Norge

Nasjonal sikkerhetsmyndighet har oppdaget mistenkelig IT-aktivitet hos flere virksomheter

Nasjonal sikkerhetsmyndighet har oppdaget mistenkelig aktivitet hos flere virksomheter i forbindelse med undersøkelsen av dataangrepet mot Stortinget.

Bente Hoff, avdelingsdirektør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, sier at de til stadighet opplever forsøk på digitale angrep mot norske samfunnsverdier. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

 • NTB

Etter IT-angrepet mot Stortinget i forrige uke har Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) jobbet tett med sikkerhets- og etterretningstjenestene om håndteringen.

Det er nå oppdaget lignende mistenkelig aktivitet hos andre virksomheter, både offentlige og private, opplyser NSM i en pressemelding.

Har iverksatt tiltak

– Vi opplever til stadighet forsøk på digitale angrep mot norske samfunnsverdier og vil derfor sterkt oppfordre både virksomheter og privatpersoner til å bidra i forebyggende sikkerhetsarbeid, sier avdelingsdirektør Bente Hoff i en pressemelding.

NSM Nasjonalt cybersikkerhetssenter koordinerer og bistår de aktuelle virksomhetene med analyse, rådgivning og tekniske tiltak.

NSM oppfordrer virksomheter til å blant annet benytte totrinnsautorisering og unike passord per tjeneste, i tillegg til å gjennomføre jevnlige sikkerhetsoppdateringer.

IT-angrep mot Stortinget og i Innlandet

Dataangrepet mot Stortinget ble offentlig kjent tirsdag 1. september, men ble oppdaget uken før. Stortingets administrasjon ble da oppmerksomme på uautoriserte pålogginger i epostkontoer tilknyttet Stortinget.

Om kvelden tirsdag 1. september oppdaget også Hedmark IKT, som drifter IT-systemene i kommunene Hamar, Stange, Kongsvinger, Sør-Odal, Løten, Nord-Odal og Grue i Innlandet, et angrep der eposter med et skadelig vedlegg ble sendt til ansatte i kommunene. Ifølge NSM er det ikke noen forbindelse til angrepet som Stortinget har vært utsatt for.

 1. Les også

  PST vil etterforske om statlig aktør står bak IT-angrepet på Stortinget

Les mer om

 1. Dataangrep
 2. Hacking
 3. Sikkerhet
 4. NSM
 5. Nasjonal sikkerhetsmyndighet

Relevante artikler

 1. NORGE

  Er dette de russiske hackerne som angrep Stortinget? De elsker bandet Queen. Putin kaller dem kunstnere.

 2. KOMMENTAR

  Søreides anklage mot Russland er sensasjonell, men lite overraskende

 3. NORGE

  Regjeringen: Russland sto bak dataangrep på Stortinget

 4. NORGE

  Faren for hacking er ikke over, mener ekspert: – Slike angrep er vedvarende

 5. NORGE

  Stortinget har vært utsatt for et omfattende IT-angrep. - Ganske ekkelt, sier Sp-topp

 6. NORGE

  Kommuneansatte i Hedmark utsatt for epost-svindel