- Jeg tenkte at det var en polititjenestemann det hadde klikket for

Simen Brænden Mortensen var den første som snakket med Behring Breivik da han kom til fergeleiet på Utøya.

Vi dekker rettssaken live, både med tekst og video.

Etter to dager rettsfri var det Simen Brænden Mortensen (23) som startet med sin vitneforklaring torsdag morgen. Han var vakt på landsiden denne dagen, og registrerte dem som skulle over til Utøya og sørget for at de fikk riktig pass.

Brænden var den første som snakket med Anders Behring Breivik da han ankom fergeleiet ved Utøya.

— Legitimt politibevis

Han forklarer hvordan en hvit varebil kom kjørende ned bakken til fergeleiet, og at han ser det sitter en mann i svarte klær med politiemblem på skulderen. Mortensen går bort til Breivik, som presenterer seg.

— Han sier han kommer fra politiet i Oslo, og han at er på et rutineoppdrag for å sikre øya, og at det er flere fra Oslo som er ute i samme ærend rundt i østlandsområdet. Jeg husker jeg stusset på at han kom i denne varebilen, men tenkte at alle tjenestebiler var i Oslo, forklarer vitnet.

Ifølge vitnet forholdt Breivik seg rolig, men virket preget, da han henvendte seg til Mortensen for å få skyss over med MS Thorbjørn denne julidagen.

— Han viste meg et kort som han hadde rundt halsen. Jeg oppfattet det som et legitimt politibevis. Man har en naturlig autoritet når man kommer i politiuniform, og jeg hadde ikke mer å spørre ham om, så jeg kaller opp informasjonen på Utøya og sier at det er en politimann som ønsker å komme over for å informere om det som har skjedd i Oslo, forklarer Mortensen.

Hører skudd

Mens de venter på MS Thorbjørn, åpner Breivik dørene bak på varebilen og ordner med det Mortensen oppfatter som et tungt våpen. Han ser at også et kikkertsikte.

Monica Bøsei og kapteinen på båten kommer Breivik i møte og snakker med ham før de går om bord på båten. Med seg har Breivik en kasse, som han får hjelp til å bære om bord. Han har også med seg riflen.

Båten kjører mot Utøya, med flere andre som ønsket skyss ombord.

Brænden går tilbake til teltet som var satt opp til vaktene. De var rundt 15 igjen på landsiden på dette tidspunktet, men de har ikke utsyn til at MS Thorbjørn legger til på den andre siden.

— Så hører vi noen lyder – det slår meg med en gang – jeg hører tre skudd, forklarer han.

— Min første tanke var at han tester dette våpenet, og jeg tenker "hvorfor i all verden gjør han det – det er såpass oppisket stemning fra før, at han da skal drive og teste våpenet". Så går det en liten stund, og vi hører to lengre skuddserier. Vi som befinner oss på kaia blir grepet av panikk, går ut av teltet og ser mot øya, og roper til hverandre "hva skjer?", forklarer Simen Brænden Mortensen.

Trodde minoritetsungdom var målet

Noen på landsiden ringer til folk de kjenner på øya. Beskjeden tilbake er helt klar:

- Det er en politimann som skyter folk, folk er drept, ring politi og ambulanse, det er beskjeden vi får, sier Mortensen.

Les også

- Behring Breivik representerer ingen

— Hva tenkte dere da, spør aktor Svein Holden.

— Tanken min var at det var en polititjenestemann det hadde klikket for. Min tanke da det smalt i Oslo, var at det var islamister som stod bak, og at det var en som var kommet for å angripe minoritetsungdom, som det er mange av i AUF og som det befant seg mange av på Utøya den dagen, svarer Mortensen.

Kjørte til Sandvika

Flere på landsiden forsøkte å ringe politiet og ambulanse, uten å komme gjennom på det tidspunktet.

De besluttet å kjøre vekk fra stedet, og ser samtidig at MS Thorbjørn bakke ut i Tyrifjorden.

— Jeg tenker at nå kommer det flere for å hjelpe ham. Vi setter kursen sørover, mot Drammen fordi det er for usikkert i Oslo. Etter hvert kjører vi mot Sandvika. Jeg kommer gjennom til politiet og gir beskjed om at en mann i politiuniform med våpen som skyter på Utøya, forklarer Simen Brænden Mortensen.

Kikket på gjeringsmannen

Han var først var nervøs, men at han følte seg trygg og klar for det han skullle gjøre da han fikk se venner fra AUF inne i rettssalen, forteller han etter at han er ferdig med sitt vitnemål mandag.

Les også

Psykiaterne: - Breivik har ikke lurt oss

— Det var veldig spesielt å se Breivik igjen i dag. Jeg kastet bare et kort blikk på ham i det jeg fikk spørsmål fra forsvarerne. Jeg prøvde å gi ham et budskap om at "jeg er ikke redd deg lenger", sier Mortensen til Aftenposten.no.

— De første to månedene var jeg preget av skyldfølelse fordi jeg ikke hadde oppdaget mer som kunne gjort meg usikker på ham. Men det har sluppet taket, og jeg har fått hjelp til å innse at det er én mann som har skyld her, og det er gjerningsmannen.

— Når vi nå etterhvert blir ferdig med denne rettssaken og det foreligger en dom, kan jeg ta et langt steg videre, sier Simen Brænden Mortensen.

Simen Brænden Mortensen vitnet i Oslo tinghus onsdag morgen.
FS00026150.jpg
Anders Behring Breivik før retten ble satt torsdag morgen.