Føler seg mindreverdig av Facebook

Venners suksess får en selv til å føle seg som en taper.

Venners stadige oppdateringer på Facebook kan få oss til å føle oss som tapere, viser ny forskning.

Les også:

Facebook bekrefter den nagende mistanken om at andre lever et langt bedre liv, skriver forskning.no.

Det har forskere fra anerkjente Stanford University nå dokumentert.

Mindreverdighetskomplekser

Facebook-venners statusoppdateringer er nemlig med på å skape et bilde av at vennene gjør stor suksess, og dette får igjen ens egen hverdag til å virke grå og kjedelig, viser forskningen.

Venner som forteller om sitt perfekte liv, sin perfekte mann, sine perfekte barn og sin perfekte jobb, får en selv til å føle seg som en taper.

Men virkeligheten er en annen.

Glimt av virkelighet

Vi undervurderer nemlig hvor ille andre mennesker har det, særlig fordi de fleste av oss heller snakker om suksess enn fiaskoer.

I tillegg gir statusoppdateringene bare et glimt av virkeligheten, og sier ingenting om det store bildet.

Gjennom flere forsøk viser forskerne at mindreverdighetsfølelsene av å logge på sosiale nettverk er helt unødvendig.

Reaksjonen på alle suksessoppdateringene vil ofte være at en selv skriver om hvor bra livet er. Resultatet er et våpenkappløp, skriver forskning.no. Alle vil vise hvor bra de har det, og hvor suksessrikt livet er.

Feil bilde

Forskerne mener at folk samlet sett føler seg mer alene og isolert enn de egentlig er.

80 studenter ble bedt om å opplyse hvor ofte de vurderte at medstudentene hadde konkrete opp— eller nedturer, som å være på en bra fest eller å ha hjemlengsel.

De vurderte at 54 prosent av klassekameratene hadde hatt nedturer i perioden, mens tallet i realiteten var 83 prosent. De vurderte også at 63 prosent hadde vært på en kul fest, selv om det bare var 41 prosent som synes dette.

Generelt undervurderte studentene andres negative følelser med 17 prosent, og overvurderte oppturene deres med 6 prosent.

Se hele studien her.

Gladere med andre

Forskerne slår også fast at andre mennesker fremstår som glade fordi de ofte er gladere når de er sammen med andre. De forteller da ikke om nedturene sine.

63 studenter ble også spurt om hvor ofte de hadde hatt positive og negative følelser de siste to ukene.

Resultatene viste at 29 prosent av de negative følelsene oppsto alene, mens kun 15 prosent oppsto i selskap med andre. I hele 40 prosent av tilfellene forsøkte studentene bevisst å skjule de negative følelsene.