Norge

Ingen kristen bevegelse vokser raskere enn denne

Likevel har 2016 vært et «annus horriblis» for pinsebevegelsen. Nå ønsker enkelte en frivillig, ekstern tilsynsordning for menighetene.

Under Barnas festival lærer barna i pinsebevegelsen troens språk og uttrykk og blir fortrolige med karismatiske forkynnelse slik som når de synger i det store barnekoret.
  • Liv Berit Tessem

På Pinsebevegelsens sommerstevne på Hedemarktoppen er knapt noen opptatt av at Kristen-Norge er i oppbrudd, og at det er statskirkens siste sommer.

– Det er på tide. Jeg er konfirmert i statskirken og har selv jobbet som konfirmasjonsleder, men jeg føler meg mer hjemme her hvor troen ikke er så bundet i ritualer og liturgi, sier Benjamin Ensrud (23) i bandet High 5.

Bandet har spesialisert seg på lovsang med appell til ungdom på sommerstevnets Ten-festival.

De tre bandmedlemmene har inntatt sittegruppen på toppen av Hedmarktoppen og skuer utover Mjøsa, Helgøya - og campingvogner. De tilhører kristendommens rekrutterings-vinner. I 2050 vil hver fjerde kristne tilhøre en karismatisk retning.

Benjamin Ensrud, Morten Solsbak og Simen Netskar i bandet High 5 nyter sol, samvær og god musikk på Hedmarktoppen. Bandet spiller selv to eller tre ganger om dagen under Ten-festivalen.

40 000 pinsevenner i Norge

Det er 62 år siden Pinsebevegelsen kjøpte Hamars gamle skistue for å bygge folkehøgskole, et årlig sommerstevne med bibelcamping og vekkelsesmøter. I Norge teller pinsevennene ca. 40 000 troende fordelt på tre hundre selvstendige menigheter. I løpet av sommeren er rundt fire tusen mennesker innom det tre uker lange stevnet.

– Her møtes flere generasjoner i bevegelsen, tilbudet er tilpasset ulike grupper, sier pastor Einar Nymoen som har 40 år bak seg i Pinsebevegelsen, de siste 16 som pastor i Salemkirken i Sandefjord.

Les også

Misjonærer i utlandet satser på "åndelig retreat" for nordmenn

Hedmarktoppen har vært det viktigste samlingstedet for norske pinsevenner i gjennom flere generasjoner hver eneste sommer. Utsikten over Mjøsa er upåklagelig.

Brente barn

Lovsang, intense forkynnere og nådegaver har vært bevegelsens kjennemerke. Men i vår satte VGTV-serien «Frelst», boken «Jesussoldaten» og rapporter om overgrep i to menigheter nytt søkelys på karismatiske metoder.

Ord som maktmisbruk, manipulasjon og åndelige overgrep ble
satt på dagsorden. Det førte til at Pinsebevegelsens superkjendis, TV-pastor Egil Svartdahl, bestemte seg for å endre sitt sommerstevneseminar fra å handle om kristen enhet til pinsekarismatikkens brente barn.

Pinsebevegelsens «Annus horriblis»

Han karakteriserte 2016 som Pinsebevegelsens «Annus horriblis»
og at det var nødvendig å snakke om de brente barna, det vanskelige temaet måtte luftes når tusenvis av norske pinsevenner var samlet på Hedmarktoppen. Kan man brenne uten å svi andre? Er det høyspenning livsfare i våre forsamlinger? spurte Svartdahl.

Også på Skjærgårdsgospel utenfor Tvedestrand ble maktovergrep og brente barn tatt opp til diskusjon.

– Dette er et tema mange karismatisk kristne har vegret seg for å snakke om, sier Dina Willemse i Kirkelig Ressurssenter.

Barnebarnet til pastor Einar Nymoen kom løpende forbi og fikk en klem i farten under samtalen med pastor Andreas Hegertun i Filadelfiakirken i Oslo.
Les også

Oase-predikant hevder å vekke døde til live. Det er spekulativt og hjerterått. | Harald Stanghelle

Mindre vekkelse, mer prosess

Andreas Hegertun, talsmann for Lederrådet i Pinsebevegelsen
og pastor i Filadelfiakirken i Oslo, sier at de nå ønsker en frivillig, ekstern tilsynsordning for menighetene. 37 åringen leder Norges største frikirke der 3000 aktive medlemmer er innom hver uke.

– Kristenlivet har endret seg, folk skiller ikke mellom kirkesamfunnene slik man gjorde før. De gamle murene som var bygget opp mot andre menigheter og trosretninger er borte, sier han.

Internasjonalt

Pastor Einar Nymoen har vært aktiv i bevegelsen siden han var barn. Et halvt århundre senere opplever han at vi lever i en helt annen, åndelig tid.

  • Da jeg var ung, betraktet folk håndspåleggelse og sterk tro som noe spesielt. Ofte ønsket jeg meg vekk fra det kristne miljøet. Nå synes jeg at vi lever i en fantastisk tid, sier han.
Barneforkynneren Jarle Waldemar er populær når han presenterer Bibelens budskap på barnas premisser. - Sommeren er travel, dette året skal jeg forkynne på 79 barnemøter, forteller han.

Selv om oppslutningen om Pinsebevegelsen i Norge holder seg nokså konstant rundt 40 000 medlemmer, nyter de godt av den store internasjonale veksten i USA, Afrika, Latin-Amerika og Asia. Mange av innvandrerne som kommer til Norge er kristne, en god del av dem tilhører Pinsebevegelsens bibeltro, konservative og karismatiske tradisjon. De oppsøker gjerne en norsk menighet, men trives best i sin egen migrantmenighet.

– Men vi opplever ofte at de sender barna til vår søndagsskole, slik at de også lærer norsk religiøst språk og tradisjon, sier talsmann Hegertun.

Senker skuldrene

Solvor Saltbones og barna Noah (9), Aron (6) og Lea (4)
opplever Sommerstevnet for første gang. En vennefamilie fikk dem seg og Solvor har ikke angret et sekund.

Solvor Saltbones er på sommerstevne på Hedmarktoppen for første gang. Barna Noah, Lea og Aron slår til med en iskrem mellom et travelt barneprogram under Barnas festival.

– Det et fantastisk godt opplegg for barna, vi voksne senker skuldrene og får masse åndelig og musikalsk påfyll. At stat og kirke skiller lag etter fem hundre år betyr lite for henne

– Et kirkesamfunn må være mer enn kultur og kunstutstilling,
det må være et sted for håp, samhold og tilhørighet. Et sted der troen får utvide seg.

Les mer om

  1. Kristendom