Norge

- Sp-politikk gir dyr mat

Rema 1000-sjefen mener landbruket har skylden for den dyre maten i Norge. Kutt tollen, og maten ville kostet 30 prosent mindre, mener Ole Robert Reitan.

Reitan ønsker at dagligvarekjeder, industri og landbruket kan samarbeide om hvordan man skal sikre fremtidens landbruk.
  • Marita E. Valvik Sverre Stenseng

Les også:

  • Reitans debattinnlegg:

— Toll skaper ingen vekst. Hadde vi fjernet tollen kunne maten vært 30-40, ja kanskje 50 prosent billigere her i landet, sier Rema-eier Ole Robert Reitan til Aftenposten.

Ole Robert Reitan.

Neste uke kommer matkjedeutvalget med sin konklusjon og Reitan er en av dem som stadig blir beskyldt for at maten her i landet er dyr. I et debattinnlegg i dagens avis tar Reitan et kraftig oppgjør med landbruket og norske politikere.

— Landbruksministeren har gjort det til en fanesak å stadig gå i strupen på dagligvarebransjen. Dette kan ikke være noe annet enn en bevisst strategi for å ta oppmerksomheten bort fra det faktum at Senterpartiets politikk er den aller viktigste årsaken til at maten i Norge er for dyr, skriver Reitan.

388 prosent toll

Han mener det nærmeste vi kommer samrøre og nettverk i Norge nettopp må være i landbruksorganisasjonene, Landbruksdepartementet og landbrukssamvirket.

Reitan utdyper til Aftenposten at han med sitt innlegg ikke ønsker ytterligere krig med landbrukssamvirket.

— Om ti år må norsk landbruk være robust nok til å få solgt varene sine uten toll, sier Reitan.

Et eksempel han trekker frem er melk. I dag er det 388 prosent toll på importert melk.

- Fjern den! I Danmark fortsetter danskene å kjøpe dansk kjøtt selv om utenlandsk er billigere. Sånn vil det bli i Norge også. Vi stoler på de norske bøndene og tror norsk melk er bedre enn for eksempel tysk melk. Så la oss prøve det, sier Reitan.

Han ønsker at kjeder, leverandører og landbruket setter seg ned og planlegger hvordan de sammen skal kunne selge norsk mat de neste ti årene, der målet er å fjerne all toll i 2022.

— Det er det vi alle ønsker, å selge norsk mat, sier Reitan.

Når man kommer frem til 2022, kan det hende det fortsatt må være toll på enkelte varer, blant annet for å beskytte virksomhet i enkelte distrikter. Han mener også at en del toll kan byttes ut med kontroller av matsikkerheten.

Unnamanøver

Landbruksminister Lars Peder Brekk vil ikke gå inn på en diskusjon om importvern og tollsatser nå, fordi han mener alle må vente til matkjedeutvalget kommer med sin innstilling i neste uke.

— Alle, også Ole Robert Reitan, hadde vært tjent med å vente med debatten til vi har sett hva matkjedeutvalget kommer med. Når han angriper importvernet nå, så er det for å sette fokus på noe annet enn det han frykter fokus på. Det er en avsporing fra diskusjonen. Vi er gjerne med på å diskutere importvernet, men ikke i denne sammenhengen, som handler om maktforholdene i verdikjeden for mat, sier Brekk.

Les også

  1. Derfor er maten for dyr

  2. Nå blir det mer utenlandsk ost og kjøtt