Norge

NATO vil avslutte Libya-oppdraget 31. oktober

NATO planlegger å avslutte militæraksjonen i Libya 31. oktober, opplyser generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

Anders Fogh Rasmussen.

Les også:

— Vi er blitt enige om en foreløpig beslutning om å avslutte oppdraget 31. oktober. Det skal fattes en formell beslutning til uken, sa Fogh Rasmussen etter et møte med NATO-ambassadørene fredag kveld.

— I mellomtiden skal jeg konsultere FN og det libyske overgangsrådet NTC, sa generalsekretæren videre.

Stolt over resultatet

NATO skal ut måneden gradvis trappe ned militæroperasjonen, men samtidig opprettholde overvåkingen og kapasiteten til å hindre angrep på sivile, ifølge Fogh Rasmussen.

— Jeg er svært stolt over hva vi har oppnådd sammen med våre partnere, inkludert mange fra regionen, sa Rasmussen videre, etter at møtet på NATO-hovedkvarteret var ferdig tre timer på overtid.

Canada skal ha vært eneste land som ville avslutte militæroperasjonen umiddelbart, mens Frankrike ønsket mer tid, opplyser NATO-kilder til Ritzau.

Angrep uten hensikt

NATO avviste samtidig fredag at de med hensikt angrep Muammar Gaddafi torsdag, men innrømmer å ha bombet kolonnen han kjørte i. Torsdag kveld ble den siste byen som gjorde motstand, Sirte, tatt av de libyske opprørsstyrkene, og eksdiktatoren Muammar Gaddafi ble drept.

— Vi visste ikke at Gaddafi var i kolonnen da den ble angrepet. NATOs angrep ble ene og alene gjort for å redusere trusselen mot sivilbefolkningen, heter det i en NATO-uttalelse.

— NATO angriper ikke individer. Vi fant senere ut fra åpne kilder og etterretning at Gaddafi var i kolonnen, og at angrepet trolig bidro til at han ble fanget, opplyser NATO videre.

Støtter ikke gransking

Generalsekretær Anders Fogh Rasmussen ville fredag ikke slutte seg til kravet fra FN, Røde Kors og Amnesty International om en formell gransking av Gaddafis død.

— NTC har lovet et fritt og demokratisk samfunn. Vi tar for gitt at de lever opp til sitt internasjonale ansvar. Det er opp til de libyske myndigheter å bestemme om det er behov for en gransking, sier Fogh Rasmussen.

NATO har ledet de militære operasjonene mot Gaddafis styrker i landet siden 31. mars. Over 26.000 flyoppdrag er gjennomført, og nesten 1.000 mål er blitt bombet i landet. (©NTB)

Les også

  1. - Her har NATO sviktet

  2. Tidslinje: Revolusjonen i Libya

  3. Nato-land hadde ulik tolkning av bombemål