Regjeringen vurderer å gi Finland en fjelltopp

I anledning 100-årsdagen.

Halti er Finlands høyeste fjell, men selve toppen ligger på norsk side av grensen. Nå kan grensene endres.

Finland feirer 100 år som selvstendig stat neste år, og formannskapet i Kåfjord mener at Norge bør gi Finland en fjelltopp i gave. Statsministeren vurderer nå saken.

Fjellet Halti erFinlands høyeste fjell og rager beskjedne (i norsk målestokk) 1.324 meter over havet. Men fjellet ligger på grensen mellom Norge og Finland, og selve fjelltoppen på 1.361 meter over havet ligger på norsk side.

Forslaget fra formannskapet i Kvæfjord kommune vakte oppsikt da det ble kjent tidligere i år. Kommunen ønsker å flytte grensa med 40 meter slik at hele fjellet havner på finsk side av grensen. Dermed kan Finland skryte av å ha en fjelltopp som rager ytterligere 37 meter over havet. En passende 100-årsgave, mener Kåfjord kommune.

Michael Tetzschner (H), nestleder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, sa i mars at det ikke var aktuelt å støtte en «slik forvillet tanke», mens Utenriksdepartementet mente det kom i konflikt med Grunnloven.

Den slår fast at «Kongeriket Norge er et fritt, selvstendig, udelelig og uavhendelig rike».

Tilhengere av ideen mener imidlertid at det dreier seg om en uskyldig og lovlig grensejustering.

Statsminister Erna Solberg (H) bekrefter at regjeringen skal se nærmere på forslaget om å flytte grensen slik at en norsk fjelltopp blir finsk i forbindelse med Finlands 100-årsjubileum neste år. Noen avgjørelse er ikke tatt.

Statsminister Erna Solberg (H) bekrefter nå overfor TV 2 at regjeringen har fått forslaget til vurdering.

– Det er noen formelle utfordringer og foreløpig har jeg ikke gjort meg opp noen mening om jeg vil støtte dette. Men vi ser på saken, sier statsministeren.

Halti er et populært sted for fjellturer, særlig fra norsk side av grensen.