Førerløs lekter er under kontroll

Rundt 300 personer ble evakuert fra to oljefelter i Nordsjøen i frykt for at en ubemannet lekter som slet seg skulle treffe plattformene.

Lekteren Eide Barge 33 som er i drift er svært grunn, bare omlag 1,5 meter under havflaten. Den er utstyrt med tre høye overbygg, som gjør at vinden får godt tak.
  • Ntb
  • Ola Fintland
  • Inga Sverdrup
  • Karen Tjernshaugen

SISTE: Lekteren som har drevet rundt i Nordsjøen i snart et døgn, er under kontroll, melder NRK.

Lekteren Eide Barge 33 som slet seg løs i Nordsjøen drev forbi plattformen i Valhall-feltet med en avstand på 2000 meter.

Det opplyser Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

– Klokka 12.24 fikk vil melding om at lekteren har skåret klar av plattformen i en avstand på ca. 1 nautisk mil. Faren er dermed over, for det er ingen andre plattformer i den umiddelbare drivbanen, sier pressesjef Anders Bang-Andersen i HRS til NTB.

Lekteren drev i nord-østlig retning mot norskekysten, opplyste pressevakt Borghild Eldøen til Aftenbladet klokken 12.33.

– Det var nære på. Vi er veldig lettet. Dette har vært nervepirrende, sier Jan Erik Geirmo, pressetalsmann i BP Norge til NRK.

Vinden får godt tak

Tre fartøyer prøvde å få kontroll over den drivende lekteren.

— De forsøker å få en sleper ombord for å justere kursen, men dette har foreløpig vært mislykket, uttallte pressesjef Anders Bang-Andersen ved Hovedredningssentralen til Aftenposten klokken 12.15.

Lekteren som var i drift er svært grunn, bare omlag 1,5 meter under overflaten. Den er utstyrt med tre høye overbygg, som gjorde at vinden fikk godt tak.

— Nå blåser det 35 knop. Bølgene er i gjennomsnitt fire meter høye, men enkelte bølger kan være høyere, sa Bang-Andersen nyttårsaften.

En stor og ubemannet lekter har natt til torsdag slitt seg og driver nordover mot Valhall-feltet i Nordsjøen. Oljefeltet blir evakuert.

Ved 10-tiden ble det meldt at lekteren drev rett mot Valhall-feltet. Oljeselskapet BP fryktet det verste og var i full beredskap.

Henter ut de siste

Totalt var det 235 personer på Valhall, fordelt på to installasjoner, da nyheten om den drivende lekteren kom onsdag kveld. I løpet av natten ble 150 evakuert tilde nærliggende installasjonene Ula og Gyda.

Produksjonen ble opprettholdt med minimumsbemanning, fram til de siste personene ble fløyet ut rundt klokken 12.

– Vi overreagerer, men vi vil heller det enn alternativet, sa pressetalsmann Jan Erik Geirmo i BP Norge, som opererer Valhall-feltet, tilNRK.

Torsdag morgen ble også 145 personer fløyet ut fra plattformen Eldfisk og over til andre installasjoner. Totalt ble over 300 personer evakuert.

Eldfisk ligger like nord for Valhall.

Les også:

Les også

Vindværet har tatt liv: En omkom da bølge traff Statoil-plattform.

Fem helikoptre involvert

BP ble varslet om den drivende lekteren ved 21-tiden onsdag kveld.

— Vi samlet da hele vårt beredskapssteam på hovedkontoret på Forus og i samråd plattformledelsen besluttet vi å igangsette evakuering. Første helikopter var fremme ved Valhall klokken 0245 i natt, sa Hansen til NRK

Ifølge Hansen var fem helikoptere involvert i evakueringsarbeidet.

— Dette er en evakuering etter føre var-prinsippet. Det er en lekter som driver et stykke lenger sør, og folk flyttes i tilfelle den skulle kunne utgjøre en trussel, sa redningsleder Nils Ole Sunde ved Hovedredningssentralen (HRS) Sør-Norge til NTB.

110 meter lang

HRS var kke involvert i evakueringen, men overvåket situasjonen.

— Vi vet at de er i sving med fire helikoptre og flytter folk. Lekteren befinner seg akkurat nå på engelsk side, men vi venter at den kommer inn på norsk side i løpet av morgenkvisten, sa Sunde.

Det var ingen personer om bord på lekteren som har slet seg. Den er 110 meter lang, 30 meter bred og 30 meter høy og drev nordover i retning BP Norges installasjoner.

Den slet seg under slep, og taubåten går ved siden av lekteren, men bølger og uvær i området gjør at båten ikke får festet lekteren i slepet, sa Hansen til Dagbladet.

Vurdering

Også Ekofisk-feltet, som driftes av ConocoPhillips, har installasjoner i området.

— Vi er i kontakt med ConocoPhillips. Vi vet ikke hvor lekteren eventuelt vil ramme. Vi vurderer også om det er mulig å gjøre noe med den, i form av å prøve å endre retningen, sa Hansen til VG.

Eide Marine, rederiet som eier lekteren, opplyste at de ville forsøke å fange lekteren som drev nordover på sjøen.

— Vi prøver å koordinere situasjonen og få oversikt over hva som har skjedd. Så vil vi sammen med Hovedredningssentralen og andre involverte prøve å organisere tiltak slik at vi enten får endret kurs eller klarer å fange lekteren og få kontroll på den, sa administrasjonssjef Kjartan Mehammer i Eide Marine til VG.

Les også:

Les også

Buss blåste av veien på Dovrefjell: - Jeg skjønte at noe alvorlig var i ferd med å skje

Plattformene som ble evakuert er Valhall produksjons— og hotellplattform, samt en av Maersk Drillings rigger.Valhall-feltet ligger i den sørlige delen på norsk side i Nordsjøen.Feltet består av totalt åtte plattformer.