Norge

MDG-Berg klarer ikke svare på omfanget av lovbrudd i kommunal etat. Opposisjonen krever granskning.

Opposisjonspartiene i Oslo krever granskning av byråd Lan Marie Bergs kontroll med energigjenvinningsetaten, melder NRK. Etaten har hatt hundrevis av brudd på arbeidsmiljøloven, men byrådsavdelingen kan ikke svar på hvor stort omfanget er.

Forbrenningsanlegget på Haraldrud i Oslo tilhører Energigjenvinningsetaten, som har hatt svært mange lovbrudd. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

 • Halvor Hegtun
  Journalist
 • NTB

Det jobbes for mye ved Oslos søppelanlegg. Energigjenvinningsetaten (EGE) erkjente i fjor over 500 brudd på arbeidsmiljøloven i 2017 og 2018. Mange av bruddene var knyttet til to perioder i april og oktober 2018. Det fikk Berg og hennes byrådsavdeling til å bestille en ekstern granskning av hele etaten fra konsulentselskapet PWC.

I august gikk Arbeidstilsynet inn i saken og ba om en redegjørelse. De krever å få vite hvor mange lovbrudd byråd Lan Marie Berg (MDG) var kjent med. De vil også vite hvordan etaten har informert henne om bruddene. Byrådsavdelingen hun styrer svarer imidlertid at de ikke har en tilfredsstillende oversikt over innhold og omfang nå, fordi de venter på en pågående PwC-gransking av etaten, skriver NRK.

Vil ikke svare

Byråd Lan Marie Berg vil ikke stille til intervju om denne saken, ifølge NRK. Byrådsavdelingen forklarer manglende vilje til å svare med at det allerede pågår en granskning.

Miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg venter på ekstern granskning, men kan selv bli gransket. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Nå har også gruppelederne i Høyre, Venstre, Frp og KrF i Oslo bystyre mobilisert. I et felles brev krever de granskning av miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG) og hennes rolle i styringen med energigjenvinningsetaten (EGE), melder NRK.

«Undersøkelsene bør inkludere, men ikke nødvendigvis begrenses til, brudd på arbeidsmiljøloven, styringen av prosjektet nye garderobeanlegg, byrådens styring av etaten i de to nevnte sakene samt hvordan byråden har overholdt sin informasjonsplikt overfor bystyret», skriver opposisjonspartiene i sitt brev til bystyrets kontrollutvalg.

Eivor Evenrud (R) har heller ikke forståelse for argumentet om at PwC må konkludere før byråden kan informere om lovbrudd i etaten hun har ansvar for.

– Nå er det snart ett år siden Berg fikk tallene som NRK har slått opp. At byråden ikke kan svare Arbeidstilsynet på spørsmålene, er oppsiktsvekkende, sier hun.

Det er bare to og et halvt år siden søppelkrisen i Oslo skapte storm rundt Berg. Dagbladet avdekket da 2000 brudd på arbeidsmiljøloven i søppelselskapet Veireno.

 1. Les også

  Byrådet tiet om mer enn 500 brudd på arbeidsmiljøloven

 2. Les også

  Slår sammen etater etter varsler om brudd på arbeidsmiljøloven

 3. Les også

  Oslo kommune brukte 18 millioner på garderober som aldri ble bygget

 4. Les også

  Ni kritiske punkter ble listet opp sommeren før Veireno overtok søppelhåndteringen i Oslo. Nå kommer dommen fra Deloitte.

Les mer om

 1. Arbeidsmiljø
 2. Berg
 3. Oslo
 4. Arbeidstilsynet

Flere artikler

 1. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Byråd Berg kan ikke overlate til private aktører å svare

 2. OSLO
  Publisert:

  Byrådet tiet om mer enn 500 brudd på arbeidsmiljøloven

 3. OSLO
  Publisert:

  Brudd på anskaffelsesregler og uryddige ansettelser i Oslo kommune

 4. NORGE
  Publisert:

  Kommunerevisjonen vil undersøke alle Lan Marie Bergs etater

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Klart for ny søppelgransking i Oslo

 6. OSLO
  Publisert:

  Tusenvis av brudd på arbeidsmiljøloven ble aldri rapportert oppover