Ukult å drikke seg full

Norsk ungdom drikker mindre enn før. - Det er ikke kult å være skikkelig sørpe dritings, mener Theis Alexander Aspholm (20). Forskerne bekrefter tendensen.

- Vi prøver å holde en viss kontroll, sier kompisene (f.v.) Andreas Sjursø (19), Torjus Riise (20), Theis Alexander Aspholm (20), Even Brennvik (19), Kevin Markeng (20) og Martin Sørdal (20).

Les også:

Les også

Unge ølkjøpere skal tas

Mørke skyer driver innover badestranden på Huk i Oslo. Men litt ustabilt vær skremmer ikke guttegjengen som har slått seg ned på gresset ved sandvolleyballbanen. De har rigget seg til på skateboard og pledd. Bak dem stikker små, brune flasker opp av en kjølebag.

— Det er morsomt å være full, men det er ikke gøy å drite seg ut. Man prøver å ha en viss kontroll, sier Martin Sørdal (20).

I ferien drikker han og kompisene alkohol så å si hver eneste dag.

— Men jeg drikker ikke sprit, da går det helt galt. Det er ikke så lett å hooke damer hvis du ligger rett ut og spyr, sier Theis Alexander Aspholm (20).

Espen Ringdal (t.v.) og Aleks Nilsen drar bassenget med isbiter og øl i ly for regnet. Dårlig vær legger ingen demper på bursdagsfesten.

Iskald pils

Et lite stykke unna er det beachparty for alle penga. Med DJ og iskald pils i store mengder, feirer brødrene Aleks (26) og Joakim (22) Nilsen bursdag med gode venner.

Ølboksene flyter i et rosa Hello Kitty-badebasseng fullt av isbiter. Musikken dunker. Stemningen er på topp, tross noen dråper regn.

— Dette er bare vorspiel. Etterpå drar vi videre, sier Aleks Nilsen, som til vanlig jobber som bartender.

Festivalfeeling

I Sofienbergparken på Grünerløkka i Oslo sitter en venninnegjeng med rosévin og boksøl på teppet foran seg. Det er sommer, sol og ferie. Det må nytes.

— Når det er sommer, er det en helt annen greie. Det blir litt festivalfeeling hele tiden, smiler Camilla Volden (28).

Venninnene fra Trondheim tror de drikker like mye alkohol nå som da de var yngre. Men ikke på samme måte.

— Det blir noen øl eller litt vin hver dag. Men ikke den fyllekula i helgene som før, mener Rebecca Mandal (27).

Det er morsomt å være full, men det er ikke gøy å drite seg ut. Man prøver å ha en viss kontroll
Martin Sørdal (20)

Markert nedgang

Utsagnene fra ungdommene på Huk og i Sofienbergparken finnes allerede bekreftet i ekspertenes forskningsdokumenter. Undersøkelser både her i landet og i andre nordiske land viser at ungdom drikker langt mindre alkohol nå enn de gjorde tidligere.

En studie blant ungdomsskoleelever i Stavanger i 2010 viser at halvparten av ungdommene sier de aldri drikker noen form for alkohol, mens 26 prosent av dem sier de kun har smakt alkohol noen få ganger. Dette er betydelig lavere enn i 2002 da bare 22 prosent av elevene oppga at de aldri hadde smakt alkohol.

Disse undersøkelsene er foretatt av NOVA (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring), og en av forskerne bak undersøkelsen, Lars Roar Frøyland, uttaler at de ser den samme tendensen også andre steder i landet, blant annet i Oslo og Bergen, og at det er en landsomfattende trend at unge mennesker drikker mindre nå enn de gjorde før.

Det blir litt festivalstemning hele tiden om sommeren for Trine Helmersen (35) og (fra høyre på pleddet) Rebecca Mandag (27), Camilla F. Hauen (27), Camilla Volden (28), Camilla Aasegg (29) som koser seg i Sofienbergparken i Oslo. De tror alkoholkonsumet deres er likt som før, men at vanene er lagt om.

En klype salt

Også statens eget institutt for rusmiddelforskning, SIRUS, finner den samme tendensen i sine undersøkelser.

— Det er den samme utviklingen i alle de nordiske landene. Forskningen viser at ungdommen drikker mindre enn de gjorde for ti år siden. Også i Norge er det en merkbar nedgang i ungdommens alkoholkonsum, uten at jeg kan si noe eksakt om størrelsen. Det er nemlig mye frafall i undersøkelsesmaterialet – det er mange som ikke svarer, sier forsker Øyvind Horverak ved SIRUS til Aftenposten.

De undersøkte alkoholvanene til ungdom i alderen 15 til 21 år for tre år siden, og svarene viste en markant nedgang i alkoholkonsumet. Men forskeren er tilbøyelig til å ta dette resultatet med en aldri så liten klype salt.

— Jeg er veldig usikker på om svarene i undersøkelsen er representative for den virkelige ungdommen. I alle undersøkelser svarer folk alltid penere enn slik de virkelig lever, og jeg skjønner ikke helt hvorfor alkoholkonsumet blant ungdommen skulle være nedadgående. De har jo bedre økonomi nå enn tidligere, og vi ser heller ingen økning i bruken av alternative rusmidler, sier Horverak.

