tok med seg etter at han hadde drept henne.

Politiet fant ut at mobiltelefonen hennes og drapsmannens egen mobiltelefon hadde beveget seg likt og samtidig fra åstedet til mannens bolig på St. Hanshaugen. Mobiltelefonen ble senere funnet ved 26-åringens adresse.

Jobbet like ved

26-åringen dukket dessuten opp på et videoopptak fra et overvåkingskamera i området der Sandeva jobbet. Det viste seg også at han hadde kjøpt en kniv dagen før drapet.

Mannen skal ifølge Dagbladet ha vært ansatt som telefonselger i Havnelageret, like ved Tomtekaia der bilen med liket av Galina Sandeva ble funnet ved 17-tiden dagen etter drapet. Det var venner av Sandeva som fant henne.