Norge

Hasjregnskapet felte Cappelens nettverk

Politiets puslespill med små lapper funnet hos medlemmer i hasjnettverket, felte gruppen. - Dette viser at Gjermund Cappelen er edderkoppen, sa politioverbetjent Dag Eirik Ekeli som vitne.

Politiet brøt seg inn i det ene av Cappelens to hasjlagre natten 18. desember 2013. 110 kilo hasj ble fjernet. Håndskrevne lapper som ble funnet ble satt sammen av politiet til et regnskap som felte hasjnettverket.
  • Håkon Letvik
    Håkon Letvik

Politiets hovedhypotese etter at Gjermund Cappelen ble arrestert 19. desember 2013, var at han ledet et nettverk av stort omfang. Men både Cappelen og dem som etter hvert ble arrestert, blånektet for alt annet enn det politiet kunne bevise.

Oslo tingrett fikk i går en grundig innføring i den såkalte omsetningssaken, som omfattet Cappelen og seks nære medarbeidere, og hvor Asker og Bærum tingrett høsten 2015 avsa dommer på opptil 16 års fengsel for oppbevaring og salg av 1,4 tonn hasj.

Saken danner bakgrunn for det Oslo tingrett nå behandler; tiltale om korrupsjon mot Gjermund Cappelen og salg av 16 tonn hasj, og tiltale om korrupsjon og medvirkning til innførsel av 14 tonn hasj for den tidligere politimannen Eirik Jensen.

Les også

Cappelens «ansatte» forklarte seg. Vi ble ikke så mye klokere.

– Narkotikaregnskap er litt skummelt

– Etterforskningen stod i april 2014 litt i stampe. Vår hovedhypotese var at det var et nettverk og en sammenheng mellom hasjen som ble funnet i to lagre. Det er en kjennsgjerning at narkotikaregnskap er litt skummelt. Men i en viss periode trengs en oversikt over hva som er på lager, og hvem som har fått hva på krita, forklarte politioverbetjent Ekeli, som forklaring på at Cappelen og hans medarbeidere hadde vært så uforsiktige.

Politiet begynte å granske de mange små lappene som var funnet, både på hasjlageret i Sørkedalsveien, hvor politiet natt til 18. desember brøt seg inn og fjernet 110 kilo hasj, og eller hjemme hos Cappelen og de som ble pågrepet.

– Vi så på hver enkelt lapp, om det var et mønster eller tilfeldigheter som kan oppstå 1, 2, 3 ganger. Mange ting gjentok seg 3 og fire ganger, sa Eikeli.

Politiet kunne på en lapp finne kallenavnet øst, 5 F12, noe som skulle bety at kunden øst skulle ha fem plater av hasjtypen F12. De ulike hasjtypene kunne spores til hasjlageret i Sørkedalsveien, i bager med hasj som ble beslaglagt og et hasjlager i Jacob Neumannsvei, som Cappelen nektet enhver befatning med. Der ble det beslaglagt 367 kilo hasj.

Lappene avdekket 34 hasjtyper

Kallenavnene på lappene kunne også kobles sammen med sms- og telefontrafikk, og dermed satt politiet etter hvert med et hasjregnskap som omfattet 34 ulike hasjtyper, sortert etter alfabetet og en rekke aktører.

– I avhør i juni 2014 ble lappene brukt i avhørssituasjonen. Cappelen nektet først, men tre uker kom erkjennelsen av at hasjen i Jacob Neumannsvei også var hans. -Slik det ser ut nå kommer jeg til å bli dømt for det, sa Cappelen, forklarte politioverbetjent Eikeli, som har gjennomført de fleste avhørene av Cappelen.

– Dette viser at Cappelen er edderkoppen, han sitter på toppen og dirigerer nettverket sitt, han tar ikke i hasjen og er ikke i depoet, forklarte Eikeli om etterforskningen som er gjort.

Les også

  1. Cappelens «ansatte» forklarte seg. Vi ble ikke så mye klokere.

Les mer om

  1. Hasj
  2. Korrupsjon