Norge

Ti menn og en gutt fikk øyenskader under årets nyttårsfeiring

Tilsammen elleve personer fikk øyenskader av nyttårsfyrverkeriet under årets feiring. De skadede er ti menn og en gutt.

Fra det felles fyrverkeriet i Drøbak ved Oslofjorden for barn (og voksne) klokken 17 nyttårsaften. Tilskuerne ble holdt på sikker avstand.
  • NTB

– Dette er fem færre skader enn i fjor, opplyser overlege Nils Bull ved øyeavdelingen på Haukeland universitetssjukehus.

Første nyttårsdag hvert år samler Bull inn tall fra sykehus i hele landet med personer som er behandlet for øyenskader etter nyttårsfeiringen.

– Fire av de elleve er alvorlig skadet. Det vil si at man kan vente betydelig reduksjon av synet. De syv andre har øyenskader som er moderat alvorlige. Ingen av dem som er skadet, rapporterer å ha brukt vernebriller da ulykken skjedde, sier Bull.

En ti år gammel gutt opplevde at en rakett gikk av rett foran ansiktet. Han unngikk alvorlig skade av øyet fordi han hadde vernebriller. Han er ikke med i årets skadestatistikk.

To av de skadede var tilskuere. En av de skadede deltok trolig i fyrverkerikamp, ifølge Bull.

– Alle de alvorlige øyenskadene og fire av de moderat alvorlige skjedde ved bruk av effektbatterier, sier Bull.

Et batteri eksploderte umiddelbart da lunten ble tjent, et eksploderte under opprydning en time etter tilsynelatende vellykket bruk, to veltet, en person lente seg over batteriet ved påtenning, og en gikk tilbake da raketten ikke gikk av etter første gangs påtenning, forteller Bull.

For tre av skadene har en ikke opplysninger om type fyrverkeri.