Dramatisk da vogntog brant i Oslofjordtunnelen

To personer ble reddet ut etter at en lastebil begynte å brenne fredag kveld. Ingen av dem fikk alvorlige skader. Tunnelen blir stengt i flere uker.

Mer enn 500 meter av tunnelen er skadet etter brannen fredag.

Havarikommisjonen mener de trolig kommer til å finne årsaken til brannen som oppsto i Oslofjordtunnelen etter at en lastebil tok fyr inne i tunnelen fredag.

Avdelingsdirektør Rolf Mellum i Havarikommisjonens veiavdeling sier til NTB lørdag morgen at de har gjort funn og observasjoner inne i tunnelen, som gjøre at de tror det er mulig å finne brannårsak.

– Det er store skader på tunnelen, og det er mye som må gjøres før den kan åpnes igjen. Blant annet er lysarmaturene ødelagt over en strekning på 500 meter. Isolasjonen har brent og er smeltet inntil brannstedet, og det må trolig asfalteres på nytt, sier operasjonsleder Jan-André Delbeck i Øst politidistrikt til NTB.

Det kan ta en god stund tid før tunnelen åpner igjen:

– Hvis alt går etter planen, håper vi å kunne åpne tunnelen igjen om to til tre uker. Det er vår vurdering nå, etter å ha kartlagt skadeomfanget, opplyser avdelingsdirektør Nils Audun Karbø i Statens vegvesen i en pressemelding.

Store styrker fra brannvesen, politi og ambulansetjenesten rykket ut til Oslofjordtunnelen da et vogntog begynte å brenne fredag ettermiddag.

Brannen startet i et vogntog som var på vei fra Hurumsiden og var i stigningen opp mot Drøbaksiden. Sjåføren forsøkte å slukke brannen, men måtte gi opp og ble deretter reddet ut av tunnelen av en annen sjåfør som var vitne til hendelsen.

Natt til lørdag gjorde både Kripos, Havarikommisjonen og lokalt politi tekniske undersøkelser inne i tunnelen. Etter hvert startet også arbeidet med å rydde tunnelløpet for biler. I tillegg til lastebilen som brant er det store skader på en annen lastebil som sto tett inntil den.

Sjåfør Terje Langsrud så brannen, stoppet bilen og varslet Statens vegvesen. Mens røyken veltet mot ham, vinket han sjåføren til seg og fikk ham inn i bilen.

– Innen jeg fikk ham opp til meg var bilen min og alt jeg kunne se fullstendig innhyllet i svart røyk. Det var så mye røyk at det knapt gikk an å puste lenger, sier han til VG.

Tunnelen ble straks stengt for trafikk, mens politi, brannvesen og ambulanser rykket ut fra begge sider av Oslofjorden. Et Sea King redningshelikopter ble også holdt i beredskap.

Brannbiler på vei opp fra tunnelen etter at brannen var slukket.

– Sjåførene i to vogntog som kom etter det som begynte å brenne, reddet seg inn i et evakueringsrom, hvor de etter en stund ble hentet ut av brannvesenet, sier politiets innsatsleder Per Olav Tjore til Aftenposten. En av sjåførene ble kjørt til Ahus med brannskader på hendene og ryggen, mens den andre ble kjørt til Legevakten.

– Vi ble møtt av mye røyk og varme da vi nærmet oss brannen. Utfordringen for oss er hva vogntoget var lastet med, men vi fikk tidlig vite at det var papir i lasten. Vi fikk vite at to personer hadde tatt seg inn i evakueringsrommet, og vi fikk dem ut. Etterslukking kommer til å pågå utover kvelden, før Statens vegvesen vil vurdere skadene, sier fagleder i Follo brannvesen, Freddy Filling, til Aftenposten.

Statens vegvesen ber folk om å bruke alternative ruter via Oslo eller via Moss-Horten.

Etter at brannvesenet er ferdig med etterslukkingen, vil arbeidet begynne med å fjerne vogntoget som brant og de to vogntogene som måtte etterlates.

Sjåføren av vogntoget som begynte å brenne vil bli avhørt med tolk lørdag. Undersøkelser av lastebilen blir foretatt over helgen opplyser operasjonsleder Jan-André Delbeck i Øst politidistrikt til NTB.