Norge

Tilbakeviser kritikken

 • Elisabeth Randsborg
 • De fleste er fornøyd, men det hender vi har noen tilfeller der det blir utfordringer, sier Morten Davidsen i EF i Norge.

Ifølge den amerikanske organisasjonen CSFES (Committee for Safety of Foreign Exchange Students) er EF (Education Foundation for Foreign Studies) den organisasjonen som oftest bryter de føderale bestemmelsene, som skal ivareta sikkerheten til utenlandske utvekslingsstudenter i USA.

— EF er en gjenganger når det gjelder brudd på bestemmelsene som skal sikre at utvekslingsstudentene blir plassert i "gode omgivelser" i en "økonomisk stabil familie". Det er også et krav at organisasjonene sjekker familienes vandelsattest før de utplasserer studenter. Dette syndes det ofte mot. Vi har også mottatt klager og bekymringsmeldinger fra norske studenter og deres foreldre når det gjelder tre andre norske organisasjoner: Explorius, ASPECT Foundation og STS Foundation, sier Danielle Grijalva i CSFES til Aftenposten.

Også briten Chris Gould, med 30 års politierfaring bak seg og nå leder for interesseorganisasjonen Child-Safe International, er svært kritisk til organisasjonen EF.

- Jeg jobber for å skape en holdningsendring hos utvekslingsorganisasjonene. I utgangspunktet er misbruk og overgrep mot utvekslingsstudenter noe organisasjonene ikke ønsker å vite noe om, men jeg har sett en viss holdningsendring de siste årene. Dette er et område som aldri vil bli godt nok regulert, men organisasjonen EF er en av de vanskeligste å ha med å gjøre. De er ikke interessert i å vite noe, de blånekter for at det skjer brudd på reglene og kaller meg rett ut for en løgner, forteller Gould.

EF

EF Highschool Year er den største aktøren på det norske markedet og sender flere hundre studenter til USA hvert år. Nøyaktig hvor mange, vil de ikke opplyse om. Landansvarlig for EF i Norge, Morten Davidsen, tilbakeviser at organisasjonen er noen versting.

— Vårt slagord er å gi studentene "the best time of your life", det er det vi jobber for hver dag. Et utenlandsopphold byr på mange førstegangsopplevelser for studentene. Noen takler det lett, andre kan få det tøffere. De fleste er fornøyd, men det hender vi har noen tilfeller der det blir utfordringer, sier Davidsen.

- Hva slags problemer?

— Jeg vil ikke kommentere konkrete saker, men de tilfellene der det har vært vanskeligheter, er saker som har involvert våre samarbeidsorganisasjoner i USA. Vi har hørt at det kan ha vært lokale representanter som har vært for nært knyttet til vertsfamiliene, og det kan være manglende rutiner for hvordan man følger opp studentene og vertsfamiliene. Derfor har vi besluttet at vi fra og med i år kutter ut samarbeidet med våre samarbeidsorganisasjoner i USA og vil stå for hele prosessen selv. Det blir EF hele veien, og da blir det lettere for oss å følge opp hvis det oppstår problemer.

- Hvor mange problemsaker kan det bli pr. år?

— Det er ikke mange, og i de fleste tilfellene finner vi frem til en løsning som alle parter er fornøyd med, sier Davidsen.

STS Education

Denne organisasjonen vil ikke opplyse hvor mange studenter de formidler hvert år, men sier de sender et tresifret antall elever til utlandet.

— De fleste utvekslingene går bra, men det hender selvsagt at ting skjærer seg, og folk klager. Det skjer oftere de siste årene. Det er blitt enklere å bruke sosiale medier, der de hisser hverandre opp. Men ofte er det snakk om små problemer, sier programkoordinator Evelyn Voss.

- Hva slags problemer?

— Som regel småtterier, men det kan også være dårlig kjemi mellom vertsfamilien og studenten, og det kan vi aldri gardere oss mot.

Voss avviser at de sender flere studenter til USA enn de har vertsfamilier til.

- Det har aldri skjedd. Vi vet alltid hvor mange studenter vi kan sende over.

— Hender det at studentene klager i etterkant og vil ha kompensasjon når de er kommet hjem?

- Det kommer noen klager hvert år, men ikke mange. Vi utreder hver klage nøye og prøver å bli enige. Vi tilbyr selvsagt penger og kompensasjon hvis det er begått feil og de mener de ikke har fått det de har betalt for, sier Voss.

ASPECT Foundation

Denne organisasjonen har drevet utveksling i Norge siden 1977 og sender hvert år ca. 100 studenter til utveksling i USA hvert år. Også ASPECT mottar noen klager hvert år.

- De må sende en skriftlig redegjørelse til oss om hva de ikke er fornøyd med. Hvis vi ikke har oppfylt vår del av avtalen, gir vi en erstatning. Men jeg kjenner ikke til at det skal være begått grove overtramp mot utvekslingsstudenter, sier programansvarlig Silje Bekken-Pedersen.

Hun sier det er flere tilfeller hvert år der man må bytte vertsfamilier, men understreker at amerikanske myndigheter nå innskjerper kravene til utvekslingsorganisasjonene.

— State Departement har skarpt fokus på å renske opp for å unngå alvorlige saker, og det er bra for studentene at det nå blir strengere krav for å bli godkjent som vertsfamilie.

Explorius

Manager Tone Brenden i Explorius opplyser at det er partnerorganisasjonene i vertslandet som velger ut vertsfamilier.

— Reglene krever at familien sender en søknad, der de blant annet opplyser om familiebakgrunn, familiesituasjon og yrke. De må også levere en vandelsattest fra politiet på alle over 18 år i familien. I tillegg blir det foretatt personlig intervju og besøk hos vertsfamiliene, sier Brenden og understreker at det blir rekruttert familier fra alle sosiale lag og geografiske områder.

- Det er vertsfamiliene som velger den enkelte student, ikke omvendt. Vertsfamilier i det offentlige highschool-programmet får ingen betaling, så det er ikke mulig å ta inn studenter for økonomisk vinnings skyld, sier hun.

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Språkreisemilliardær om skatteparadis-anklagene: - Maktmisbruk

 2. ØKONOMI
  Publisert:

  Hun lokker nordmenn til å bli rike på nett-mynter

 3. NORGE
  Publisert:

  Statsadvokaten i New York går av etter anklager om fysiske overgrep

 4. NORGE
  Publisert:

  Stoltenberg: - Noe av det vi ser er skremmende

 5. NORGE
  Publisert:

  – Det var våre verdier som vant

 6. NORGE
  Publisert:

  Nærmere 100 tatt i fartskontroller i Hedmark