Ferievaner

Alkoholstatistikken viser at sunnhetsbølgen på 1980- og 90-tallet tok knekken på forbruket av brennevin, både blant ungdom og voksne.

— Det kan jo være at det samme sunnhetsidealet gjør at ungdom i dag ikke drikker så mye at de blir fulle.

- Men det er fortsatt slik at vi drikker mer i ferien enn vi gjør ellers i året?

— Definitivt. I Norge er alkoholkonsum knyttet opp mot fritid, og ferie er mye fritid. I hverdagen drikker vi ikke så mye fordi vi skal på jobb dagen etter. I den grad voksne er sammen med barn, bør de legge bånd på seg. De kan drikke, men de bør ikke bli beruset.

- Hva med ungdom, ferievaner og alkohol?

— Ungdom på sydentur er en klassisk fylletur. Men når de unge er hjemme, har jeg inntrykk av at mange av dem jobber i skoleferien, og arbeidssituasjonen begrenser alkoholinntaket.

— Det som særpreger alkoholbruken i Norge, er at vi drikker for mye i den enkelte drikkesituasjonen. Gjennom året er vi blant dem i Europa som drikker minst – cirka åtte-ni liter ren alkohol pr. innbygger – og da har vi også tatt med det som ikke selges over disk, slik som taxfreekjøp og hjemmebrent. Men når nordmenn først drikker, så drikker vi for mye, sier Horverak.

1) Synes du det er dumt å drikke seg full?

2) Drikker du mer i sommerferien enn ellers i året?

Cecilie Uggen (27), Stabekk

 1. — I min alder er det ikke så kult å være usjarmerende full.

Med alderen lærer man å kontrollere drikkingen, og du vet at det kan få konsekvenser å drikke for mye.

 • Det blir mer drikking om sommeren fordi jeg ikke skal på jobb dagen etterpå. Men jeg er mer sammen med familie, og da drikker jeg meg ikke full.

Ane Eline Steinsvik (24), Melbu i Vesterålen

 1. — Når man er edru selv, tenker man at de som er fulle er teite.

Men når man drikker selv, ser man ikke det. Det er jo ikke kult å være helt «ravandes».

Men det kan bli litt mer på dagtid enn ellers i året, en øl eller et glass vin når man har fri.

 • For meg blir det nesten mindre drikking nå i sommer, for jeg har sommerjobb i alderspsykiatrien.

Madelen Moore (25), Bergen

 1. — Det er ikke utelukkende dumt å drikke seg full, men i så fall bør det skje i trygge omgivelser, ikke i båt!
 • Ja, jeg drikker mer i ferien. Det blir fort en tur på byen en onsdag eller søndag. Det blir mer pilsing, som vi sier i Bergen. Men mindre «fylla-fylla» enn ellers i året.

Vegard Larsen (24) Veitvet, Oslo (t.v.)

 1. — Det er greit å drikke seg «i form». Men å drikke seg skikkelig sørpe dritings kan være innmari dumt. Jeg mistet dama mi på grunn av det.

Tobias Andersson (27) Kungsbacka, Sverige

noen øl. Jeg foretrekker å nyte kvelden, ikke å drikke meg full.

weekend i Göteborg. Vi var 13 kompiser som festet, sov et par-tre timer og dro til Liseberg.

 • Nå er jeg nettopp blitt singel, det er sol og sommer. Det blir helt klart mer drikking nå. Du kan ikke dra på stranden uten å ha med grill, pils og pølser!
 • Det er to forskjellige ting å supe seg full og å kose seg med
 • Det blir mer om sommeren. Jeg var nettopp på en underbar

Sirus Naini (30), Sandvika

 1. — Jeg drikker meg helst ikke full. Da blir jeg ganske usjarmerende, og det er dumt.

Danske «hipstere» viser at de har kontroll

Også dansk ungdom drikker mindre enn før, viser en fersk undersøkelse fra Statens Institut for Folkesundhed i Danmark. I 2002 drakk 50 prosent av danske 15-åringer alkohol hver uke. I fjor hadde dette tallet sunket til 28 prosent, altså nesten en halvering.

Jakob Demant, forsker ved Aarhus universitetet i Danmark, viser til at det nye synet på alkohol blant ungdom stammer fra hipsterne. Det vil si trendbevisst ungdom som staker ut kursen for hva som er «in».

— Hipsterne er i opposisjon til det som er mainstream, og det mest kjente symbolet på dansk ungdom er fyll. Den kulturen vil ikke hipsterne være en del av. De vil vise at de har kontroll, sier Demant til den danske avisen Information.

Forskeren mener man ser starten på en ny alkoholkultur blant danske ungdommer – der måtehold gir høyere sosial status enn å drikke seg full.

Fortsatt drikker dansk ungdom mest i Norden. Mens gjennomsnittlig alkoholkonsum er 6,7 liter ren sprit pr. år i Norge og Sverige, drikker gjennomsnittsdansken 10 liter alkohol i året.

I hele Norden er tendensen at det blir mer fokus på kropp og sunnhet i ungdomsmiljøer. Andelen unge som begynner å røyke har gått ned både i Sverige, Norge og Danmark.

 • Ja, om sommeren er det veldig fristende å ta en kald pils på stranden – eller vin som ikke trenger nedkjøling.