Norge

- Jenta opplever at det verste er over

LILLEHAMMER (Aftenposten.no): Bistandsadvokaten til jenta mener troverdigheten til Øygard er svekket. Aftenpostens rettskommentator kaller Øygards Skype-forklaringer for pinlige.

Jentas bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal mener den tiltaltes troverdighet er svekket.
  • Andreas Slettholm
    Andreas Slettholm
    Kommentator

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal avsluttet den første rettsuken med å spørre ut tiltalte Rune Øygard.

— Jeg spurte om forhold som berører fornærmedes troverdighet, for det skal være en del vitneførsel om det senere. I tillegg ønsket jeg å belyse motstridende forhold i hans forklaring, sier Hjortdal.

- Motstridende

Hun spurte i retten blant annet om at Øygard ga henne et bankkort til fri benyttelse, samtidig som han har sagt at han skulle lære henne om økonomistyring.

Han har også fortalt at jenta hadde et problematisk forhold til sannheten, og at han har forsøkt å teste henne blant annet under Skype-samtalene.

— Han fremstiller dette som et farsforhold, samtidig som han forsøker å teste henne og fremstiller henne som en løgner. Det synes jeg er veldig motstridende, sier Hjortdal.

Hun forteller også at jenta er fornøyd etter første rettsuke.

- Ja, det tror jeg. Hun opplever at det verste er over, sier Hjortdal.

Selv mener hun at Øygards troverdighet er svekket etter dagen i dag.

— Jeg opplever at min klients troverdighet er styrket, og tiltaltes er svekket, sier Hjortdal.

Lakenundersøkelser uten resultat

Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen påpeker at det ikke har vært lagt frem noen dokumentasjon på seksuell omgang hittil i rettssaken.

Les også

Øygard bekrefter «griseprat» på Skype

— Vi har heller ikke i dag hørt noen dokumentasjon på at det har vært femti samleier, eller ett eller to samleier. Etter min oppfatning er er det fortsatt ord mot ord i dette spørsmålet. Så skal det komme vitner i neste uke som skal kaste lys over begges troverdighet, sier Yvonne Larsen.Hun var også opptatt av at Folkehelseinstituttets lakenundersøkelser ikke har gitt resultat.

— Vi har også fått frem at det ikke på noe sted er funnet sædflekker, der politiet har tatt beslag og undersøkt laknene, sier Larsen.

- Beviser ikke samleie

Hun mener at Skype-samtalene ikke beviser tiltalepunktene.

Les også

Øygards forsvarer: Skype-meldingene handler ikke om seksuell aktivitet

— Man kan ikke trekke den slutning at fordi han har snakket slik han har gjort, så har det vært femti samleier, sier Larsen.- Hvorfor er det så viktig for eksempel at kona skal se hva han driver med på Skype?

— Han har jo sagt at kona har sett mye av det, så det har ikke vært så viktig. Men det er klart, jenta ønsket heller ikke noen skulle se de samtalene han nå har beklaget, sier Larsen.

Femti samleier

Jenta har tidligere forklart at de har hatt rundt 50 samleier mellom september 2009 og september 2011. De har svært forskjellige forklaringer på alt fra hvem som først tok kontakt da de innledet sin nære relasjon, til hva som skal ha skjedd på hotellrom og hytter.

Rune Øygard erkjenner ikke straffskyld, og mener han ikke har gjort noe av det han er tiltalt for.

Les også

  1. Øygard: - Jeg føler meg skikkelig tråkket på

  2. Øygard i SMS: «Eg elskar deg og berre deg»

  3. Jenta (16): - Rune var ingen farsfigur