Norge

Eskil Pedersen: - Utilregnelighetsdom vil skape uro

Eskil Pedersen frykter uro og debatt dersom Anders Behring Breivik i dag dømmes til tvungent psykisk helsevern i stedet for fengselsstraff. Les hva AUF-lederen, pårørende og overlevende tenker før den historiske dommen.

Fra terrassen til AUFs lokaler på Youngstorget ser Eskil Pedersen rett over på høyblokka, som fremdeles står tildekket med en massiv hvit duk. Nå ser han frem til å bli ferdig med rettssaken. Foto: VIBEKE BUAN

 • Vibeke Buan

Fredag klokken 10 faller dommen i den største straffesaken i Norge siden andre verdenskrig. Da får vi vite om dommerne er enige med aktoratet, og dømmer Anders Behring Breivik til tvungent psykisk helsevern, eller om de mener han er strafferettslig tilregnelig og idømmer ham fengselsstraff.

Terrortiltalte Anders Behring Breivik (33) har varslet at han vil anke dersom dommerne mener han er for syk for å bli straffet for ugjerningene sine.

— Jeg føler et sinne

Eskil Pedersen vil sitte i sal 250, få meter fra drapsmannen som utpekte AUF-lederen som et av hovedmålene for terrorangrepet på Utøya, når den historiske dommen leses opp i dag.

— Det blir en viktig dag for oss som er berørt og også for AUF, dette er samfunnets oppgjør med denne personen og handlingene. Det går jeg til med mye alvor over meg. Og med uvisshet over hvordan utfallet blir, sier Pedersen.

Les også

Dette er sikkerhetstiltakene for Breivik - uansett dom

— Siden tilregnelighetsspørsmålet er så åpent synes jeg det er vanskelig å ha en tydelig forventning til det. Men det blir godt å vite hvordan dommeren har tenkt. Så må vi forberede oss på at det kan bli ankebehandling. Jeg skulle helst sett at det ikke ble det, men på dette området som alle andre områder må vi bare følge rettsstatens spilleregler.

- Hvis det blir en dom på tilregnelighet tror jeg det blir roligere enn hvis det blir dom basert på utilregnelighet. Vi vet mange er uenig i at gjerningspersonen skal anses som utilregnelig og få behandling. Og det kommer til skape uro og diskusjon i lengre tid hvis han blir ansett som utilregnelig, sier Pedersen, som selv ikke ønsker å svare på spørsmål om sine egne ønsketenkninger knyttet til dommen.

- Under rettssaken uttalte du at du hater Breivik. Hva føler du overfor gjerningsmannen nå?

Les også

Utilregnelig Breivik kanbli fire ganger så dyr

— Jeg må si at siden rettsaken tok slutt har jeg tenkt veldig lite på ham. Det har vært merkbart mindre om ham i mediene også. 22. juli ble en dag som handlet kun om menneskene som ble drept og menneskene som lever, og ikke om ham. Men er klart at vi vil fra tid til annen ha den referansen til ham i forhold til en stor sorg som vi bærer på.

- Vi ønsker et punktum

— Mannen må straffes på det strengeste ut fra de gjeldende regler, sier Jon-Inge Sogn.

Datteren hans, Isabel på 17 år, var på sin aller første sommerleir på Utøya da hun ble drept av Breivik i Bolsjevika, helt nord på øya.

— Han er en fare og må holdes borte fra samfunnet. Om han er utilregnelig eller tilregnelig spiller egentlig ikke så stor rolle. Men jeg håper at han blir dømt tilregnelig, for da slipper vi kanskje en ankesak, vi slipper å forholde oss til at noen kan forsøke å få ham prøveløslatt, og vi kan bli ferdig med dette og gå videre. Vi håper på et punktum, slik at vi slipper å forholde oss til ham mer, sier han.

- Vi håper på et punktum, slik at vi slipper å forholde oss til ham mer, sier Jon-Inge Sogn. Foto: SCANPIX NTB

— Men uansett så er vi ganske ferdig med ham i morgen. - Det har vært et tøft år, det har vært tøft å være i rettssalen, denne uka er beintøff, og det kommer til å bli beintøft på fredag fram til vi går ut av rettssalen, sier Sogn.

Når retten er hevet fredag ettermiddag håper han at også nyhetsinteressen dabber av, at pressen skriver mindre om massemorderen.

— Hvor han soner, hvordan han var det på cella og så videre – det er ikke relevant for saken, det er uinteressant, mener Sogn.

- Jeg vil slippe å ha noe mer med ham å gjøre

— Jeg har ingen forventninger til dommen. Jeg har prøvd å komme i gang med skape en så normal hverdag for oss selv og de to jentene vi har igjen hjemme, så jeg har egentlig ikke tenkt så mye på hvordan det blir, sier Vanessa Svebakk. Hun mistet datteren Sharidyn Svebakk-Bøhn (14) på Utøya.

