Norge

Kommunen gjør helomvending: Mona Anita Espedal får 2 millioner kroner i erstatning

Sandnes kommune gjør helomvending og øker erstatningsutbetalingen i barnevernssaken til Mona Anita Espedal. Beløpet øker fra 725.000 kroner til 2 millioner kroner, og ble vedtatt mandag kveld.

Sandnes kommune gjør helomvending og øker erstatningsutbetalingen i barnevernssaken til Mona Anita Espedal.
  • Ellen Kongsnes
  • Ove Heimsvik
    Journalist

(Stavanger Aftenblad): – Dette er helt fantastisk. Jeg er veldig glad for at jeg endelig blir trodd, sier Espedal til Aftenbladet. 29-åringen feirer den gode nyheten på familieferie i Danmark, og sender oss et bilde fra Legoland.

Espeland ble kjent da hun fortalte historien om sin egen og hennes søskens barndom og oppvekst i NRK Brennpunkt i fjor.

Hun fikk beskjed om Sandnes kommunes snuoperasjon på telefon ved 09-tiden mandag morgen, direkte fra ordfører Stanley Wirak (Ap).

– Han informerte meg om hva som ville skje i Sandnes bystyre senere i dag. Så beklaget han at dette hadde tatt veldig lang tid og ønsket meg lykke til videre i livet, sier Espedal til Stavanger Aftenblad.

Bystyret i Sandnes vedtok enstemmig å øke erstatningen mandag kveld.

Ny, tredje sakkyndigrapport

Det nye vedtaket kommer etter at kommunen har mottatt ny sakkyndigrapport i forbindelse med Espedals barnevernssak. Rapporten ble bestilt i fellesskap av hennes og kommunens advokater, etter at det tidligere forelå to uavhengige rapporter med svært ulikt resultat.

  • Dokumentaren «En søsters kamp» om Mona Anita Espedal og hennes søsken ble sendt på Brennpunkt i 2018.

Den ene rapporten var bestilt i forståelse med Mona Anita sin advokat, mens den andre rapporten hadde et annet oppdrag og var utarbeidet i forbindelse med en annen sak.

Mona Anita Espedal fikk varme klemmer under fakkeltoget som ble arrangert til støtte for hennes kamp om erstatning i januar i år. I dag vant hun frem.

Sandnes kommune var ikke oppdragsgiver for denne rapporten.

På grunn av svært sprikende konklusjoner i de to første rapportene ønsket
Sandnes kommune en ny uavhengig vurdering. Valg av psykolog og oppdrag for den tredje og siste rapporten ble gjort i samarbeid med Espedals advokat.

NRKs journalist Syed Ali Shahbaz Akhtar vant pris for årets nyhetssak for avsløringen av Mona Anita Espedals sak. Her sammen med Espedal under utdelingen.

Sandnes kommune har hele tiden erkjent feil og vært opptatt av en rettferdig behandling og at Mona Anita skal få den erstatningen hun har krav på. Samtidig har kommunen vært opptatt av å ha en grundig og juridisk forsvarlig saksbehandling, heter det i en pressemelding fra kommunen.

Øker beløpet til 2 millioner kroner

Mens de to tidligere sakkyndigrapportene konkluderte med henholdsvis 0 og 1,5 millioner kroner i erstatning, er konklusjonen i den siste rapporten at Mona Anita Espedal er påført skade på grunn av oppvekstforholdene som gir grunnlag for en erstatning på 2 millioner kroner.

Rapporten gir ikke et entydig svar på hvor stor del av dette som kan knyttes til forsømmelser fra kommunen, opplyser ordfører Stanley Wirak.

Han la i samråd med rådmannen frem en sak for bystyret mandag ettermiddag, hvor det ble anbefalt å utbetale beløpet på 2 millioner med fradrag for 725.000 kroner, som Espedal tidligere har mottatt fra kommunen.

Dette beløpet er identisk med maksimalsum for den kommunale oppreisningsordningen for barnevernsbarn.

Mona Anita Espedal holdt 17. mai-talen på Jørpeland i år.

– Dette er bittersøtt

– Jeg regnet med at dette ville gå min vei til slutt, for jeg visste jo at jeg har skader som skriver seg tilbake fra barndommen. Men det har vært en lang kamp mellom meg og Sandnes, og jeg har aldri klart å skjønne logikken, når kommunen først hadde erkjent ansvar i saken min, sier Espedal til Aftenbladet.

– Hvordan opplever du å endelig vinne frem?

– Det er utrolig godt, men samtidig ... Jeg har måttet kjempe for dette i nesten fem år før jeg har nådd frem, så det føles bittersøtt, rett og slett.

– Hva mener du lærdommen må være av denne saken?

– At både Sandnes og andre kommuner forstår at det ikke er offeret som skal kjempe på denne måten for å få det man har rett og krav på. Sånn skal det ikke være, sier Mona Anita Espedal, som feirer på familieferie i Danmark med samboeren Stian og barna Milian (10 år), Matheo (8) og Thea Amalie (3).

Ber om unnskyldning – igjen

– På vegne av Sandnes kommune vil jeg igjen beklage overfor Mona Anita for den manglende oppfølging hun fikk som barn. Vi har stor forståelse for den belastning denne saken har medført. Samtidig ber jeg om forståelse for at dette også har vært en komplisert og juridisk vanskelig sak for kommunen. Jeg er glad for at saken nå kan avsluttes og at Mona Anita får en økt økonomisk erstatning, sier Sandnes-ordfører Stanley Wirak.

– Jeg tror mange nå trekker et lettelsens sukk. Utfallet er nå heldigvis det rette, det er bare så synd at dette har tatt så lang tid og vært en så stor påkjenning for Mona Anita, sier Thor Magne Seland, gruppeleder for Høyre.

Les mer om

  1. Sandnes
  2. Sandnes kommune
  3. Barnevern