Norge

Vakre kvinner velges bort, av kvinner

Vakre kvinner bør droppe bilde av seg selv i jobbsøknaden. Det er nemlig flest kvinner som velger ut kandidater til jobbintervjuer. Og de er sjalu.

Supermodell Elle Macpherson burde sannsynligvis droppe bilde i CV-en - dersom hun noen ganger sender ut CV-er. Foto: Alexandre Meneghini

 • Sverre Stenseng

Supermodell Adriana Lima bør nok droppe foto om hun søker jobb. Foto: AP Photo/Telaflora

Du kan kanskje gjøre som den colombianske modellen Nataila Velez, å skrive på deg selv. Men også hun ville fått problemer med å komme på intervju med bilde av seg selv i jobbsøknaden. Foto: Ap Photo/GoDaddy.com

— Som ung kvinne ville jeg være litt forsiktig med å ha bilde på CV-en, for en del kvinner blir diskriminert på bakgrunn av det, sier Aftenpostens jobbekspert og rådgiver i KPMG, Helene Tronstad Moe.

— Det er nemlig gjort en del studier som tyder på at man kan bli silt ut av søknadsbunken på bakgrunn av bildet. Grunnen er at de som sitter og går gjennom CV-ene bruker sine fordommer og legger vekt på ting som ikke er relevant for jobben, sier Tronstad Moe.

Kjekke menn får intervju

For et par år siden sendte forskerne Bradley Ruffle og Ze’ev Shtudiner, ved de to israelske universitetene Ben-Gurion og Ariel University Centre,ut 2500 falske jobbsøknader til ekte ledige stillinger.

Til hver av stillingene sendte de to nesten like søknader, men der bare den ene innholdt et bilde av søkeren. Objektenes utseende hadde blitt gradert på forhånd.

Resultatet av undersøkelsen var at de mannlige kjekkasene lettere ble innkalt til intervju dersom de la ved et bilde av seg selv.

For kvinner var resultatet motsatt.

Følg Aftenposten Jobb på Facebook!

Kvinner bør droppe foto

Studien viste at det rett og slett ikke lønner seg for de vakreste kvinnene å legge ved et bilde av seg selv til jobbsøknaden.

Faktisk måtte de flotteste damene ifølge studien sende 11 søknader med bilde før de ble kalt inn på intervju. Mer moderat utseende damer, som sendte bilde med søknaden, ble kalt inn på intervju allerede etter den syvende søknaden.

Les også

Slik bør CV-bildetditt ikke se ut

Først antok forsøkerne at motstanden handlet om en holdning om «dumme blondiner», og at penheten kan ha virket mot sin hensikt. Men forskerne hadde fått gradert hvor intelligente personene så ut, samtidig som deres grad av penhet ble gradert.Denne graderingen viste ingen sammenheng mellom antatt intelligens og skjønnhet.

Ble stoppet av sjalu kvinner

Dette ga forskerne en ny hypotese om at mange av stillingene i selskapenes personalavdelinger var besatt av kvinner. Altså at det var kvinner som var involvert i rekrutteringsprosesser, og som dermed satt og vurderte hvem som skulle få komme på intervju.

Det viste seg at 93 prosent av de som valgte ut intervjuobjekter var kvinner.

Dermed var forskernes konklusjon at det var god, gammeldags sjalusi som lå bak.

— Blondinefordommer henger ved

Jobbekspert Tronstad Moe sier bilde på CV-en er en minefelle fordi de som leser CV-en og søknaden din vil fortolke sminke, hårfrisyre og utseende på ulike måter. Du vet dermed aldri hvordan bildet ditt vil slå ut.

Guri Larsen, direktør i bemanningsselskapet Adecco search & select og Aftenpostens jobbekspert, mener man bør droppe bilde.

— Jeg ville ikke anbefalt å ha med bilde på CV-en. Som jobbsøker skal du bli vurdert etter hvilken erfaring og kompetanse du har. Bildet kan føre til du også vurderes etter uteseende, sier Larsen.

- Verden er desverre slik at vi ikke klarer å forholde oss nøytrale, men blir påvirket av det vi har med oss. Dermed kan kortslutninger som at blondiner er dumme mens brunetter er smarte, bli utslagsgivende.

Diskriminering har ført til at jobbsøknader anonymiseres i en rekke land. Både i USA og i Belgia hender det hverken bilde eller navn går frem av søknaden.

Denne saken ble først publisert i 2012, og ble gjennomgått, oppdatert og utvidet av Aftenpostens redaksjon sommeren 2013.

 1. Les også

  Stadig flere vil se bedre ut på bildet

 2. Les også

  Slik skreddersyr du CV-en

 3. Les også

  Én av fem jukser med CV-en

Les mer om

 1. Bytte jobb
 2. CV
 3. Karriere

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Jeg kommer til intervju, men så stopper det

 2. NORGE

  Ny forskning bekrefter: Å stå sammen med mindre pene mennesker får deg til å se vakrere ut

 3. KARRIERE

  Åtte feil du gjør når du søker jobb

 4. DEBATT

  Anonyme jobbsøknader mot diskriminering bare utsetter problemet

 5. NORGE

  Kevin fikk ikke jobb. Men så byttet han etternavn

 6. KARRIERE

  Han har vært leder i mange år, nå vurderer han å bytte karriere. Men er det dumt?