Norge

Vårens versting er over oss: Ekstrem pollenspredning denne helgen

Spredningen av bjørkepollen tar helt av i finværet. I store deler av landet er det ventet kraftig spredning av bjørkepollen denne helgen. På Østlandet varsles det ekstrem spredning.

  • Lene Skogstrøm
    Lene Skogstrøm
    Journalist

Sol og varmere vær fører med seg vårens verste plage for hver femte nordmann: bjørkepollen. Rundt én million går nå en tøff tid i møte, ifølge nettsidene til Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

Symptomene er velkjente for dem som rammes: Rennende nese og kløende øyne, man føler seg uopplagt og trøtt, konsentrasjon og yteevne blir nedsatt.

De som er mest plaget bør holde seg innendørs i finværet - med vinduene igjen.

NAAFs egen side og på yr.no kan du følge med på pollenvarselet. Det viser at det er ekstrem fare for spredning av bjørkepollen på Østlandet lørdag. På Sørlandet, i Rogaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Indre Østlandet er det ventet kraftig spredning. I Hordaland varsler de moderat spredning. I Trøndelag er det spådd beskjeden spredning.

Pollenvarselet for fredag og lørdag.

Startet for en uke siden

For en drøy uke siden meldte pollenvarselet om den første, beskjedne spredningen av bjørkepollen på Sør- og Østlandet. Men varmen de siste dagene har gjort at bjørkeblomstringen har tatt helt av – slik det gjerne gjør nå godværet slår til i begynnelsen av mai, og det i tillegg er litt vind.

– Bjørk er verstingen fordi den finnes over hele landet i forskjellige varianter. Pollenet er overalt. I tillegg sprer den mye pollen, og det er også mye allergener i pollenet. Bjørkepollenet er derfor ganske heftig, forklarer pollenforsker Hallvard Ramfjord på NAAFs nettsider.

Pen er den, bjørka - men altså også en versting for hver femte normann.

– Start med medisiner øyeblikkelig

Rådet for pollenallergikere er å starte med medisin en uke før det tar av. Da får den best effekt. Har du ikke allerede startet medisineringen, må du starte øyeblikkelig, ifølge NAAFs helsefaglige rådgiver.

Bjørkepollensesongen vil vare cirka tre uker. Det vil fortsatt gå noe tid før blomstringen starter lenger nord i landet.

  • Husker du hvordan bjørkepollensesongen var i fjor? Les om det her.

Men hva i all verden er Salix?

Ved siden av bjørkepollenet er det nå beskjeden spredning av pollen fra Salix, både på Østlandet og i flere andre landsdeler. Bak den noe fremmedartede betegnelsen skjuler seg selje, pil og vier - trær som danner «gåsunger» om våren. Det klebrige pollenet fra Salix spres hovedsakelig med insekter, men ved store mengder også med vinden.

Målinger av pollenforekomst gjøres ved hjelp av en pollenfelle som er plassert utenfor Meteorologisk institutts bygninger på Blindern.

Stadig flere blir allergiske

Pollenallergi er den vanligste formen for allergi. Det ser ut til at stadig flere får denne sykdommen, også i godt voksen alder, og innen grupper som ikke tidligere ble syke. Pollenallergi forekommer oftest i aldersgruppen fem – 40 år.

Folk som har pollenallergi har høyere risiko for å utvikle astma enn personer uten. Syv av ti pollenallergikere får også en «kryssreaksjon», de reagerer på en matvare – oftest nøtter, kiwi eller rå gulrøtter, epler og pærer.

  • Allergikere har heldigvis ikke større risiko for å få andre dødelige sykdommer - slik forskerne mistenkte. Les om studien her.