Norge

Myndighetene vurderer forbud mot hjemmefester

Rapportene om private fester i påsken gjør Espen Nakstad, assisterende helsedirektør, bekymret.

Politiet valgte å rykke ut mange steder i landet for å stoppe hjemmefester natt til første påskedag. Nå advarer Helsedirektoratet om mulige konsekvenser.

  • NTB

– Vi ønsker i utgangspunktet ikke et system i Norge der man må ty til bøtelegging og andre strenge sanksjoner for å få folk til å følge de etablerte smittevernreglene. Men vi vil i dialogen med politiske myndigheter følge situasjonen nøye i tiden fremover, spesielt med tanke på ansamling av større grupper unge mennesker, advarer assisterende helsedirektør Espen Nakstad overfor NTB.

En rekke politidistrikter har varslet om mange fester der ungdommer var samlet påskeaften. Det uroer Nakstad.

– Alvorsprat

– Rapportene om private fester i påsken gjør det enda viktigere at foreldre tar en alvorsprat med ungdommene sine om at de må følge reglene for smittevern i Norge, sier Nakstad.

Les også

– Folk tar bare med seg teltet hjem og lar søppelet bli liggende

– Selv om unge mennesker i liten grad blir alvorlig syke av koronaviruset, vil de kunne bidra til at andre blir alvorlig syke. Derfor må unge også ta sin del av ansvaret på lik linje med alle andre i samfunnet, fremholder han.

– Vi har sett flere eksempler på at hjemmefester kan medføre veldig stor smittespredning hvis noen av deltagerne er syke. Vår klare oppfordring er: Hold avstand, ingen fest, sier han til VG.

Stoppet fester

Over hele landet måtte politiet bruke store ressurser på å stoppe hjemmefester lørdag. Operasjonsleder Jøran Solheim i Sørvest politidistrikt opplyser til NTB at de natt til søndag fikk 20 meldinger om fest og forstyrrelse av natteroen. Mens det var helt tomt i Stavanger sentrum, måtte politiet rykke ut og stoppe fester med over 20 personer til stede.

Unge mennesker som samles til fest, skaper bekymring i Helsedirektoratet.

– Vi gir råd og sier at de må ta del i smittedugnaden, at de må skjønne alvorligheten, sier Solheim, som også forteller at politiet i enkelte tilfeller har vært nødt til å iføre seg fullt smittevernutstyr.

Les også

«Hele» byen besøkte Oslomarka i påsken. Mobildata viser hvor flest dro.

– Tror det er over

Trøndelag politidistrikt melder på Twitter at de fikk 18 meldinger om feststøy og brudd på smittevernregler natt til søndag, men at de ikke har hatt kapasitet til å respondere på alle meldingene. Også politiet i Nordland måtte stoppe fester.

– Det virker som folk tror dette er over, og bare gjør som man føler for. Det er det på ingen måte, sier operasjonsleder Remi Johansen til VG.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Norge
  4. Helsedirektoratet
  5. Politiet