— For min del spiller det egentlig ingen rolle om han blir dømt tilregnelig eller utilregnelig. Men av praktiske årsaker ønsker jeg at han skal dømmes tilregnelig. Da slipper vi at saken kommer opp så ofte, slipper å måtte ha noe mer med ham å gjøre. Jeg har tillit til at kriminalomsorgen i Norge sørger for at han aldri slippes ut. Det er det viktigste, sier Svebakk.

Hun skal være til stede i tinghuset i Oslo for datteren sin når dommen leses opp. Svebakk synes perioden med rettssaken har vært tung. Før hovedforhandlingene startet visste familien fremdeles ikke alt om hva som hadde skjedd med datteren deres, og de brukte mye tid på å forsøke å få svar på spørsmål. Noen av dem er fremdeles ubesvart.

Vanessa Svebakk mistet datteren Sharidyn Svebakk-Bøhn (14) på Utøya. Foto: STIG B. HANSEN

— Under rettsaken kom det frem en del opplysninger vi ikke var klar over. Det var også veldig tungt å høre tiltalte fortelle om planleggingen. Samtidig var de også godt å se at han er så gal. Og jeg angrer ikke at jeg fulgte med i ti uker, selv om det tok veldig mye av våre krefter. Det føltes riktig der og da, og jeg tror det var en del av den prosessen noen av oss etterlatte måtte gjennom, selv om vi var slitne etterpå.Parallelt med rettssaken har hverdagen hjemme bestått i bleieskift og nattevåk. Sharidyns yngste søster var 18 måneder da storesøsteren ble drept på AUFs sommerleir.

Det siste året har vært preget av venting – først på obduksjonsrapporter, deretter på rettssaken og kommisjonens rapport, og nå dommen. Milepæler som den første bursdagen og den første julen uten Sharidyn skulle passeres.

— Vi har ikke kommet dit at vi har klart å forsone oss med det som har skjedd ennå, sier Svebakk, og fortsetter:

- Jeg tror det er viktig å huske på at rettssaken dreier seg om statens oppgjør med gjerningsmannen. Den har egentlig ingenting med ofrene å gjøre. For vår del blir det ikke noe punktum før vi har fått alle svar.

- Det viktigste for meg er at jeg slipper å møte ham på gaten

Per Anders Langerød gjemte seg nede ved vannet 10-15 meter unna Pumpehuset da Anders Behring Breivik skjøt og drepte forsvarsløse AUFere på Utøya. Breivik skjøt etter ham, men 27-åringen unnslapp akkurat.

— Det viktigste for meg er at gjerningsmannen sperres inne, at jeg slipper å møte ham på åpen gate, sier 27-åringen. Han har ingen formening om hvorvidt han ønsker at Breivik skal dømmes som tilregnelig eller utilregnelig.

— Jeg er ingen psykolog eller psykiater. Det har vært en grundig prosess, vi har fått to psykiatrirapporter, forsvaret og påtalemyndighet har kjørt på ulike synspunkter, og jeg tror dommerne har et godt grunnlag for å ta en riktig beslutning, mener Langerød.

Da rettssaken startet i april reiste han til Berlin for å slippe unna det massive medieoppbudet. Og mens rettssaken pågikk i sal 250 satt studenten på Blindern og skrev ferdig masteroppgaven i statsvitenskap. Heller ikke når Breivik får lest opp dommen i dag vil Langerød være til stede.

Per Anders Langerød gjemte seg nede ved vannet 10-15 meter unna Pumpehuset da Anders Behring Breivik skjøt og drepte ungdommer på Utøya. Foto: STEIN BJØRGE

— Jeg skal være på jobben, ha en helt vanlig dag. Jeg har ikke noe behov for å se det eller være der. Jeg har ikke noen hevntanker heller, at det skal bli godt å se ham ført i håndjern ut og at han får straff og dom. Men det blir et foreløpig punktum, det blir forhåpentligvis lenge til neste gang vi nå forholde oss til ham igjen. Det blir fint. - Selvfølgelig er det knyttet spennig til om han bli utilregnelig eller tilregnelig, men forskjellen blir bare hva slags farger det blir på pauserommet og på veggene i fengselscellen, om de blir lyse eller grå, sier Langerød.

— Jeg tenker ikke så mye på ham nå. Nå handler det mer om at jeg gleder meg til å slippe å høre noe mer om ham på lang tid, sier han.

Les mer om

 1. 22. juli

Relevante artikler

 1. LEDER

  Aftenposten mener: Terroristens menneskeverd respekteres.

 2. NORGE

  - Det er enkelt for de sakkyndige å mene det ene og det andre når de ikke må stå til ansvar for konsekvensene

 3. NORGE

  For syke for fengsel, for farlige til å gå fri. Nå er 215 dømt til tvungent psykisk helsevern.

 4. NORGE

  De rettssakkyndige i Vinstra-saken legger fram tilleggserklæring

 5. KOMMENTAR

  Philip Manshaus er en ytterst farlig mann i mange år fremover

 6. NORGE

  Aktor ber om forvaring i Varhaug-saken