Siktet for korrupsjon

Finansmannen Christer Tromsdal (36) har i lang tid fôret kriminelle miljøer med hemmelige politidokumenter, mener Spesialenheten for politisaker.

  • Forf>
  • <forf>karin Bøhm-pedersen Kjetil Olsen <

I Hedemarken tingrett i går ble Tromsdal varetektsfengslet for 14 dager. Han er siktet etter straffelovens bestemmelser om heleri og korrupsjon ved at han skal ha skaffet seg hemmelige straffesaksdokumenter fra en kilde i Oslo politidistrikt.Politimannen som skal ha vært Tromsdals kilde, er siktet for brudd på taushetsplikten ved at han skal ha overlevert politidokumenter til Tromsdal.

Aksjon.

Tromsdal og politimannen ble pågrepet under en aksjon i Oslo fredag, opplyser lederen av spesialenheten for politisaker i region øst, Martin Welhaven. — Spesialenheten har over tid etterforsket et forhold hvor det har foreligget mistanke om at en tjenestemann ved Oslo politidistrikt over et lengre tidsrom skal ha overlevert opplysninger og dokumenter fra straffesaker til utenforstående, herunder personer i det kriminelle miljøet, skrev Spesialenheten i en pressemelding i går ettermiddag. Ifølge Tromsdals forsvarer, advokat Erling O. Lyngtveit, vil fengslingen bli påkjært. - Han har erkjent at han har mottatt dokumenter fra en polititjenestemann, men han har ikke håndtert disse på noen måte som rammes av en straffebestemmelse, sier Lyngtveit til NRK.

Permittert.

Den siktede politimannen har ikke vært i en stilling hvor han har hatt kontakt med finansmannen gjennom jobben. Politimannen som er siktet, har vært i permisjon fra sin stilling ved Sentrum politistasjon siden i høst.Advokat Jens-Ove Hagen forsvarer den siktede politimannen. Hagen ønsker ikke å kommentere saken utover at hans klient bestemt nekter for å ha tatt imot penger. - Han avviser derfor at det er grunnlag for noen korrupsjonssiktelse, sier han. - Brudd på taushetsplikten ser vi meget alvorlig på. Derfor er det bra at Spesialenheten etterforsker denne saken, slik at vi kan komme til bunns i hva som er skjedd, sier politimester Anstein Gjengedal. Dokumentene det dreier seg om, ble funnet under en razzia hjemme hos NOKAS-tiltalte Ridvan Halimi. Halimi hevdet i TV-programmet "Brennpunkt" at han kjøpte dokumentene av Tromsdal under et møte på Aker Brygge i fjor. Det var først etter at programmet var sendt, Halimi kom med disse opplysningene, og utspillet kunne oppfattes som et "takk for sist" fra Halimis side. Tromsdal har avfeid Halimis påstander som noe "stort sprøyt" og en "Donald-Duck-historie". 36-åringen gikk i skjul etter Brennpunkt-dokumentaren fordi han fryktet for sitt eget liv.

Christer Tromsdal vitnet under NOKAS-rettssaken tidligere denne måneden.