Muslimsk Ap-leder i Drammen ut mot jule- og nisseluenekt

Masud Gharahkhani, gruppeleder for Ap i bystyret, i Drammen ser ingen problemer med verken juleavslutning, nisseluer eller skolegudstjenester.

Masud Gharahkhani kjempet for å bli ordfører, men tapte for Tore Opdal Hansen i Drammen. Nå utfordrer han ordføreren på nisseluer og juleavslutning.
  1. klasse på Øren skole i Drammen skulle i forrige uke ha juleavslutning. Nei, det var «vintermarkering» de skulle ha, fikk de vite da de møtte opp.

Det var Drammens Tidende som først fortalte historien om jenta som ikke fikk lov til å ha på seg nisselue på juleavslutningen. Tradisjonelle julesanger ble det heller ikke sunget så mye av, men Trond-Viggo Torgersens «Tenke sjæl» ble fremført.

Masud Gharahkhani, ordførerkandidat for Arbeiderpartiet i Drammen under høstens valg, leder av opposisjonen i bystyret og muslim, mener denne saken er «feilslått og uakseptabel».

— Jeg har selv gått på norsk skole og opplevd juletradisjoner og juletiden. Det er viktig at barna får oppleve norsk kultur og tradisjon, mener han

Les også

Ingen juleavslutning i Drammen

Gharahkhani vil også ta opp saken med ordføreren i Drammen.

— Om dette handler om integrering har de misforstått. Det er viktig å kjenne ulike religioner. Jeg tror alle barn har sunt av å oppleve det.

Muslimen sier også at eventuelle julesanger med kristent innhold ikke er noe problem for ham.

- Hva med skolegudstjeneste?

— Jeg deltok på det, jeg hadde anbefalt det for mine barn, og ser ikke noe problem ved at skolen arrangerer gudstjenester så lenge eleven og familien har et valg om ikke å gå.

Oppgitt partikollega

Torgeir Micaelsen (Ap), leder av finanskomitéleder på Stortinget og tidligere leder av Drammen arbeiderparti var en av dem som var ute og kritiserte hendelsen på sosiale medier.

«God morgen. Vil dere se en fullstendig misforstått måte å bidra til det flerkulturelle Norge, kan dere titte på denne », skrev han på mikrobloggnettstedet Twitter og linket til saken til Drammens Tidende.

Torgeir Micaelsen kalte saken «fullstendig vanvittig» på Facebook.

Til Aftenposten.no sier han at han ble oppgitt da han oppdaget saken i morges.— Dette blir fullstendig misforstått, og det er en feilslått måte å tenke integrering og samhold på. Selv om det ikke ligger vonde intensjoner bak dette, kan vi ikke viske ut alt som handler om årelange tradisjoner og ofre det på integreringens alter, sier Micaelsen.

Ap-politikeren mener at en nasjon trenger fellesskapstradisjoner.

— Dette tåler vi fint å markere. Jeg er glad for at vi har sluttet med forkynnelse og at det er valgfritt å gå på julegudstjenester, men jeg mener også at i en juleavslutning må det være rom for å synge julesanger som kan identifiseres med den kristne høytiden jul. Det må være mulig å finne balanser her.

- Nissen trives i alle livssynsammenhenger

Human-Etisk forbund har tatt mange kamper mot kristendommens tilknytning til staten og skolen – blant annet skolegudstjenester. Men en kamp mot «juleavslutning» og nisseluer ønsker Jens Brun-Pedersen ikke.

Han viser blant annet til at i USA bruker man ofte «Happy holidays» i stedet for «Merry Christmas».

Jens Brun-Pedersen

— Men i Norden er vi så heldige å ha en benevnelse for høytiden som kan inkludere alle uavhengig av livssyn. Vi kaller ikke julen Kristus-messen. Derfor virker det unødvendig å innføre vintermarkering i stedet for julemarkering.Nisseluenekt er heller ikke noe Human-Etisk forbund vil stå på barrikadene for:

- Jeg tror nissen trives i alle livssynsammenhenger. De er veldig fleksible, enten de e røde eller blå. Det virker som man er litt for varsomme når man nekter nisseluer

Departementet: Overdrivelse

Roger Sandum (SV), statssekretær i Kunnskapsdepartementet sier til Aftenposten.no at han ikke vil mene noe om regien til skolearrangementer, eller hva som synges å gjøres.

— Skolene skal ta hensyn til ulike religioner, og det synes jeg skolene gjør. Men nisseluenekt er vel å overdrive. Det er ikke helt unaturlig på denne tiden av året, sier Sandum til Aftenposten.no.

Flere Frp-politikere reagerer også kraftig på saken.

— Det er en meget uklok vurdering bak å nekte barn å feire jul på en vanlig måte. Julefeiring er en normal tradisjon for barna. Det fremstår som litt hysterisk om noen i en misforstått forståelse for andre kulturer skal nekte barn å feire jul som vi alltid har gjort, sier partileder Siv Jensen i en uttalelse fra partiets informasjonsavdeling.

- Utslette vår kultur

Bente Thorsen som sitter i Kirke-, utdannings-, og forskningskomiteen sier det enda sterkere:

- Dette er et trinn på veien for å utslette vår egen kultur.

Thorsen sier også at hun trodde Human-etisk forbund ville støte dette som skjedde i Drammen, men er positivt overrasket over at de ikke gjør det, og kommenterer til slutt.

— Elevene fikk ikke ha på seg nisselue, men de kunne sikkert hatt på seg hijab. Det bare skurrer, avslutter Frp-politikeren.

Må ta hensyn

Rektor ved skolen er ikke enig i at de er i ferd med å radere bort de norske juletradisjonene.

– Jeg var ikke der selv, men ifølge en av klassestyrerne var dette en helt ordinær juleavslutning. Lærerne og elevene hadde blitt enige på forhånd at dette ikke skulle være en nissefest, sier rektor Tove Fredriksen til Drammens Tidende.

Hun understreker at skolen er nødt til å ta hensyn til alle barna på skolen og deres bakgrunn, men at de ikke på noen måte sensurerer bort norsk juletradisjon av den grunn.

Leder Tone Mette Pytte i Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU), som selv har en datter i 5.klasse, synes vintertemaet på avslutningen var grei.

— Men beskjeden kom veldig tett på selve arrangementet, dermed ble det nokoverraskende for noen. Det hadde nok ikke skapt så mye debatt om foreldre hadde vært bedre forberedt på det, sier Pytte.