Norge

17-åring nekter straffskyld i bombesaken

Den 17 år gamle mannen som i april i år ble pågrepet på Grønland med en bombelignende gjenstand, nektet straffskyld da han møtte i Oslo tingrett i formiddag.

Statsadvokat Marit Bakkevig (t.v.) mener 17-åringen er en bokstavtro muslim som er blitt radikalisert. Advokat Javed Hussain Shah forsvarer den tiltalte, som nekter seg skyldig etter tiltalen.
  • Håkon Letvik
    Håkon Letvik

Påtalemyndigheten mener han er en bokstavtro muslim som har vært gjennom en radikaliseringsprosess.

Oslo tingrett har avsatt ti dager til rettssaken mot 17-åringen, som opprinnelig var siktet etter terrorparagrafen.

Grunnen til at tiltalen nå dreier seg om oppbevaring av farlig sprengstoff og ikke terror, er at bomben ikke var så farlig som politiet først trodde.

Tiltalte får forklare seg bak lukkede dører

Tingretten avsa etter at rettsmøtet hadde pågått i en drøy time i formiddag kjennelse om at 17-åringen får forklare seg bak lukkede dører, slik han og hans forsvarer hadde bedt om.

Hverken presse eller forskere fikk tillatelse til å være til stede. Retten henviste til de spesielle regler som gjelder for tiltalte under 18 år.

Det er fra tidligere kjent at 17-åringen har nektet for at han ville sprenge gjenstanden i Oslo sentrum eller på et sted med folk til stede. I det siste politiavhøret innrømmet han at han som muslim hadde blitt radikalisert i retning salafisme, en sterkt bokstavtro retning av islam.

Ifølge Nettavisen skal politiet ha funnet bilder av 17-åringen på hans mobiltelefon, der han poserer med våpen i hendene. Politiets etterforskere skal senere i rettssaken forklare seg om hvilke funn som er gjort.

Lightergass og pose med metallbiter

17-åringen er tiltalt for at han lørdag 8. april i år oppbevarte en eksplosiv enhet som han hadde fremstilt av en lightergassbeholder og en lighter, som var tapet sammen og oppbevart i en pose med biter fra et nettinggjerde.

Ifølge tiltalen hadde han til hensikt å detonere gjenstanden, noe som kunne medføre fare for andres helse, noe som ville være særlig samfunnsskadelig på grunn av den rådende trusselsituasjon i samfunnet.

– Er du skyldig i å ha gjort dette, spurte tingrettsdommer Astrid Aas Hansen.

– Nei, svarte den tiltalte 17-åringen høyt og tydelig.

Den storvokste 17-åringen ble litt før klokken ni mandag formiddag ført inn i rettssalen av politifolk og arrestforvarere, og han omfavnet sin forsvarer, advokat Javed Hussain Shah.

Da aktor, statsadvokat Marit Bakkevig fra Det nasjonale statsadvokatembetet gikk bort til tiltalebenken for å håndhilse, trakk 17-åringen hånden til seg, og førte den til brystet.

Mener 17-åringen er radikalisert

Statsadvokat Bakkevig sa at politiet denne lørdag kvelden ble kontaktet av et vitne som synes 17-åringen oppførte seg mistenkelig.

– Han bar på en plastpose, og politifolkene oppfattet at det som var i den var en hjemmelaget bombe. Han ble pågrepet og kjørt til Politihuset, sa statsadvokaten i sitt innledningsforedrag.

– En ganske bokstavtro muslim

– Vi mener han kan være en ganske bokstavtro muslim, og at han har vært gjennom en radikaliseringprosess, sa statsadvokaten.

Rettssal 327 i tinghuset var fullsatt av pressefolk da rettssaken begynte i formiddag, og det var skjerpet sikkerhet med bevæpnede politifolk utenfor rettssalen. Saken vakte stor oppsikt i april, også fordi 17-åringen ble pågrepet dagen etter terrorangrepet med lastebil i Drottninggatan i Stockholm sentrum.

Les også

Terrorsiktet 17-åring får mildere tiltale

Kom til Norge fra Russland som tiåring

17-åringen er russisk statsborger fra Nord-Kaukasus og kom til Norge som 10-åring sammen med sine foreldre, som søkte asyl.

Han har i politiavhør nektet for at han hadde planer om å avfyre sprengladningen i nærheten av folk. Han har også forklart at han hadde sett en film på You Tube om hvordan man kan lage en bombe hjemme med enkle midler.

17-åringen skal senere mandag forklare seg for Oslo tingrett, en forklaring som går for lukkede dører.

Hvis tiltalte ikke blir ferdig med sin forklaring mandag, vil han fortsette tirsdag, før sakkyndig Thomas Hegghammer fra Forsvarets forskningsinstitutt skal forklare seg.

I dagene fremover skal politifolk som rykket ut og pågrep 17-åringen og beslagla den hjemmelagde bomben forklare seg. Det skal også etterforskere fra PST og venner og bekjente av den tiltalte.

Les også

  1. 17-åring nekter straffskyld i bombesaken

Les mer om

  1. PST
  2. Terror
  3. Oslo tingrett