Norge

XXL-ansatte måtte gjøre armhevinger som straff fra ledelsen

Sjefer ved norske XXL-varehus har i flere år brukt armhevinger som en straffereaksjon overfor ansatte. Det hevder både nåværende og tidligere ansatte.

Oslo 20181219. Aksjekursen til sportskjeden XXL stupte 40 prosent da Oslo Børs åpnet onsdag. Nesten tre firedeler av selskapets verdi har forduftet i løpet av året. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

 • NTB

Å møte opp for sent på jobb eller til infomøter er blant de vanligste grunnene til at sjefer i sportskjeden har beordret armhevingene, skriver E24. Kildene til påstandene er fem nåværende og tidligere ansatte.

De hevder også at ledere i bedriften har krevd pushups hvis ansatte glemmer ukens salgsmål, eller omtaler en kunde i butikken som «kunde». Hos XXL skal nemlig kunder omtales som «gjester».

I Sverige ble det i mars kjent at en XXL-butikk i Stockholm benyttet armhevinger som straffereaksjon, og konsernsjef Tolle Grøterud i XXL Norge innrømmer at det har forekommet også i Norge.

– Noe som startet som et konkurransepreget og uhøytidelig element, der man ble oppfordret til å ta «pushups» hvis man tapte en intern konkurranse, utviklet seg i noe mer uheldig retning, der enkelte ansatte følte på et ubehag og en ukultur knyttet til dette, skriver han i en epost til E24.

Grøterud opplyser at det er nulltoleranse for slike metoder og hevder at en undersøkelse de foretok etter saken i Sverige viste at dette ikke var utbredt i Norge, men gjaldt noen få eldre tilfeller.

Les mer om

 1. XXL
 2. Arbeidsmiljø

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Flere XXL-butikker ba ansatte jobbe gratis på «dugnad»

 2. ØKONOMI

  Fredag ble butikken stengt etter sjokkfunn. Dagen etter sier norske kunder at de fikk handle videre.

 3. NORGE

  E24: Forbrukertilsynet politianmelder XXL etter prisjuks

 4. ØKONOMI

  Power-ansatte ble bedt om å jobbe gratis

 5. ØKONOMI

  Cathrine Heieren forhåndsbetalte 60.000 kroner dager før konkurs: – Jeg føler meg lurt

 6. ØKONOMI

  Kleskjedene Brandstad og Wagner slått konkurs i Norge