Norge

Voldsomt uvær gir strømbrudd og stengte veier på Østlandet

Deler av Nes, Sørum og Aurskog-Høland har vært uten strøm. Butikker, jernbane og veier er stengt og kjellere ligger under vann. Kraftig bygevær skaper trøbbel.

Dette radarbildet viser svært kraftig nedbør over deler av Akershus og Hedmark i 20-tiden. De røde feltene markerer områdene det nedbøren er kraftigst.
  • Henning Carr Ekroll
    Nyhetssjef
  • NTB

Svært kraftige byger med regn, hagl og torden er årsaken til problemene.

Strømmen har er borte i deler av kommunene Nes, Sørum og Aurskog-Høland. På noen av områdene som har blitt berørt er problemene utbedret, men ved 23-tiden er det fortsatt trøbbel en rekke steder i særlig Nes og Sørum, ifølge Hafslund.

Alle butikkene i tettstedet Sørumsand måtte stenge på grunn av uværet.

Har du bilder eller video av uværet? Ta kontakt på webdesk@aftenposten.no

Kongsvingerbanen stengt

Togstrekningen mellom Blaker og Sørumsand er stengt på grunn av ras, melder Jernbaneverket på sine nettsider. Flere tog er innstilt på strekningen, opplyser NSB.

Pressevakt Randi Folke Olsen i Jernbaneverket sier til VG at raset ser ut til å ha stoppet halvannen meter fra jernbaneskinnene. Mannskaper er på vei til stedet nå for å avklare at det er trygt for togene å passere.

Også flere lokale veier er stengt. Fylkesvei 171 i Sørum er åpnet i ett felt ved Blaker i Akershus etter at det var helt stengt på grunn av oversvømmelse tidligere på kvelden.

Romerike 110-sentral melder på Twitter at de har fått «svært mange» meldinger om oversvømmelser og vann i kjellere på grunn av uværet.

– I Sørum er det vannlekkasjer i mange hus. Vi har mange på venteliste, sier 110-operatør Tomas Husebye til indre.no.

Forsinkelser i flytrafikken

– Vi har hatt en del forsinkelser i ettermiddag på grunn av været, det har også vedvart utover kvelden, sier kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen ved Oslo Lufthavn til Aftenposten.

Han sier at det ikke er snakk om store forsinkelser, på det meste opp mot en time.

– Reisende må ta kontakt med flyselskapet sitt for beskjeder om reiser for morgendagen. Man kan også følge med på eventuelle endringer i avgangstider på våre hjemmesider, sier Andersen.

Mange lynnedslag

– Det har vært veldig mange lynnedslag i området, sier Vakthavende meteorolog Ingrid Bentsen ved Meteorologisk institutt.

Brannvesenet i Vestfold meldte også om at lynet hadde slått ned i trafostasjon i Våle i Re kommune på Twitter. Lynnedslaget førte til at kjøleoljen i transformatoren begynte å koke, noe som førte til røykutvikling, men ingen brann.

  • Tordenværet på Østlandet varer trolig hele uken

Meteorologisk institutt spådde «Bulder og brak mange steder østafjells og i Trøndelag tirsdag kveld». Områdene rundt Oslo, Hamar, Lillehammer og Kongsvinger var markert som røde soner av meteorologene.

Les også

  1. Derfor smeller det

Les mer om

  1. Sørum
  2. Bane NOR
  3. Aurskog-Høland