Tiltalte: Ble provosert da Mohammed sa «jeg elsker henne»

Mohammed Altai (16), som døde etter en voldsepisode på Holmlia i 2017, skal ha gått på hjertemedisiner da ugjerningen mot ham skjedde. Den tiltalte 21-åringen nekter å forklare seg for retten.

I Oslo tingrett sitter en 21 år gammel mann som er tiltalt for grov kroppskrenkelse og for å ha etterlatt Mohammed Altai i en hjelpeløs tilstand. Tiltalte erkjenner at han slo, men nekter for å ha forlatt ham uten å forsøke å hjelpe.

Straffesaken mot 21-åringen startet tirsdag morgen med at han overraskende fortalte at han nekter å forklare seg for retten.

– Min klient opplever saken som svært belastende, og avisoppslagene de siste dagene har vært en ekstra påkjenning for ham. Saken er dratt ut av proporsjoner der både ære og drap er trukket inn. Det er også vanskelig for ham å forklare seg foran en fullsatt rettssal, forteller forsvarer Øyvind Bratlien til Aftenposten.

Hjertefeil?

I retten fortalte aktor Børge Enoksen at obduksjonsrapporten av Mohammed Altai viser at slagene fra tiltalte var relativt beskjedne, og at de var med flat hånd. Underlaget som Altai falt på, var heller ikke veldig hardt.

– Medisinsk sakkyndige mener han kan lide av sjelden tilstand der stort stress kan ha ført til hjertestans. Noen klar konklusjon er imidlertid ikke mulig å fastslå, sa Enoksen i Oslo tingrett.

Mohammed døde uansett av skadene. Han fikk hjerteflimmer som følge av oksygenmangel til hjernen, falt i koma og døde fem uker senere, 25. juli 2017.

Mohammeds mulige hjertesykdom skal belyses senere denne uken når den medisinske sakkyndig rapporten senere skal legges frem i retten. Det er satt av tre dager til hovedforhandlingene.

– Vi må få komme tilbake til en eventuell hjertefeil og medisinbruk når de sakkyndige skal vitne. For Mohammeds familie er det uansett et faktum at de har mistet sønnen sin, og fortsatt er i dyp sorg, sier Preben Kløvfjell, en av de etterlattes to bistandsadvokater.

Mislikte søsterens vennskap med avdøde

I rettssal 828 i Oslo tingrett hadde mange av Mohammeds venner fra Holmlia møtt opp for å følge rettsforhandlingene sammen med blant andre flere politikere. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og stortingspolitiker Jan Bøhler (Ap) er blant dem som sitter på tilhørerbenken. Mohammeds mor er også til stede.

Hennes sønn er beskrevet som en populær gutt, som spilte fotball for Holmlia og som var en faglig sterk. Han gikk i 10. klasse på Holmlia ungdomsskole da voldsepisoden skjedde.

Et sentralt punkt under første dag av rettsforhandlingene, handlet om Mohammeds relasjon til tiltaltes lillesøster. En relasjon som tiltalte skal ha mislikt. Mohammeds familie kommer fra Irak, tiltalte har røtter fra Albania.

– Jeg elsker henne

Siden tiltalte nekter å forklare seg, leste aktor Børge Enoksen fra flere politiavhør av den 21 år gamle tiltalte. Relasjonen mellom tiltaltes søster og Mohammed er sentralt tema i avhørene. Tiltalte har fortalt at han ringte Mohammed 12. juni 2017 for å avtale et møte med ham for å snakke ut om hva slags forhold Mohammed og lillesøsteren hadde. Klokken hadde da passert 12 på formiddagen.

Tiltalte har forklart at Mohammed var veldig redd da de møttes ved Holmlia skole, men at han forsikret ham om at han ikke skulle banke ham. Han spurte Mohammed om hva som var greia med lillesøsteren og Mohammed. Og det var da Mohammed sa : «Jeg elsker henne» at tiltalte mistet besinnelsen. Han forklarte det med at Mohammed holdt på med mange andre jenter også. Han ville ikke at noen skulle leke med lillesøsteren.

Fire slag, to mens han lå nede

Tiltalte forklarte at han slo Mohammed fire ganger, med flat hånd. Det sa «dish» da hånden traff Mohammed Altai, og han insisterte på at slaget kun var et flaps, at han bare klappet til ham. Det første slaget skal ha vært hardest.

Etter den andre slaget gikk Altai noen skritt tilbake før han falt i bakken.

Tiltalte har forklart at Mohammeds ansiktsuttrykk var vettskremt. At det virket som om Mohammed hadde sett et spøkelse.

Han trodde først at Mohammed spilte skuespill, for det så ut som om han hadde sovnet. Etter kort tid skjønte de at han trengte hjelp, og etter hvert begynte han å bli blå i huden.

Vitner ringte etter hjelp, men først etter rundt ti minutter ble ambulanse oppringt. Ambulanse var på stedet sju minutter senere, mindre enn 20 minutter etter at Mohammed besvimte.

Tiltalte var bokser på fritiden og begynte lett å kjefte når han ble aggressiv. Han insisterer imidlertid på at han aldri slo for å skade Mohammed. Og at man ikke bruker full styrke i et slag mot en fyr som veier 20 kilo mindre enn ham selv.

Til politiet forklarte tiltalte at han hadde panikk og ikke var seg selv, og ikke visste hvorfor han ba andre vitner om ikke å informere ambulansepersonellet om at han hadde slått Altai.

Tiltaltes forsvarer Øyvind Bratlien sier hans klient slo avdøde fire ganger, ikkeén som han fortalte til Aftenposten lørdag.Han forklarer det med en forglemmelse.

Tiltaltes advokat Øyvind Bratlien sa til Aftenposten i helgen at «min klient ga avdøde kun et lite klaps med flat hånd». Nå sier advokaten at han husket feil og at det var fire slag.

Husker lite

Flere av Mohammeds venner har også avgitt politiforklaringer, og vitnet under rettssaken i dag. Mange av dem forteller de ikke husker hva de så og hørte under voldsepisoden, om tiltalte slo med flat eller knyttet hånd og om hva slags relasjon Mohammed hadde til tiltaltes søster.

Rettens dommer Kim Heger bemerket også at det var påfallende hvor dårlig hukommelse flere av vitnene har.

Ap-politiker Jan Bøhler sier følgende:

– Det er ikke opp til meg å avgi dom eller føre bevis, men rettssaken avdekker en ukultur der brødre skal kontrollere og bestemme over sine søstre. Det er skremmende, og forteller om holdninger som vi ikke kan akseptere i samfunnet vårt.