I tre uker har Vy-ledelsen visst at det ville bli kaos på søndag

Søndag skulle være dagen da Vy skulle vise frem hvor bra togtilbudet i Oslo-regionene skal bli. Det endte med 104 innstilte tog. Årsaken var dårlig planlegging.

Vy skylder på dårlig planlegging og mangel på bemanning etter at søndag endte med 104 innstilte tog.

Søndag var dagen da Vy skulle vise hvor bra det vil bli styrket rutetilbud på Østlandet. Men det endte med at alle avgangene mellom Oslo S-Mysen-Rakkestad og Stabekk-Ski ble innstilt.

I stedet for et knirkefritt togtilbud, måtte folk sette seg på bussen.

Les også

Planleggingstabbe hos Vy fører til 104 innstilte avganger på Østfoldbanen

Kommunikasjonssjef i Vy, Nina Hauge Schage, forklarte sammenbruddet med at de ikke hadde tilstrekkelig personell til å få jobben unnagjort.

– En planleggingsfeil gjorde at vi dessverre ikke hadde nok personell til å dekke alle avgangene våre søndag 15. desember. Dette beklager vi sterkt til alle som ble berørt, sier Schage.

«Planleggingsfeilen» besto i at selskapet hadde lagt en planlagt turnusendring til samme dag som selskapet skulle gjøre endringer i rutene. Ifølge Schage skjer turnusendringene vanligvis på nyåret.

Visste i tre uker

Samme dag som det britiske selskapet Go-Ahead skulle starte sin virksomhet på Sørlandsbanen, hadde Vy lovet å styrke rutetilbudet på en rekke strekninger på Østlandet.

Nå viser det seg at Vy-ledelsen hadde forutsett trøbbelet allerede tre uker i forveien.

– For tre uker siden ble vi klar over at vi kunne få en utfordring, og har jobbet på spreng med å løse situasjonen. Dessverre måtte vi innstille alle avganger på L22 og L2 søndag, sier kommunikasjonssjef Nina Hauge Schage i VY.

Hun sier selskapet har en reservekapasitet på rundt 35 prosent for å håndtere uforutsette hendelser. Dette holdt altså ikke.

– I år er første gang ruteendring og turnusendring skjedde samtidig. Vi har ikke vært borti en slik situasjon tidligere, og nå er det viktigste for oss å lære av våre feil for å unngå at dette skjer igjen, sier Schage.