Norge

- Spurte etter bombeingrediens på Kiwi

Terrorforbund-tiltalte David Jakobsen hevder han ikke ante hva hydrogenperoksid var, da han kjøpte det til den antatte hovedmannen Mikael Davud.

Terrortiltalte David Jakobsen og advokat Kjell T. Dahl (t.h) etter at David Jakobsen ble løslatt fra fengslet i fjor. FOTO: SCANPIX Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix

 • Eivind Sørlie

Aktor Geir Evanger (t.v.) og Espen Hanken (t.h.) under straffesaken mot tre menn som er tiltalt for terrorplanlegging. FOTO: SCANPIX Foto: Roald, Berit/Scanpix

PST-informant og tiltalt i terrorforbund-saken David Jakobsen (33) tegner i sin forklaring et bilde av seg selv som Davuds praktiske hjelper, som bare hjalp en venn med innkjøp og lignende.

— Davud hadde nylig flyttet inn i en leilighet og sa at han trengte vaskemidler for å gjøre rent. Han sa han trengte alt fra vaskekluter til Ajax, og skrev også ned «hydrogenperoksid» på en lapp, sa Jakobsen.

Les også

Jakobsen: - Hadde ingen felles interesser med Davud

— Ekspeditør hjalp med å google

Jakobsen hevder han ikke ante hva stoffet var, men ble angivelig fortalt av Davud at det kunne skaffes i en dagligvare- eller jernvarehandel.

Hydrogenperoksid er en blank eller blålig væske som kan brukes til desinfeksjon og som blekemiddel. Men det kan også brukes som ingrediens i en bombe.

Språkvansker skal ifølge Jakobsen ha vært årsaken til at ikke Davud kjøpte stoffet selv.

— Jeg dro på Kiwi og spurte om de hadde hydrogenperoksid, men de hadde ikke noe sånt. Så dro jeg til Byggmakker, men heller ikke her hadde de det. Men ekspeditøren hjalp meg, og sammen googlet vi på «hydrogenperoksid» og fant ut at det kunne brukes til å fjerne rust, fortalte Jakobsen i Oslo tingrett tirsdag.

PST byttet kjemikalieflaske

Han fant imidlertid stoffet på et apotek i Oslo, og kjøpte en liten flaske. Davud skal så ha bedt ham om å kjøpe en større flaske med sterkere konsentrasjon.

På apoteket oppga Jakobsen et pseudonym og et gammelt telefonnummer da han bestilte en liter med kjemikaliet.

Det Jakobsen ikke visste, var at PST i all hemmelighet tok kontakt med apoteket og byttet ut flasken med et ufarlig stoff.

Det ble kjent allerede i juli i fjor.

— Jeg hentet stoffet etter tre-fire dager og ringte Davud samme dag. Jeg sa på telefon at jeg hadde kjøpt «medisin» på apoteket, fordi jeg ikke husket navnet på stoffet, sa Jakobsen.

33-åringen forklarte at han fikk en mp3-spiller som betaling for stoffet, og at dette ikke var noe tema siden.

De tre tiltalte i saken ble pågrepet i en koordinert aksjon i fjor sommer, og er nå tiltalt for å ha inngått et forbund med mål om å angripe den danske avisen Jyllands-Posten og tegneren Kurt Westergaard i et terrorangrep.

Alle benekter straffskyld etter tiltalen.

 1. Les også

  Shawan Bujak innrømmer at han ønsker Westergaard død

 2. Les også

  Davud: - Jeg lurte Jakobsen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Trønder skyldig i terrorforbund og IS-deltakelse

 2. NORGE

  «Mirakelmedisin» ble markedsført med røverforskning

 3. LANGRENN

  «Med Johaug-saken er det ikke rart at mange tvinges til å tenke: Hva kan vi egentlig tro på?»

 4. A-MAGASINET

  Dette tilsvarer summen Nokas-ranerne kom unna med. Hvor tok pengene veien? Politiet sluttet å lete i 2006.

 5. VERDEN

  Derfor kan denne milliardæren ødelegge forholdet mellom Trump og Erdogan

 6. A-MAGASINET

  Tok med kone og barn fra Senja til IS – hever han ville starte bakeri.