Norge

Familien var vitner da mann (52) forsvant i vannmassene

Familien var vitner da en 52 år gammel amerikaner søndag kveld mistet fotfestet og falt i Hivjufossen.

En amerikansk familiefar (52) skled utfor kanten og forsvant i den flomdigre Hivjufossen i Hallingdal.
  • Frode Sætran

Nok en gang kan Hivjufossen i Hallingdal ha tatt et liv. Amerikaneren som falt i elven søndag kveld, er fortsatt ikke funnet.

– Nedbør og snøsmelting gjør at det er mye vann i elvaen nå, sier lensmann Torstein Seim i Hol.

Det betyr at sokningen etter mannen er vanskelig og risikofylt.

Mektig foss

Hivjufossen er et av landets mest kjente fossefall med et fall på rundt 250 meter. Fossen består av to hovedfall og flere stryk.

– Det har ikke vært mulig å sende inn dykkere i kulpene under fossefallene på grunn av det kraftige vanntrykket fra fossene. Derfor har vi vært nødt til å sokne med dregg, sier Seim.

Les også

Ble liggende under vann i en halv time

Sleipt og glatt

Elven Hivju kommer ned fra Hallingskarvet og renner ut i Hovsfjorden. I tregrensen i lia over riksvei 50 danner elven et mektig skue, som i hovedsak består av to fossefall.

Vannmassene har gravd en dyp sjakt i fjellet. Flere av områdene er vanskelig tilgjengelig og utgjør stor fare for mannskapene som sokner i vannmassene.

Les også

Han skulle hente noe i båten

Familien var vitner

– Mannen gikk nok for nære kanten. Fuktigheten fra fossen fører til at det kan være glatt og sleipt på kanten. Det ser ut til at det var grunnen til at han mistet fotfestet og falt i fossen, sier Seim.

Amerikaneren skal ha vært på gjennomreise med familien da ulykken inntraff. De hadde gått turen opp fra veien, som tar en times tid, for å se på fossen. I stedet ble familiemedlemmene vitner til at 52-åringen rauset utfor kanten og ble borte i den flomstore fossen.

Les også

Toåringen fløt i vannet med hodet opp

Flere ulykker

Det er ikke første gang Hivjufossen har vært åsted for dramatiske ulykker. I 2007 mistet en 40 år gammel nederlandsk mann etter at han skled utfor kanten og ble borte. Han skulle fylle en vannflaske. Mannens ektefelle og to barn var vitne til det hele. En snau time ble mannen funnet død.

I 1991 forsvant en 44 år gammel norsk kvinne i fossen. Hun etterlot seg fire barn. Ulykken skjedde da hun skulle hente vann i en kulp.

Les også

  1. Færre døde i drukningsulykker i fjor

Les mer om

  1. Ulykker
  2. Hol