Norge

Nasjonal sikkerhetsmyndighet har oppdaget mistenkelig IT-aktivitet hos flere virksomheter

Nasjonal sikkerhetsmyndighet har oppdaget mistenkelig aktivitet hos flere virksomheter i forbindelse med undersøkelsen av dataangrepet mot Stortinget.

Bente Hoff, avdelingsdirektør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, sier at de til stadighet opplever forsøk på digitale angrep mot norske samfunnsverdier. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

 • NTB

Etter IT-angrepet mot Stortinget i forrige uke har Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) jobbet tett med sikkerhets- og etterretningstjenestene om håndteringen.

Det er nå oppdaget lignende mistenkelig aktivitet hos andre virksomheter, både offentlige og private, opplyser NSM i en pressemelding.

Har iverksatt tiltak

– Vi opplever til stadighet forsøk på digitale angrep mot norske samfunnsverdier og vil derfor sterkt oppfordre både virksomheter og privatpersoner til å bidra i forebyggende sikkerhetsarbeid, sier avdelingsdirektør Bente Hoff i en pressemelding.

NSM Nasjonalt cybersikkerhetssenter koordinerer og bistår de aktuelle virksomhetene med analyse, rådgivning og tekniske tiltak.

NSM oppfordrer virksomheter til å blant annet benytte totrinnsautorisering og unike passord per tjeneste, i tillegg til å gjennomføre jevnlige sikkerhetsoppdateringer.

IT-angrep mot Stortinget og i Innlandet

Dataangrepet mot Stortinget ble offentlig kjent tirsdag 1. september, men ble oppdaget uken før. Stortingets administrasjon ble da oppmerksomme på uautoriserte pålogginger i epostkontoer tilknyttet Stortinget.

Om kvelden tirsdag 1. september oppdaget også Hedmark IKT, som drifter IT-systemene i kommunene Hamar, Stange, Kongsvinger, Sør-Odal, Løten, Nord-Odal og Grue i Innlandet, et angrep der eposter med et skadelig vedlegg ble sendt til ansatte i kommunene. Ifølge NSM er det ikke noen forbindelse til angrepet som Stortinget har vært utsatt for.

 1. Les også

  PST vil etterforske om statlig aktør står bak IT-angrepet på Stortinget

Les mer om

 1. Dataangrep
 2. Hacking
 3. Sikkerhet
 4. NSM
 5. Nasjonal sikkerhetsmyndighet

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Regjeringen: Russland sto bak dataangrep på Stortinget

 2. NORGE
  Publisert:

  Er dette de russiske hackerne som angrep Stortinget? De elsker bandet Queen. Putin kaller dem kunstnere.

 3. NORGE
  Publisert:

  Sikkerhetstjenestene presenterer ny trusselvurdering

 4. KOMMENTAR
  Publisert:

  Søreides anklage mot Russland er sensasjonell, men lite overraskende

 5. VERDEN
  Publisert:

  Hackerne er midt i et angrep mot USA. Nå har de kommet seg inn til landets atomvåpenbyrå.

 6. NORGE
  Publisert:

  PST: Datainnbruddet mot Stortinget er ferdig etterforsket