Norge

Kongen er sykmeldt med virusinfeksjon

Kong Harald er sykmeldt med en virusinfeksjon, bekrefter kommunikasjonssjef Guri Ofstad Varpe ved Det kongelige hoff overfor NTB.

Kong Harald er blitt syk. Bildet er fra hans besøk i Lindormen barnehage i Østfold i april. Foto: Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

 • NTB

– Han er sykmeldt med en virusinfeksjon, men det går bra med ham. Vi har tro på at han skal være i gang igjen i løpet av et par dager, sier kronprins Haakon til NTB.

Kongen, som er 82 år gammel, deltok ikke i det ekstraordinære statsrådet på onsdag da Frps Sylvi Listhaug og Terje Søviknes ble utnevnt til nye statsråder.

Fredag holdes ordinært statsråd , og da vil kronprinsen være til stede på Slottet sammen med regjeringen. Det var torsdag ettermiddag ikke kjent om kongen uteblir.

Varpe svarer ikke på spørsmål om alvorlighetsgraden av sykdommen.

Julefeiringen

Kongeparet skal etter planen feire jul sammen med prinsesse Märtha Louise på Kongsseteren, som er deres private eiendom på Voksenkollen i Oslo.

De siste årene har kronprinsfamilien vekslet mellom å feire jul på Kongsseteren, Skaugum og familiens hytte i Uvdal i Buskerud, og i år blir det feiring på hytta.

På spørsmål om infeksjonen kommer til å ha noen konsekvenser for julefeiringen svarer kronprinsen at han ikke håper det.

Første juledag skal kongeparet etter planen være til stede under gudstjenesten i Holmenkollen kapell.

Varpe vil ikke uttale seg om det blir noen forandringer i kongefamiliens juleplaner.

Helseutfordringer

I desember 2003 fikk kong Harald diagnosen kreft i urinblæren. 8. desember samme år ble kreftsvulsten fjernet i det som legene betegnet som en svært vellykket operasjon.

Etter operasjonen var kongen sykmeldt i flere måneder, og bare et knapt år etter friskmeldingen ble han igjen rammet av sykdom. Denne gangen var det en hjerteklaff som sviktet, og kongen måtte gjennom to store operasjoner på Rikshospitalet.

En fredag i november 2017 ble kongen innlagt på Rikshospitalet med en infeksjon, men var ute igjen mandagen etter i fin form, meldte Slottet.

Les mer om

 1. Kong Harald

Relevante artikler

 1. NORGE

  Kong Harald på bedringens vei

 2. NORGE

  Kong Harald innlagt på sykehus

 3. NORGE

  Kong Harald er innlagt på Rikshospitalet – skyldes tung pust

 4. NORGE

  Kongen utskrevet fra Rikshospitalet

 5. NORGE

  Kronprinsparet fra hytta til kirken

 6. NORGE

  Kong Harald blir 83 år